Kapsaicyna korzystnie wpływa na zdrowie, może też wydłużać życie. Nowe badania
Amerykańscy naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zdrowia i diety 570 000 osób z Chin, Iranu, Włoch i USA. Odkryli, że spożywanie kapsaicyny niesie spore korzyści zdrowotne i zmniejsza zachorowalność na nowotwory. Potrzebne są jednak dodatkowe badania, aby potwierdzić hipotezy naukowców.
1. Zdrowotne właściwości kapsaicyny
Badanie wykazało, że wśród osób spożywających papryczkę chili ryzyko przedwczesnej śmierci - w tym z powodu raka lub chorób układu krążenia - jest zmniejszone o ok. jedną czwartą.
Naukowcy z USA odkryli, że właściwości przeciwzapalne kapsaicyny - związku, który nadaje papryce jej ognisty smak - może mieć korzyści zdrowotne. Obejmują one zarówno zwalczanie stanów zapalnych, jak i pomoc organizmowi w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi.
"Regularne spożywanie papryczki chili wiązało się z ogólnym zmniejszeniem ryzyka wszystkich przyczyn chorób układu krążenia i śmiertelności z powodu raka" - powiedział kierownik badania i kardiolog Bo Xu z Cleveland Clinic w Ohio.
Ustalenia pojawiły się po przeanalizowaniu przez zespół badaczy danych dotyczących zdrowia i diety ponad 570 000 osób na całym świecie.
Naukowcy podkreślają jednak, że potrzebne będą dalsze badania, aby ustalić, które odmiany chili zapewniają najskuteczniejszą ochronę i jak często można je spożywać.
2. Potrzebne kolejne badania
W swoich badaniach naukowcy zebrali dane z czterech poprzednich badań zdrowotnych przeprowadzonych w Chinach, Iranie, Włoszech i USA.
Zespół uważa, że kapsaicyna oprócz tego, że może pomóc zwalczać stany zapalne i guzy, jest przydatna podczas kontrolowania poziomu glukozy we krwi, chroniąc w ten sposób zarówno przed cukrzycą, jak i otyłością. Z wcześniejszych badań wiemy, że spożywanie chili zmniejsza też ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Eksperymenty na myszach wykazały również, że kapsaicyna wzmacnia "dobre" bakterie jelitowe, które chronią przed przyrostem masy ciała poprzez spalanie tłuszczu.
"Dokładne przyczyny i mechanizmy, które mogą wyjaśnić nasze odkrycia są jednak obecnie nieznane. W związku z tym nie możemy jednoznacznie powiedzieć: jedz więcej chilli i pieprzu, bo to może przedłużyć życie lub uchronić przed chorobami sercowo-naczyniowymi lub rakiem. Potrzeba więcej badań, zwłaszcza dowodów z randomizowanych badań kontrolowanych, aby potwierdzić te wstępne ustalenia" - powiedział dr Xu, kardiolog z Cleveland Clinic w Ohio.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.