Dieta lekkostrawna dla dzieci

Dieta lekkostrawna dla dzieci przyspiesza trawienie, pomaga zrzucić zbędne kilogramy i daje wytchnienie żołądkowi. Zakazane produkty to ukochane potrawy dzieci, czyli pizza, frytki i inne dania typu fast food. Dieta lekkostrawna zalecana jest osobom z zaburzeniami układu pokarmowego. Jej tajemnica kryje się w niewielkiej modyfikacji podstawowego żywienia. Mogą ją stosować dzieci, kobiety w ciąży, panie przechodzące menopauzę lub dziewczyny mające bolesne miesiączki.

1. Zastosowanie diety lekkostrawnej

Potrawy w diecie lekkostrawnej powinny mieć jak najmniej tłuszczu i, co może zaskoczyć, błonnika. Wynika to z tego, że oba produkty są ciężkostrawne i obciążają zarówno jelita, jak i żołądek. Dieta lekkostrawna dla dzieci eliminuje też potrawy mocno przyprawione. Należy więc unikać smażenia, a warzywa bogate w błonnik można przecierać, miksować i obierać ze skórki. Należy także unikać produktów sprzyjających wzdęciom: kapusta, kalafior, brukselka, groch, soja, soczewica, grzyby, czosnek, cebula, pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, napoje gazowane. Bezsmakowe dania i jednostajne posiłki – z tym właśnie kojarzy się najczęściej dieta lekkostrawna dla dzieci. Tymczasem przepisy są dużo bardziej urozmaicone i smaczne. Warto dodać, iż dietę tę może stosować każdy niezależnie od wieku.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Potrawy i ogólne zalecenia w diecie lekkostrawnej

Aby posiłki były akceptowane, w technologii dietetycznej wiele uwagi należy poświęcić przyprawianiu potraw. W tym celu dla podniesienia ich właściwości smakowych używa się łagodnych przypraw, dozwolonych w żywieniu łatwostrawnym. Ze znanych technik kulinarnych najszersze zastosowanie mają:

  • Gotowanie na wodzie i parze, duszenie, pieczenie w folii aluminiowej;
  • Picie herbat ziołowych, owocowych i soków owocowych;
  • Używanie przypraw takich jak: kwasek cytrynowy, sok z cytryny, małe ilości soli, zielenina (koperek, pietruszka, rzeżucha);
  • Mięsa – drób, chude wędliny, cielęcina;
  • Ryby – gotowane lub opiekane w folii (nie można smażyć ryb);
  • Dopuszczalne jest jedzenie białego pieczywa, ryżu, makaronów, kaszy manny, ciast drożdżowych;
  • Stosowanie oliwy z oliwek lub oleju roślinnego.
  • Używanie zawiesiny mąki w wodzie, mąki w mleku lub słodkiej śmietany podczas zaprawiania zup i sosów.
  • Warzywa przygotowuje się również bez zasmażek, oprósza się je mąką, z dodatkiem świeżego masła.

3. Dieta lekkostrawna dla dzieci w czasie choroby

Dieta lekkostrawna polecana jest osobom mającym problemy z żołądkiem, cierpiącym na zatrucie pokarmowe i grypę. Zmiana sposobu odżywiania przyspieszy regenerację zdrowia. Stosowanie diety lekkostrawnej w wypadku choroby należy zacząć od dwunastogodzinnego postu. W tym czasie można, a wręcz należy pić wodę, klarowny rosół, bezkofeinową herbatę z miodem i herbatę ziołową. Niepolecane jest spożywanie mleka lub innych napojów mlecznych. Następny etap polega na wprowadzeniu ryżu, bananów, tostów z dżemem, krakersów, musu jabłkowego lub delikatnych płatków zbożowych. Należy jeść mało, ale często. Kolejnego dnia można już jeść gotowane warzywa z drobiem lub jajka na miękko. Podobnie jak pierwszego dnia, nie poleca się spożywania mleka, zup kremów, lodów, potraw mocno przyprawionych i smażonych.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Dieta w zaparciach

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!