Dietetyczne pułapki

1. Indeks glikemiczny

Istnieje wiele badań odnośnie pozytywnego wpływu diety opartej o produkty niskim IG, a spożywanie tych o indeksie poniżej 50 jest rekomendowane przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Jednak musisz wiedzieć, że nie zawsze to co w grupie o najniższych wartościach indeksu jest równoznaczne ze „zdrowym” i zalecanymi. Sztandarowym już przykładem jest czekolada, która niski indeks zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczy. Podobnie jest ze wszystkimi produktami o dużej ilością błonnika oraz tłuszczu. A przecież doskonale wiesz, że w diecie cukrzyka należy ograniczać słodycze i artykuły wysokotłuszczowe, choćby ze względu na ryzyko chorób sercowo – naczyniowych.

2. Śniadanie dla cukrzyków

Twoje dziecko pomimo „trzymania diety” miewa przed południem wysoki poziom cukru? Może być to spowodowane spożywaniem płatków śniadaniowych na mleku, zwłaszcza kukurydzianych (jest to przykład cukrów „biegnących”, czyli szybko wchłanianych i podnoszących poziom glukozy we krwi). Po pierwsze lepiej zrezygnować z tego rodzaju płatków i zastąpić je owsianką, po drugie warto zastanowić się nad podawaniem tego typu posiłku w późniejszych porach, kiedy to skok glukozy będzie mniejszy.

3. Węglowodany w cukrzycy

Częstym błędem jest myślenie o diecie stosowanej w cukrzycy jako o diecie niskowęglowodanowej. Stąd tylko krok ku stosowaniu wielu niepolecanych przez dietetyków diet typu optymalnego. Twój styl żywienia ma wykluczać duże ilości cukrów prostych, ale nie złożonych! Te potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu (główne źródło energii). Wg Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego (2009) ogólna zawartość węglowodanów w diecie wynosić powinna 45-50% zapotrzebowania energetycznego, co nie jest bardzo dużą różnica w stosunku do diety osób zdrowych (50-60%). Ponadto pamiętaj, że w Twoim przypadku istnieje wysokie ryzyko chorób naczyniowo – sercowych wynikających już z samego faktu bycia cukrzykiem (uszkadzający wpływ nadmiaru glukozy), dlatego musisz stosować profilaktykę tych chorób. Dieta oparta o prawie samo białko i tłuszcze jest dla Ciebie groźna.

4. Warzywa i owoce w cukrzycy

Chociaż warzywa i owoce są niezbędnym składnikiem diety i również Ty jesteś zachęcana/y do ich spożywania, to jednak nie wszystkie z nich możesz jadać w dowolnych ilościach. Ograniczyć powinieneś/aś te, które zawierają szczególnie dużo kalorii (pochodzących zwykle z węglowodanów prostych)

Wymienić należy:

  • wszystkie suszone owoce (zawierają około 6 razy więcej kalorii niż świeże), banany, winogrona, ananas oraz ananas z puszki, brzoskwinia z puszki, czereśnie, gruszki, soki owocowe,
  • buraki, kukurydza, groszek zielony.

Uważaj, żebyś nie dał się złapać w dietetyczne pułapki zamienników cukru. Np. miód, choć zawiera wiele cennych właściwości, jest takim samym źródłem kalorii jak zwykły cukier. Nie daj się nabrać na cukier trzcinowy czy brązowy – w ten sam sposób podnoszą glikemię oraz dostarczają energii. Podobnie wiele z substancji słodzących - poliole są źródłem 2-4 kcal w 1 gramie, podczas gdy cukier 4 kcal – jak widać niewielka różnica, szczególnie jeśli jesteś zmuszona/y uważać na masę ciała. Substancje te mają jednak pewną przewagę nad cukrem – sorbitol (E420) i laktitiol (E966) wolniej są wchłaniane z jelit, a ksylitom (E967) nie potrzebuje do swego metabolizmu insuliny. Intensywnie środki słodzące (acesulfam, sacharyna, aspartam) nie dostarczają kalorii. Pamiętaj, by wszystkie słodziki stosować zgodnie z ilościami i instrukcją podaną na opakowaniu. Lepiej też, byś nie przesadził/a z ilością produktów, w których zawarte sa zamienniki cukru.

5. Poziom glikemii w cukrzycy

Zawsze miej przy sobie parę kostek cukru na wypadek zbyt niskiego poziomu glukozy we krwi. Innym rozwiązaniem będzie wypicie szklanki soku owocowego lub kolorowego napoju gazowanego (powinno to podwyższyć glukozę o ok. 40 mg% i zwykle już wystarcza do osiągnięcia prawidłowych wartości glukozy). Jak widać musi być to produkt zawierający praktycznie same cukry proste – wyklucza to jedzenie np. czekolady. Uważaj! Abyś kupując w panice napój nie sięgnął/sięgnęła po produkt „light”, zawierający sztuczne środki słodzące, które nie pomogą walczyć z niedocukrzeniem. Kolejnym błędem jest zapominanie o zjedzeniu posiłku po spadku cukru. Jednorazowe jego wyrównanie produktem typu sok owocowy za parę minut może znów skutkować hipoglikemią. Dlatego też zjedz kanapkę z serem czy wędliną oraz warzywami, tak by dostarczyć węglowodanów złożonych.

Urszula Bieniek, ponad rok temu

Bibliografia

  • Czech A., Idaszak D., Tatoń J. Żywienie w cukrzycy, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007, ISBN 978-83-200-4194-1
  • Cichocka A. Praktyczny poradnik żywieniowy w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2, Medyk, Warszawa 2010, ISBN 978-83-89745-58-3
  • Gill G.V., Pickup J.C., Williams G. Cukrzyca - trudne pytania, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2001, ISBN 83-88778-13-7
  • Biernat J., Mikołajczak J., Wyka J. Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy? MedPharm, Wrocław 2008, ISBN 978-83-60466-63-6

Dieta w cukrzycy

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
Składniki kosmetyków

Pułapki kosmetyczne

Pułapki kosmetyczne

Kupując kosmetyki, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na skład, datę ważności i czy jest odpowiedni dla danego typu skóry. Cena powinna być kryterium drugorzędnym.

Odchudzanie

Jak łatwo pozbyć się brzuszka?

Jak łatwo pozbyć się brzuszka?

Czy odchudzanie bez ciągłego uczucia głodu jest możliwe? Tak! Poznaj kilka skutecznych wskazówek. Czas poznać wszystkie pułapki, jakie szykują

Bilansowanie zdrowej diety

Żywieniowe pułapki na wakacjach

Żywieniowe pułapki na wakacjach

Gdy zbliża się sezon W trakcie letniego sezonu, większości osób przybywa kilka kilogramów. Pojawia się tyle kuszących i wysokokalorycznych produktów, że często nie potrafimy się im oprzeć. Szczególnie trudno jest osobom mającym problemy zdrowotne, takie...

Przyczyny alergii

Jesienne pułapki dla alergików, czyli co uczula o tej porze roku?

Jesienne pułapki dla alergików, czyli co uczula o tej porze roku?

Jesień alergików Szacuje się, że aż 40 proc. Polaków cierpi na alergie. Wiosna i lato to dla nich najtrudniejszy okres. Niestety, jesienią również nie mogą liczyć na odpoczynek od nieprzyjemnych dolegliwości. Chociaż w powietrzu nie unoszą się już...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Proste odchudzanie

Proste odchudzanie

Aby skutecznie schudnąć, nie musisz jeść mikroskopijnych porcji lub głodować. Wystarczy, że porzucisz niezdrowe nawyki żywieniowe, a słodycze zamienisz na owoce.

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Sposób na odchudzanie

Sposób na odchudzanie

Każda dieta lub inna metoda odchudzająca musi bazować na ruchu, wszelki wysiłek fizyczny jest w tej kwestii najważniejszy.

Słodycze

Bakalie - dietetyczne słodycze

Słodycze to przysmak wielu osób, naturalny afrodyzjak, sposób na poprawę samopoczucia. Powszechnie wiadomo, że słodycze spożywane w nadmiarze mają negatywny wpływ na organizm człowieka. Powodują otyłość i nadwagę, kłopoty z przemianą materii oraz mogą...

Kuchnie świata

Co jeść na mieście, czyli najzdrowsze dania kuchni świata

Co jeść na mieście, czyli najzdrowsze dania kuchni świata

, pizza i pyszne desery - z tego słynie kuchnia włoska. Niestety, większość najlepszych przysmaków rodem z Italii nie należy do dań dietetycznych (...) w niej coś dla siebie. Uważaj jednak na pułapki - tortilla i dania...

Porady dietetyczne dla odchudzających się

Błędy żywieniowe

Błędy żywieniowe

Nawet jeśli jesteś szczupła, częste uleganie pokusom i jedzenie na mieście kalorycznych fast foodów prędzej czy później odbije się niekorzystnie na twojej sylwetce.