Fosfataza kwaśna - rodzaje i występowanie, opis badania, normy

Fosfataza kwaśna (ACP) jest jednym z enzymów produkowanych przez ludzki organizm. Podobnie jak wszystkie enzymy, składa się ona z wyspecjalizowanego białka, które katalizuje pewne reakcje biologiczne. Największa jej ilość znajduje się w gruczole krokowym, tzw. frakcja sterczowa oraz w kościach, tzw. frakcja kostna. Pomiar fosfatazy kwaśnej stosuje się przy podejrzeniu takich chorób jak: choroba Pageta, rak prostaty, zapalenie prostaty, choroba Gauchera i inne. Poziom fosfatazy kwaśnej zmienia się z wiekiem. U dzieci do okresu pokwitania aktywność fosfatazy kwaśnej jest większa.

Fosfataza kwaśna - rodzaje i występowanie, opis badania, normyFosfataza kwaśna - rodzaje i występowanie, opis badania, normy

Fosfataza kwaśna - rodzaje i występowanie

Istnieje kilka różnych typów fosfatazy kwaśnej, wykazujących różne cechy. Kwaśna fosfataza jest syntetyzowana w niektórych narządach i tkankach, w tym komórkach krwi (erytrocyty, trombocyty), szpiku kostnego, nerkach, jelitach, trzustce. W gruczole krokowym znajduje się jako, tzw. frakcja sterczowa (ACP-S), a w osteoklastach jako frakcja kostna. Największe stężenie występuje w prostacie i jest do 1000 razy większe niż w płynie nasiennym oraz innych płynach organicznych. Fosfataza kwaśna magazynowana jest w lizosomach, dlatego też czasami nazywana jest „enzymem znacznikowym” lizosomów.

Fosfataza kwaśna - opis badania

Pomiar stężenia fosfatazy kwaśnej jest przydatny w diagnostyce wielu chorób. Badanie fosfatazy kwaśnej jest również stosowane do oceny uszkodzeń spowodowanych przez choroby nerek, choroby wątroby lub serca. Oznaczanie poziomu ACP jest wykonywane w przebiegu niektórych przewlekłych chorób metabolicznych kości, gdy istnieje podejrzenie takich chorób, jak choroba Gauchera bądź choroba Pageta.

Badanie stężenia fosfatazy kwaśnej stosowane jest w wykrywaniu łagodnego rozrostu gruczołu krokowego, gruczolaku i nowotworze prostaty. To badanie krwi zlecane jest także przez lekarza, gdy występują takie objawy, jak bóle kości, złamania patologiczne, zmiany w badaniach radiologicznych kości czy zaburzenia gospodarki wapniowej.

Poziom fosfatazy kwaśnej oznacza się przy standardowym badaniu biochemicznym krwi. Enzym ten oznacza się w surowicy krwi pobranej z żyły łokciowej. Jak do większości badań krwi, także w tym przypadku, należy na badanie zgłosić się na czczo (8 godzin bez posiłku). Wyniki badań są dostępne w ciągu jednego, do dwóch dni.

Frakcja sterczowa enzymu wrażliwa jest na działanie winianu, jest przez niego blokowana. Oznaczając całkowitą aktywność fosfatazy kwaśnej oraz aktywność części zahamowanej przez winian, możemy oznaczyć frakcję fosfatazy kwaśnej znajdującej się w gruczole krokowym.

Fosfataza kwaśna - normy

Poziom fosfatazy kwaśnej w poszczególnych grupach wiekowych:

  • dorośli: 0,1 - 0,63 U/l;
  • dzieci: 0,67 - 1,07 U/l.

U dorosłych aktywność fosfatazy kwaśnej wynosi 30 - 90 nmol/l/s (1,8 - 5,4 j.m.), z czego większość, bo około 60% aktywności pochodzi z enzymu pochodzenia sterczowego. U dzieci jej aktywność jest ok. 2,5 razy większa (do okresu pokwitania).
Jej nieprawidłowy poziom może wskazywać na:

Musisz to wiedzieć

Podwyższony poziom fosfatazy kwaśnej jest w szczególności związany z zapaleniem prostaty oraz nowotworem tego gruczołu. Zwiększa się także podczas masażu gruczołu krokowego. Wysoki poziom fosfatazy kwaśnej pojawia się także w przebiegu niektórych chorób kości, np. choroby Pageta, osteoporozy, nadczynności przytarczyc. Nadmierny rozpad krwinek czerwonych, tj. hemoliza lub rozpad trombocytów, w przebiegu rożnych chorób sprzyja podwyższonemu stężeniu tego enzymu. Do innych schorzeń związanych ze zwiększonym poziomem fosfatazy kwaśnej zalicza się raka jelita i raka sutka.

Źródła

  1. Ocena przydatności biochemicznych markerów przebudowy kości oraz perspektywy diagnostyczne w procesie rozpoznawania osteoporozy
  2. Dembińska-Kieć A., Naskalski J.W., Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej, Urban & Partner, Wrocław 2009, ISBN 978-83-7609-137-2
  3. Jakob M., Normy laboratoryjne, Via Medica, Gdańsk 2010, ISBN 978-83-7555-232-4
  4. Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu