Kolendra – właściwości odżywcze, zastosowanie

Kolendra jest to roślina, która idealnie sprawdziła się w kuchni nie tylko, jako przyprawa kuchenna, ale także, jako dodatek do ciast. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że kolendra ma wiele właściwości leczniczych, dlatego od dawna jest również składnikiem medycyny naturalnej. Kolendra występuje w dwóch odmianach, ale najbardziej jest znana kolendra siewna, która jest gatunkiem uprawnym.

W Polsce kolendra jest hodowana na plantacjach, a oprócz naszego kraju jej uprawa jest popularna w Rosji, Gruzji, Chinach, Argentynie. W zależności od kraju kolendra może mieć owoce, które różnią się od siebie wymiarami, kształtem, a liście mogą mieć inny kolor dla przykładu liście kolendry z Gruzji mają pikantny smak, a kolendra z Syrii ma liście o łagodnym aromacie.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Kolendra – właściwości odżywcze

Kolendra jest stosowana w medycynie naturalnej, jako składnik mieszanek ziołowych, które stosuje się przy podejrzeniu pojawienia się pasożytów jelitowych. Kolendra może być też w formie olejku, który jest pozyskiwany z nasion. W olejku znajduje się linalol, który wpływa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego głównie na jelita.

W momencie rozkurczenia **znacznie poprawia się perystaltyka jelit. Dlatego kolendra pod każdą postacią zalecana jest osobom, które cierpią np. na ciągłe wzdęcia czy częsty ból brzucha. Kolendra jest też pomocna przy biegunkach czy zapaleniu błony śluzowej żołądka**.

Kolendra ma też swoje zastosowanie w różnego rodzaju przetworach. Jest to roślina, która działa żółciopędnie, dlatego kolendra może być elementem diety osób mających problemy z dwunastnicą. Kolendra idealnie sprawdzi się w naparze z owoców, ponieważ wywołuje wydzielanie śliny, a co za tym idzie zwiększa się apetyt.

Kolendra może być też włączona, jako element diety oczyszczającej wątrobę. Liście kolendry wiążą toksyczne metale ciężkie, a to pomaga w usuwaniu wszelkich toksyn z organizmu. Badania dowodzą, że pacjenci, w których stałej diecie znajduje się kolendra wydalają w moczu znacznie więcej aluminium i ołowiu.

Dieta, której składnikiem jest kolendra może pomóc w obniżeniu cholesterolu całkowitego, a także trójglicerydów znajdujących się w sercu, wątrobie czy surowicy krwi. Stale prowadzone badania potwierdzają także, że kolendra posiada właściwości obniżające ilość cukru we krwi, a także redukujące ciśnienie tętnicze.

Kolendra, a właściwie olejek eteryczny wykonany z nasion tej rośliny działa uspokajająco. Dlatego medycyna naturalna wykorzystuje napar z kolendry przy nerwicy wegetatywnej, stanach pobudzenia nerwowego.

Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków

Nic nie poprawi smaku naszych potraw lepiej niż szczypta aromatycznych ziół. To prawdziwe cuda natury, za sprawą których nawet najprostsze danie może zyskać...

Kolendra – zastosowanie

Kolendra najczęściej jest stosowana, jako przyprawa. Liście mają delikatny anyżowy zapach i są stałym elementem kuchni azjatyckiej. W kuchni chińskiej kolendra jest bardzo popularna, podobnie jak w naszej kuchni dla przykładu natka pietruszki. Liście kolendry są także stałym składnikiem meksykańskiego dipu guacamole. Bardzo często kolendra w formie sproszkowanej jest częścią mieszanek ziołowych stosowanych do różnych potraw.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone. Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych (...) składająca się z dużej ilości warzyw i owoców oraz mniejszej...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Brunatne złoto Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł...

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą (...) Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd...

Zioła i przyprawy

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Szałwia - zioło o wielu leczniczych właściwościach

Lecznicza roślina Nazwa tego zioła pochodzi od łacińskiego słowa salvere, czyli leczyć lub ratować. Szałwia w pełni zasługuje na to określenie (...) wypić ją po posiłku, aby pobudzić produkcję soków trawiennych. Zioło...

Zioła i przyprawy

Przyprawy na wzmocnienie odporności

Przyprawy na wzmocnienie odporności

. W kuchennych szafkach kryją się też inne produkty o leczniczych właściwościach - przyprawy. Dodają smaku i aromatu potrawom, a przy okazji dobrze (...) wpływają na kondycję i stan organizmu. Jakie przyprawy warto...

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu

Nieocenione właściwości rozmarynu

odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować (...) nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw? Rozmaryn...

Zioła i przyprawy

Żeń-szeń (WIDEO)

Żeń-szeń (WIDEO) Odtwórz wideo

Jeśli chodzi o nazwężeń-szenia, to słowo to pochodzi od terminu „Panax Ginseng". Panaceum oznacza środek na wszelkie dolegliwości, zaś gin-seng to człekokształtny korzeń. Warto wiedzieć, że roślina ta jest jednym z najstarszych surowców leczniczych...

Zioła i przyprawy

Jak wzmocnić smak potraw bez soli?

Jak wzmocnić smak potraw bez soli?

mieszankę ziół. Doskonałym zamiennikiem białych kryształków są również ostre przyprawy. Zawarte w nich olejki eteryczne działają na kubki smakowe jak sól (...) . Nie wolno ignorować Postaw na zioła...