Oczyszcza krew z cholesterolowych złogów. Chroni przed zakrzepicą, zawałem
Miażdżyca jest chorobą, na którą często pracujemy sami. Jest ona przewlekłym procesem zapalnym dotykającym głównie duże i średnie tętnice w odpowiedzi na odkładający się w nich cholesterol. W wyniku przewlekłego – trwającego nawet kilkadziesiąt lat – procesu zapalnego, rozwijająca się miażdżyca stopniowo niszczy warstwy ściany tętnicy.
Na skutek uszkodzenia komórek śródbłonka naczyniowego (odpowiedzialnego w zdrowym naczyniu za jego rozkurcz) dochodzi do skurczu tętnicy i zmniejszenia ilości przepływającej przez nią krwi. Zwiększenie stężenia "złego" cholesterolu we krwi powoduje powstawanie blaszki miażdżycowej. Jej pęknięcie zamyka z kolei światła naczyń, co może prowadzić do zawału serca. Sprawdź, jak najskuteczniej oczyścić krew z cholesterolu.
Przeczytaj również: Najlepsze produkty wzmacniające serce
Zdrowa dieta
Dobre nawyki żywieniowe pomagają zapobiegać odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Ponadto oczyszczają krew ze złego cholesterolu. Jeśli więc chcesz poprawić kondycję swojego układu krążenia, przede wszystkim przyjrzyj się diecie.
Warto wiedzieć, że nieprawidłowe zmiany w naczyniach niejednokrotnie stwierdza się już w dzieciństwie, a nawet w życiu płodowym. Z uwagi na to, że dieta i styl życia są czynnikami rozwoju miażdżycy, które można kontrolować – niezwykle istotne jest wczesne wprowadzanie zdrowych nawyków.
Przeczytaj również: Dieta, która obniży cholesterol
Zamiana mięsa na zdrowsze
Wieprzowina, wołowina, parówki, kaszanka, salceson i salami to produkty, które sprzyjają procesom miażdżycowym. Kolejne na liście jest masło, czy smalec. Nie musisz rezygnować z nich całkowicie. Postaraj się jednak, jak najczęściej zamieniać je na chude mięso (dziczyznę, indyka i kurczaka bez skóry). Potrzebne organizmowi białko znajdziesz w roślinach strączkowych. Zamiast masła i smalcu wybieraj częściej olej rzepakowy, słonecznikowy i oliwę.
Natomiast dobrze jest całkowicie ograniczyć spożycie utwardzonych tłuszczów roślinnych, które znajdują się w twardych margarynach i przetworzonej żywności: ciastkach, chipsach, zupach i sosach z torebki, a także daniach fast food.
Przeczytaj również: Jedzenie, które zwiększa dobry cholesterol
Oczyszczanie wątroby
Ważnym elementem profilaktyki miażdżycowej jest odciążenie wątroby. Narząd ten produkuje cholesterol za pomocą kwasów żółciowych zalegających w jelitach. Proces mogą ograniczyć duże ilości błonnika w diecie.
Produkty obfitujące w błonnik to przede wszystkim warzywa korzeniowe i strączkowe, kapusta, jabłka, morele, śliwki, cytrusy, maliny i porzeczki. Do menu wprowadź też kaszę jęczmienną i gryczaną, brązowy ryż, razowy makaron i pieczywo pełnoziarniste.
Antyoksydanty
Te znajdujące się w warzywach i owocach związki hamują procesy zapalne sprzyjające miażdżycy. Usuwają z organizmu homocysteinę, aminokwas, który jest budulcem blaszek miażdżycowych. Uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu i obrzękom. Powstrzymują zlepianie się płytek krwi powodujących zakrzepy.
Aby wykorzystać wszystkie te niezwykłe zalety antyoksydantów, jedz codziennie ok. 400 gramów warzyw i owoców, możesz rozłożyć tę dawkę na kilka porcji. Dodatkowo pij zieloną herbatę, jedz orzechy i pestki dyni.
Przeczytaj również: Smaczna przekąska, która walczy z cholesterolem
Dużo czosnku
Warto postawić także na czosnek ze względu na zawartą w nim allicynę, substancję niezwykle cenną dla zdrowia. Chroni serce przed problemami z krążeniem, pomaga zapobiegać tworzeniu się zakrzepów, a także niweluje działanie wolnych rodników.
Siarczki zawarte w czosnku zapobiegają blokowaniu naczyń krwionośnych. Badania wykazały, że allicyna obniża poziom "złego" cholesterolu we krwi. Jednak aby była skuteczna, ząbki czosnku należy zmiażdżyć i odczekać 10 minut zanim je zjemy.
Przeczytaj również: 10 najpowszechniejszych błędów dotyczących cholesterolu
Dobre tłuszcze
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają poziom cholesterolu we krwi – obniżają "zły", a podwyższają "dobry". W ten sposób przeciwdziałają miażdżycy, nadciśnieniu, niedokrwiennej chorobie serca. Ponadto wpływają na redukcję glukozy i trójglicerydów.
Oleje zawierają również wielonienasycone kwasy, głównie kwas linolowy, zwany powszechnie omega-6. Uczestniczy on w produkcji hormonów i jest szybko spalany – nie odkłada się w postaci trójglicerydów. Gdzie szukać dobrych tłuszczów? W rybach morskich: łososiu, makreli, tuńczyku (jedz dwie porcje po 200 gramów tygodniowo). Znajdziesz je także m.in. w oleju rzepakowym.
Przeczytaj również: Zaskakujące korzyści z jedzenia jabłek
Potas w diecie
Ten pierwiastek reguluje gospodarkę wodną organizmu, wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego oraz zapobiega obrzękom. Przewlekły niedobór potasu (hipokaliemia) może doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Dlatego też warto zadbać o jego odpowiednie ilości w diecie.
Potas dostarczysz do organizmu, jedząc chleb razowy, ziemniaki, brokuły, pomidory, szpinak, marchew i banany. Bogatym źródłem potasu są także produkty mleczne, nasiona roślin strączkowych oraz niektóre owoce, głównie suszone.
Przeczytaj również: Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz
Aktywność fizyczna
Miażdżyca częściej rozwija się u osób, które prowadzą siedzący i mało aktywny tryb życia. Regularne ćwiczenia mogą obniżyć stężenie "złego" cholesterolu, a jednocześnie podnieść poziom "dobrego" cholesterolu. Najczęściej zaleca się wykonywać ćwiczenia o umiarkowanej intensywności przez 30 minut co najmniej 5 dni w tygodniu.
Jaka aktywność jest zalecana? Najlepiej wybierz takie ćwiczenia, które sprawią ci przyjemność. Dobrą propozycją może być np. jazda na rowerze, pływanie, szybkie spacerowanie, energiczne truchtanie na bieżni, bieganie czy fitness.
Przeczytaj również: Jak zminimalizować ryzyko udaru?
Rzucenie palenia
Osoby palące znajdują się w grupie ryzyka chorób układu krążenia. Nałóg ten zmniejsza stężenie "dobrego" cholesterolu HDL i uszkadza naczynia krwionośne. Należy pamiętać, że szkodliwa dla zdrowia jest zarówno czynna ekspozycja na dym papierosowy, jak i ekspozycja bierna.
Jak rzucić palenie? Najważniejsze to podjąć decyzję i trzymać się jej wytrwale. Czasem jednak sama determinacja nie wystarczy, w takich przypadkach dobrze jest poszukać specjalistycznego wsparcia. Pomóc może lekarz rodzinny, który w razie konieczności może zaproponować odpowiednią farmakoterapię. Wsparciem w rzucaniu palenia może być też terapia psychologiczna.
Przeczytaj również: 4 superfoods w formie płynnej na zdrowe serce