Generuje raka. Gastrolog ma cztery rady, by uprzedzić chorobę nowotworową
Choroby nowotworowe stały się plagą XXI wieku, a liczba przypadków według Światowej Organizacji Zdrowia wciąż rośnie. Można temu zapobiec, wprowadzając zmiany w stylu życia.
1. Zachoruje jedna na pięć osób
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), jedna na pięć osób zachoruje na nowotwór w którymś momencie swojego życia, natomiast jeden mężczyzna spośród dziewięciu oraz jedna kobieta na 12 z powodu choroby nowotworowej umrze. Szacuje się, że nawet 40 proc. nowotworów ma związek ze stylem życia, a to oznacza, że zdrowe nawyki mogą w dużej mierze uchronić przed chorobą.
Gastroenterolog, dr Saurabh Sethi ze Stanów Zjednoczonych, który na TikToku ma niemal 340 tys. obserwujących, wyjaśnia, jakie zmiany w stylu życia warto wprowadzić w celu ochrony przed rakiem.
2. 4 proste kroki, by uprzedzić raka
Zdaniem lekarza najważniejsze w profilaktyce nowotworowej są:
- ograniczenie spożycia alkoholu,
- rzucenie palenia papierosów,
- zmniejszenie spożycia przetworzonego czerwonego mięsa,
- używanie kremu z filtrem przeciwsłonecznym.
"Ogranicz spożycie alkoholu, ponieważ powiązano go z nowotworami żołądka, okrężnicy, wątroby, trzustki i piersi" - wyjaśnia gastrolog w opublikowanym na TikToku wideo.
Według agendy WHO, International Agency for Research on Cancer (IARC), picie alkoholu zwiększa ryzyko co najmniej siedmiu rodzajów raka. IARC ostrzega, że każda ilość etanolu działa rakotwórczo, a im większe spożycie, tym większe ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.
@doctorsethimd Doctor’s tips on lowering your risk of cancer ❌ | Dr Sethi Which ones do you practice? Write in the comments! #cancersucks #cancertok #medicaltiktok ♬ original sound - Dr Sethi Gastroenterologist
Palenie papierosów to główny czynnik ryzyka rozwoju raka płuc - u palaczy ryzyko nowotworu jest 20-25 razy wyższe niż u osób niepalących. Dym tytoniowy może też zwiększać ryzyko raka trzustki i nowotworów dolnej części układu moczowego. Według IARC jeszcze bardziej niebezpieczne jest połączenie papierosów i alkoholu, który ułatwia tkankom jamy ustnej i gardła wnikanie kancerogenów z dymu tytoniowego.
Do uznanych czynników kancerogennych zalicza się także czerwone mięso pod postacią wędliny, kiełbas czy parówek. Lekarz ostrzega, że takie produkty sprzyjają rakowi jelita grubego.
"Zaleca się, aby na ile to tylko możliwe, unikać przetworzonych produktów mięsnych (...)" - apeluje IARC.
Ostatni element antynowotworowej profilaktyki dra Sethi, to ochrona skóry przed promieniowaniem UV. Promienie UVA i UVB mogą zwiększać ryzyko złośliwych nowotworów skóry. "Chroń swoją skórę przed słońcem, stosując filtry przeciwsłoneczne (mineralne, a nie chemiczne), aby zminimalizować ryzyko raka skóry" - zwraca uwagę lekarz.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.