Wpływ witamin na odporność
Witaminy mają ogromny wpływ na odporność. Od dziecięcych lat wpaja nam się, że na przeziębienie najlepsze są duże dawki witaminy C. Gdy tylko zaczyna nas „łamać w kościach” albo pojawia się wodnisty katar przygotowujemy herbatę z syropem z malin lub czarnej porzeczki, a wśród owoców królują cytrusy. Czy dokładnie wiemy, czym są witaminy i jak wpływają na nasze zdrowie? Jeśli chcesz uzyskać pełniejszą wiedzę na ten temat, zapraszamy do lektury naszego artykułu, który dostarczy ci kilku niezbędnych informacji na ten temat.
Zobacz film: "Wiedza i świadomość pacjentów w dobie Internetu"
- 1. Czym są witaminy?
- 2. Funkcje witamin w organizmie człowieka
- 3. Witaminy a odporność
- 4. Istotne informacje o witaminach
1. Czym są witaminy?
Witaminy są to niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu substancje chemiczne o charakterze egzogennym, co oznacza, że muszą być dostarczane z pożywieniem, gdyż sami nie potrafimy ich wytworzyć (wyjątkiem jest tutaj witamina D (kalcyferol), która produkowana jest przez komórki skóry pod wpływem światła słonecznego, a dokładniej promieni UV). Dość mało rozpowszechniona jest informacja, że odkrywcą witamin, jako grupy związków koniecznych dla człowieka jest Polak- Kazimierz Funk.
2. Funkcje witamin w organizmie człowieka
- są związkami koniecznymi do działania wielu enzymów, czyli białek dzięki którym zachodzi cały szereg reakcji chemicznych w organizmie,
- pełnią w nich funkcję, tzw. kofaktorów,
- działają antyoksydacyjnie, czyli pełnią rolę naturalnych przeciwutleniaczy (witamina C, A oraz E),
- działają regulacyjnie na niektóre procesy poprzez oddziaływanie na receptory: witamina D.
3. Witaminy a odporność
Witaminy mają oczywiście także swój udział w odporności człowieka:
- witamina C – najbardziej znana ważna witamina w procesach odpornościowych. Bierze swój udział w procesie syntezy kolagenu – białka ważnego w procesie gojenia ran, złamań, a także budującego warstwę ochroną, podskórną zabezpieczającą przed wchłanianiem patogenów. Bierze swój udział także, w procesie wytwarzania limfocytów, czyli komórek będących jednymi ze składowych białych krwinek, pełniących niezastąpioną rolę w odporności przeciwdrobnoustrojowej. Witamina C jest również silnym przeciwutleniaczem. Ma bardzo duże znaczenie, gdyż w przypadku infekcji i stanu zapalnego dochodzi do dużej produkcji utleniaczy – wolnych rodników, które muszą być zneutralizowane.
Witaminę C można znaleźć w: cytrusach, dzikiej róży, porzeczkach, natce pietruszki, kapuście czy w papryce. Objawy jej niedoboru, mogą przejawiać się w postaci: nawracających infekcji, trudności w gojeniu się ran czy osłabieniu naczyń krwionośnych, z powstawaniem w następstwie mikrowylewów.
- witamina E – jest przede wszystkim jednym z silniejszych przeciwutleniaczy. Ma to związek z odpornością, ponieważ, tak jak to zostało wspomniane przy witaminie C, podczas infekcji dochodzi do zwiększonej produkcji wolnych rodników, czyli utleniaczy.
Witamina E znajduje się w kiełkach, orzechach, olejach roślinnych czy mące z grubego przemiału.
- witamina A – pełni cały szereg przeróżnych funkcji. Często kojarzona jest ze wzrokiem, gdzie jej pochodne biorą udział w procesie widzenia. Jej wpływ na układ odpornościowy związany jest głównie z wzmacnianiem bariery utrudniającej dostanie się drobnoustrojów do organizmu – chroni nabłonek dróg oddechowych.
Witamina A znajduje się w maśle, jajach, tranie, produktach mlecznych czy wątróbce.
Uwaga! Witamina A należy do witamin z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach – witaminy te można przedawkować, co może być groźne w skutkach.
- rutyna – nie jest co prawda witaminą, ale ze względu na swoje właściwości często łączona jest w preparatach z witaminą C. Jej działanie polega na uszczelnianiu naczyń krwionośnych (działanie przeciwwysiękowe), jest silnym antyoksydantem, co jak to zostało wspomniane ma istotne znaczenie przy przeziębieniu, a także wydłuża działanie samej witaminy C.
4. Istotne informacje o witaminach
- witaminy pełnią ważną funkcję w naszej odporności, jednak ich skuteczność nie jest wprost proporcjonalna do ilości spożycia – nasz organizm ma pewne zapotrzebowanie (które może zwiększyć się podczas choroby) na poszczególne witaminy i dostarczanie ich w nadmiarze wcale nie zabezpieczy nas w sposób szczególny, ani nie skróci czasu choroby. Spożywanie zbilansowanej diety w okresie zdrowia czy stosowanie preparatów o umiarkowanej ich ilości w trakcie choroby w zupełności wystarczy.
- witaminy można przedawkować (dotyczy to głównie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach),
- witaminy są lepiej przyswajalne z pokarmu, niż z preparatów sprzedawanych w aptekach czy sklepach.
Witaminy wzmacniają naszą odporność. Ważne jest, by przyjmować je w postaci naturalnych produktów, a nie suplementów diety, wtedy ich działanie będzie skuteczniejsze.
Komentarze