Dieta wątrobowa - przepisy

Dieta wątrobowa jest polecana osobom z problemami z wątrobą, trzustką, pęcherzykiem żółciowym i drogami żółciowymi. Zmiana sposobu odżywiania pozwala wzmocnić system ochronny organizmu, wpływa korzystnie na zdrowie i zmniejsza wagę. Lekkie schorzenia wątroby wymagają ograniczenia spożywania białka, a poważne choroby – jego całkowitego wyeliminowania. Z kolei przy zdrowej wątrobie białko jest wskazane. Osoby mające problemy zdrowotne powinny też ograniczyć ilość spożywanego sodu, a na to konto zwiększyć ilość przyjmowanego potasu.

1. Przepisy kulinarne dla diety wątrobowej

Leczenie różnorodnych chorób nie musi kojarzyć nam się z bezsmakowymi potrawami. W przypadku schorzeń wątroby, niezwykle skuteczna jest dieta wątrobowa. Poniżej kilka przepisów na proste dania:

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

  • Zupa ziemniaczana

Dieta przy problemach z wątrobą powinna być przede wszystkim lekkostrawna. Posiłki powinny być spożywane regularnie (5 posiłków dziennie w odstępach około 3 godzin). Lepiej jeść częściej, ale mniejsze porcje. Należy zjadać posiłki o umiarkowanej temperaturze (nie za gorące ani nie za zimne). Dania powinny być świeże, najlepiej przygotowywać je bezpośrednio przed zjedzeniem i unikać odgrzewania. Prawidłowa obróbka termiczna to gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez tłuszczu, pieczenie w folii aluminiowej i zapiekanie pod przykryciem. Należy unikać smażenia. Przy diecie wątrobowej nie są wskazane ostre przyprawy, sól, alkohol, mocna kawa czy herbata oraz produkty o wysokiej zawartości tłuszczu. Dieta przy problemach z wątrobą ma na celu złagodzenie odczuwanych dolegliwości i umożliwienie wątrobie regeneracji.

Skład: 200 ml wody, 5 dag włoszczyzny (bez kapusty), 15 dag ziemniaków, 5 g mąki pszennej, 50 ml mleka, 1 g soli, 5 g masła, zielona pietruszka.

Oczyszczone ziemniaki i warzywa ugotować w wodzie, następnie przetrzeć. Z mąki i mleka przygotować zawiesinę, wlać do startych jarzyn i zagotować. Po zagotowaniu dodać masło, sól i posiekaną nać pietruszki.

  • Surówka z selerów i jabłek

Skład: 6 dag selerów, 6 dag jabłek, 1 dag szczypiorku, 5 g koperku, 5 g cukru, 3 g koncentratu owocowo-witaminowego.

Warzywa i jabłka opłukać, oczyścić, po czym jabłka i selery zetrzeć na grubej tarce, a szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki te wymieszać i polać roztworem przygotowanym z gotowanej wody, cukru i koncentratu.

  • Kluski z twarogu

Skład: 10 dag twarogu, 1 białko, 2 dag mąki pszennej, 5 g masła, 1 g soli.

Twaróg rozetrzeć, połączyć z mąką, wymieszać, dodać ubitą z białka jaja pianę i wymieszać. Z przygotowanej masy formować kluski i wkładać je do osolonej, wrzącej wody. Po ugotowaniu dodać masło.

  • Pulpety z mięsa

Skład: 9 dag chudego mięsa, 1 białko, 1 g soli, 5 g masła, 10 dag czerstwej bułki, 25 ml odtłuszczonego mleka.

Masło połączyć ze zmielonym mięsem, namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz z ubitą pianą. Po wymieszaniu wymienionych składników uformować pulpety, włożyć je do wrzącej, osolonej wody i gotować około 10 minut.

2. Dieta wątrobowa na słodko

  • Budyń z twarogu na słodko

Skład: 2 białka, 2 dag cukru, 7 dag twarogu, 8 g mąki pszennej, 5 g masła.

Twaróg utrzeć z cukrem, dodać ubitą z białek pianę i mąkę. Wymienione składniki lekko wymieszać, wyłożyć do uprzednio wysmarowanej masłem formy. Gotować na parze, pod przykryciem, około 25 minut.

  • Zupa ze świeżych owoców

Skład: 350 ml wody, 20 dag świeżych owoców (mieszanych), 5 g mąki ziemniaczanej, 4 dag cukru.

Z owoców przygotować przecier lub wycisnąć sok. Z części nieprzetartych ugotować wywar, odcedzić go, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną; zagotować. Po ugotowaniu dodać uprzednio przygotowany surowy sok lub przecier.

  • Buraki z jabłkami

Skład: 35 dag buraków ćwikłowych, 5 dag jabłek, 5 g mąki pszennej, 25 ml mleka, 2 g cukru, 5 g masła.

Buraki umyć, ugotować w łupinach. Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na grubej tarce. Surowe jabłka zetrzeć na tarce, połączyć z burakami, dodać cukier. Z mąki i mleka przygotować zawiesinę, wlać do przetartych jarzyn, po czym zagotować. Po ugotowaniu dodać masło.

  • Zapiekanka z jabłek i ryżu

Skład: 5 dag ryżu, 1 dag cukru, 100 ml mleka, 20 dag jabłek, 5 g masła.

Ryż ugotować w mleku na sypko. Jabłka obrać i pokrajać w plasterki. W naczyniu wysmarowanym masłem układać warstwami ryż i jabłka, przesypując je cukrem. Po ułożeniu zapiec w piekarniku.

Następny artykuł: Co jeść, by wzmocnić wątrobę?

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!