Karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko ataku serca i udaru mózgu u matki

Według najnowszych badań opublikowanych w "Journal of American Heart Association" karmienie piersią jest nie tylko zdrowe dla niemowląt, ale również może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu u kobiet.

Zobacz film: "Terror laktacyjny"

Wcześniejsze badania wskazywały, że istnieją krótkoterminowe korzyści zdrowotne w związku z karmieniem piersią, takie jak np. utrata masy ciała i niższy poziom cholesterolu, ciśnienia krwi i glukozy po ciąży. Jednakże długoterminowy wpływ karmienia piersią na ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych u matek był niejasny.

Nowe badania przeprowadzone w Chinach wykazały, że kobiety karmiące piersią miały o około 10 proc. niższe ryzyko wystąpienia choroby serca lub udaru mózgu w późniejszym życiu.

Naukowcy z Uniwersytetu w Oxfordzie, Chińskiej Akademii Medycznej i Uniwersytetu Pekińskiego przeanalizowali dane pochodzące od 289 573 chińskich kobiet (średnio w wieku 51 lat). Prawie wszystkie były matkami, a żadna z nich nie miała historii chorób sercowo-naczyniowych, gdy przystępowały do badania. Po ośmiu latach obserwacji stwierdzono 16 671 przypadków choroby wieńcowej (w tym zawałów serca) oraz 23 983 przypadków udaru mózgu.

Karmienie piersią może obniżyć ryzyko zwału serca i udaru mózgu u kobiet
Karmienie piersią może obniżyć ryzyko zwału serca i udaru mózgu u kobiet (Shutterstock)

Naukowcy zauważyli, że matki, które karmiły piersią miały o 9 proc. niższe ryzyko chorób serca i 8 proc. niższe ryzyko udaru mózgu (w porówaniu do kobiet, które nie karmiły dzieci naturalnie). Karmiące piersią przez co najmniej dwa lata miały o 18 proc. niższe ryzyko chorób serca i o 17 proc. niższe ryzyko udaru. Każde kolejne 6 miesięcy karmienia piersią wiązało się z 4 proc. obniżeniem ryzyka chorób serca i 3 proc. ryzykiem udaru mózgu.

Naukowcy uwzględnili wiele czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak palenie tytoniu, wysokie ciśnienie krwi, otyłość, cukrzyce i aktywność fizyczna, które mogły zaburzać wyniki.

Jak zminimalizować ryzyko udaru?
Jak zminimalizować ryzyko udaru? [7 zdjęć]

Do udaru dochodzi, gdy przepływ krwi zostaje odcięty od części mózgu. Wtedy komórki zaczynają obumierać,...

zobacz galerię

Uważają, że choć nie udało im się ustalić przyczyny tego związku, korzyści zdrowotne dla matki karmiącej piersią można wyjaśnić szybszym "zresetowaniem" metabolizmu właśnie dzięki karmieniu.

Ciąża bardzo zmienia metabolizm kobiety. Organizm zaczyna gromadzić tłuszcz, aby mieć zapas energii dla rozwijającego się płodu. To właśnie karmienie piersią pomaga szybko pozbyć się w czasie ciąży tłuszczu.

Nowa analiza była badaniem obserwacyjnym, dlatego nie ma możliwości wyciągania związku przyczynowo-skutkowego. Eksperci uważają, że wyniki należy zweryfikować kolejnymi testami.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Ograniczeniem badania jest fakt, że statystycznie Chinki karmią dzieci dłużej niż kobiety w innych częściach świata. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, 97 proc. kobiet w Chinach karmiło piersią każde swoje dziecko przez średnio 12 miesięcy. Dla porównania - w Polsce to tylko 11,9 proc. (według danych GUS z 2014 roku).

Zhengming Chen, starszy specjalista ds. badań epidemiologicznych z Uniwersytetu w Oksfordzie, uważa, że odkrycia powinny zachęcić kobiety do karmienia piersią, zarówno ze względu na korzyści dla matki, jak i dla dziecka. Badanie wspiera zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia, według których matki powinny karmić swoje dzieci wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy