Trwa ładowanie...

Kapsaicyna korzystnie wpływa na zdrowie, może też wydłużać życie. Nowe badania

Amerykańscy naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zdrowia i diety 570 000 osób z Chin, Iranu, Włoch i USA. Odkryli, że spożywanie kapsaicyny niesie spore korzyści zdrowotne i zmniejsza zachorowalność na nowotwory. Potrzebne są jednak dodatkowe badania, aby potwierdzić hipotezy naukowców.

Zobacz film: "Chcesz poprawić pamięć? Wąchaj rozmaryn!"

1. Zdrowotne właściwości kapsaicyny

Badanie wykazało, że wśród osób spożywających papryczkę chili ryzyko przedwczesnej śmierci - w tym z powodu raka lub chorób układu krążenia - jest zmniejszone o ok. jedną czwartą.

Naukowcy z USA odkryli, że właściwości przeciwzapalne kapsaicyny - związku, który nadaje papryce jej ognisty smak - może mieć korzyści zdrowotne. Obejmują one zarówno zwalczanie stanów zapalnych, jak i pomoc organizmowi w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi.

"Regularne spożywanie papryczki chili wiązało się z ogólnym zmniejszeniem ryzyka wszystkich przyczyn chorób układu krążenia i śmiertelności z powodu raka" - powiedział kierownik badania i kardiolog Bo Xu z Cleveland Clinic w Ohio.

Ustalenia pojawiły się po przeanalizowaniu przez zespół badaczy danych dotyczących zdrowia i diety ponad 570 000 osób na całym świecie.

Naukowcy podkreślają jednak, że potrzebne będą dalsze badania, aby ustalić, które odmiany chili zapewniają najskuteczniejszą ochronę i jak często można je spożywać.

Kapsaicyna korzystnie wpływa na zdrowie - twierdzą amerykańscy naukowcy
Kapsaicyna korzystnie wpływa na zdrowie - twierdzą amerykańscy naukowcy (123 rf)

2. Potrzebne kolejne badania

W swoich badaniach naukowcy zebrali dane z czterech poprzednich badań zdrowotnych przeprowadzonych w Chinach, Iranie, Włoszech i USA.

Zespół uważa, że kapsaicyna oprócz tego, że może pomóc zwalczać stany zapalne i guzy, jest przydatna podczas kontrolowania poziomu glukozy we krwi, chroniąc w ten sposób zarówno przed cukrzycą, jak i otyłością. Z wcześniejszych badań wiemy, że spożywanie chili zmniejsza też ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Eksperymenty na myszach wykazały również, że kapsaicyna wzmacnia "dobre" bakterie jelitowe, które chronią przed przyrostem masy ciała poprzez spalanie tłuszczu.

"Dokładne przyczyny i mechanizmy, które mogą wyjaśnić nasze odkrycia są jednak obecnie nieznane. W związku z tym nie możemy jednoznacznie powiedzieć: jedz więcej chilli i pieprzu, bo to może przedłużyć życie lub uchronić przed chorobami sercowo-naczyniowymi lub rakiem. Potrzeba więcej badań, zwłaszcza dowodów z randomizowanych badań kontrolowanych, aby potwierdzić te wstępne ustalenia" - powiedział dr Xu, kardiolog z Cleveland Clinic w Ohio.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.