Czy lody są groźne dla zdrowia?

Jeszcze do niedawna uważano, że lody są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Podobno są jednym z najbardziej dietetycznych deserów, a dzięki temu, że są zimne, organizm musi spalić dużo kalorii do trawienia ich. Eksperci z Porozumienia Zielonogórskiego apelują jednak, by spożywać je rozważnie, bo mogą one przyczynić się do problemów zdrowotnych.

Latem dużym problem jest spożywanie lodów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Najczęściej za tę przykrą dolegliwość odpowiadają produkty mrożone, który były nieodpowiednio przechowywane (wielokrotnie odmrażane i mrożone ponownie). Dochodzi wówczas do namnażania się chorobotwórczych bakterii, które wydzielają groźne dla ludzkiego organizmu toksyny.

Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu się pałeczek Salmonelli, pałeczek okrężnicy, bakterii gronkowca złocistego i laseczek jadu kiełbasianego.

Zobacz film: "10 urodowych trików, które musisz znać"

Objawy zatrucia pokarmowego to:

  • ból brzucha,
  • nudności,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • ból głowy
  • podwyższona temperatura ciała.

1. Jak ustrzec się przed zatruciem pokarmowym?

Nie wolno kupować lodów niewiadomego pochodzenia. Z dużą dozą ostrożności podchodzić należy do lodowych deserów, jakie kupić można w czasie trwania rodzinnych pikników, festynów czy innego rodzaju imprez plenerowych.

Jeśli decydujemy się na zakup lodów w opakowaniu, należy sprawdzić, czy nie pokrywa go szron i czy nie jest ono uszkodzone. Unikać należy też produktów, których data przydatności do spożycia mija w niedługim czasie.

2. Lody lekiem na anginę?

Eksperci z Porozumienia Zielonogórskiego dementują ponadto informację, że lody leczą infekcje gardła. Lekarze potwierdzają jedynie, że w ostrym stanie zapalnym lodowy deser może przynieść chwilową ulgę, działając przeciwbólowo. Bezpieczniej lody jest jednak jeść w domu, w chłodzie, nie zaś w czasie upałów. Drastyczna zmiana temperatur może być bowiem dla gardła bardzo niebezpieczna.

Sprzyja to bowiem rozwojowi anginy, której zaniedbanie prowadzić może do wielu groźnych powikłań (m.in. chorób serca lub nerek).

Znieczulające działanie lodów wykorzystują jednak laryngolodzy, którzy zalecają ich spożywanie po zabiegu usunięcia migdałków (zimno lodowych przysmaków zwęża naczynia krwionośne).

Lody, jeśli są przygotowane ze zdrowych i naturalnych składników, mogą być nie tylko smaczną, ale i zdrową przekąską. Niestety, wiele mrożonych deserów ma w swoim składzie wiele barwników, aromatów i cukru. A to z pewnością nie sprzyja wartościowej diecie. Najlepiej więc wybierać lody, do produkcji których wykorzystano niewiele składników.

By jednak nieco osłodzić te mało optymistyczne informacje, warto dodać, że lody to dobry deser dla cukrzyków. Wyróżniają się one bowiem niskim indeksem glikemicznym, który w wielu przypadkach nie przekracza 60 jednostek. Lody ponadto nie są kaloryczne.

3. Historia lodów

Legenda głosi, że podstawową recepturę deserów lodowych opracowano w Chinach za panowania dynastii Tang (618-907 n.e.). Robiono je z fermentowanego mleka koziego lub krowiego, które następnie zagęszczano mąką i chłodzono przed podaniem.

Lody podbiły serca Włochów. Tam powstawały pierwsze lodziarnie, w słonecznej Italii ponadto wyprodukowano pierwszy wafelek do lodów (w 1860 roku).

Przemysł lodowy wyróżnia duża sezonowość produkcji i konsumpcji. Lody najczęściej jemy latem. Polscy najchętniej sięgają po lody tradycyjne – śmietankowe, waniliowe i owocowe. W ciągu roku spożywamy ich blisko 4-5 litrów na osobę.

Producenci lodów starają się nieustannie uatrakcyjniać swój asortyment. Opracowywane są nowe kompozycje smakowe, wprowadzane są nowe dodatki i polewy, lodom nadaje się ponadto nowe, często nietypowe, kształty. Nową tendencją staje się również podejmowanie prób zwiększania wartości zdrowotnej lodów. Kupić już można desery lodowe o obniżonej zawartości cukru i tłuszczu. Osobo nietolerującym laktozy, proponuje się z kolei lody niezawierające mleka krowiego (produkuje się je na bazie mleka sojowego). Lody wzbogaca się ponadto o bakterie probiotyczne, wapń i kwasy tłuszczowe.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy