Jeśli lubisz jeść hamburgery i frytki na obiad, lepiej uważaj
Są wśród nas takie osoby, które analizują to, co jedzą i starają się wybierać zdrowe produkty, ale są też takie, które lubią spałaszować ciężki, pokaźnych rozmiarów posiłek, aby zachować uczucie sytości na długo. Dlaczego jest to tak niezdrowe dla naszego organizmu?
1. Niezdrowy obiad
Naukowcy twierdzą, że spożywanie dużych porcji jedzenia, takiego jak na przykład hamburgery i frytki na obiad, może zwiększać ryzyko śpiączki spożywczej (ang. food coma), nazywanej także sennością poposiłkową.
Nowe badania wykazały, że posiłek o szczególnie wysokiej zawartości białka i soli może sprawić, że poczujemy się bardziej zmęczeni i skorzy do ucięcia sobie drzemki.
Wyniki wykazały, że ponieważ białko i sól są ciężkostrawne, nasz organizm musi pracować ciężej, aby je przetworzyć i wyodrębnić składniki odżywcze.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Bowling Green w Ohio i Instytutu Badawczego The Scripps na Florydzie wykazali, że węglowodany nie dają takiego samego efektu, chociaż często przyjmuje się, że to właśnie żywność o dużej zawartości cukru wywołuje u nas uczucie senności.
Wykorzystali oni muszki owocówki, aby zbadać neurobiologiczne powiązania między jedzeniem i snem.
Badania wykazały, że cukier faktycznie nie przyczyniał się do śpiączki spożywczej.
ZOBACZ TAKŻE:
Jednak naukowcy chcą jeszcze dowiedzieć się, dlaczego sen pomaga trawić białka i sól, a jest jasne, że jest to właśnie tym, co nasze ciała chcą zrobić.
"Podczas śpiączki spożywczej muszki pozostają w bezruchu przez pewien okres i są znacznie mniej wrażliwe na wszelkiego rodzaju sygnały niż normalnie" - powiedział po przeprowadzeniu analiz główny autor badania dr Robert Huber.
Naukowcy stwierdzili, że jeśli chcesz być w szczytowej formie po południu, to rozsądniej jest zdecydować się na zdrowy wegetariański posiłek na lunch.
Senność po posiłku może być również objawem chorobowym. Najczęściej pojawia się, gdy mamy hipoglikemię poposiłkową lub cukrzycę. Hipoglikemia sprawia, że spada nam zawartość glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po posiłku. Poza uczuciem senności mogą się również pojawić: osłabienie, zawroty głowy, mrowienie ciała lub uczucie głodu.
Przyczyną tego stanu jest nagły wyrzut insuliny do krwi, który następuje po posiłku. Jest to często jeden z elementów cukrzycy lub stanów przedcukrzycowych, ale również zaburzeń opróżniania żołądka lub nierozsądnych nawyków żywieniowych.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.