Trwa ładowanie...

Dewastuje mózg, prowadzi do demencji i cukrzycy. Powinien zniknąć z twojej diety

Avatar placeholder
23.01.2024 20:46
Nadmiar cukru wpływa negatywnie na mózg
Nadmiar cukru wpływa negatywnie na mózg (Getty Images)

Dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) pokazują, że obecnie na całym świecie około 55 milionów osób cierpi na demencję. Prognozy WHO wskazują, że do roku 2050 liczba ta może wzrosnąć do aż 140 milionów. Eksperci są jednak zdania, że istnieje sposób na przeciwdziałanie tej niebezpiecznej tendencji. Kluczem do tego jest zmiana naszych nawyków żywieniowych.

spis treści

1. Dieta narzędziem ochrony mózgu

Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak istotna jest odpowiednia dieta dla zdrowia naszego serca i naczyń krwionośnych. Nie każdy jednak wie, że dieta ma równie duże znaczenie dla zdrowia naszego mózgu.

Okazuje się, że niektóre nawyki żywieniowe mogą przyspieszać starzenie się neuronów, podczas gdy inne skutecznie chronią nasz mózg przed tym procesem.

Zobacz film: "Zadbaj o trzustkę. Unikaj tych produktów"

Zdrowa dieta, bogata w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany złożone, składniki mineralne, witaminy i antyoksydanty, jest w stanie chronić nasz mózg przed stresem oksydacyjnym, a ten jest ściśle związany ze stanem zapalnym w otoczeniu tkanek nerwowych, co przyczynia się do "starzenia" naszego mózgu.

Jeżeli zadbamy o to, aby nasza codzienna dieta była bogata w warzywa, nasiona i orzechy, możemy być pewni, że nasze komórki nerwowe będą zdrowe. Wiele z tych produktów zawiera również cynk i magnez, a także cenne kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla utrzymania optymalnej kondycji naszego mózgu.

2. Negatywny wpływ cukru na mózg

Warto zwrócić uwagę na to, jakie produkty spożywamy i ile cukru zawierają. Spożycie produktów bogatych w ten składnik jest ściśle związane z wydzielaniem insuliny, hormonu regulującego poziom glukozy we krwi. Zmiany poziomu glukozy we krwi wpływają na zdrowie naczyń krwionośnych, serca, a także mózgu.

Badania naukowe dowodzą, że spożywanie napojów przeładowanych cukrem wiąże się z większym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera, demencję czy udar mózgu. Zbyt duża ilość cukru w diecie to także ryzyko rozwoju insulinooporności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze