Kolendra – właściwości odżywcze, zastosowanie

Kolendra jest to roślina, która idealnie sprawdziła się w kuchni nie tylko jako przyprawa kuchenna, ale także, jako dodatek do ciast. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że kolendra ma wiele właściwości leczniczych, dlatego od dawna jest również składnikiem medycyny naturalnej. Kolendra występuje w dwóch odmianach, ale najbardziej jest znana kolendra siewna, która jest gatunkiem uprawnym.

W Polsce kolendra jest hodowana na plantacjach, a oprócz naszego kraju jej uprawa jest popularna w Rosji, Gruzji, Chinach, Argentynie. W zależności od kraju kolendra może mieć owoce, które różnią się od siebie wymiarami, kształtem, a liście mogą mieć inny kolor, dla przykładu liście kolendry z Gruzji mają pikantny smak, a kolendra z Syrii ma liście o łagodnym aromacie.

Zobacz film: "Drogocenne właściwości przypraw"

1. Kolendra – właściwości odżywcze

Kolendra jest stosowana w medycynie naturalnej jako składnik mieszanek ziołowych, które stosuje się przy podejrzeniu pojawienia się pasożytów jelitowych. Kolendra może być też w formie olejku, do którego pozyskiwania służą nasiona kolendry. W olejku znajduje się linalol, który wpływa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, głównie na jelita.

W momencie rozkurczenia znacznie poprawia się perystaltyka jelit. Kiedy zalecane jest stosowanie kolendry? Kolendra pod każdą postacią zalecana jest osobom, które cierpią np. na ciągłe wzdęcia jeslit czy częsty ból brzucha. Kolendra jest też pomocna przy biegunkach czy zapaleniu błony śluzowej żołądka.

Kolendra to źródło wielu odżywczych składników
Kolendra to źródło wielu odżywczych składników

Kolendra ma też swoje zastosowanie w różnego rodzaju przetworach. Jest to roślina, która działa żółciopędnie, dlatego kolendra może być elementem diety osób mających problemy z dwunastnicą. Kolendra idealnie sprawdzi się w naparze z owoców, ponieważ wywołuje wydzielanie śliny, a co za tym idzie - zwiększa apetyt.

Kolendra może być też włączona jako element diety oczyszczającej wątrobę. Liście kolendry wiążą toksyczne metale ciężkie, a to pomaga w usuwaniu wszelkich toksyn z organizmu. Badania dowodzą, że pacjenci, w których stałej diecie znajduje się kolendra, wydalają w moczu znacznie więcej aluminium i ołowiu.

Dieta, której składnikiem jest kolendra może pomóc w obniżeniu cholesterolu całkowitego, a także trójglicerydów znajdujących się w sercu, wątrobie czy surowicy krwi. Stale prowadzone badania potwierdzają także, że kolendra posiada właściwości obniżające poziom cukru we krwi, a także redukujące ciśnienie tętnicze.

Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków
Najzdrowsze zioła, które powinniśmy dodawać do posiłków [5 zdjęć]

Nic nie poprawi smaku naszych potraw lepiej niż szczypta aromatycznych ziół. To prawdziwe cuda natury,...

zobacz galerię

Kolendra, a właściwie olejek eteryczny wykonany z nasion tej rośliny działa uspokajająco. Dlatego medycyna naturalna wykorzystuje napar z kolendry przy nerwicy wegetatywnej, stanach pobudzenia nerwowego.

2. Kolendra – zastosowanie

Kolendra najczęściej jest stosowana jako przyprawa. Liście kolendry mają delikatny anyżowy zapach i są stałym elementem kuchni azjatyckiej. W kuchni chińskiej kolendra jest bardzo popularna, podobnie jak w naszej kuchni dla przykładu natka pietruszki.

Zobacz także:

Liście kolendry są także stałym składnikiem meksykańskiego dipu guacamole. Bardzo często kolendra w formie sproszkowanej dopełnia mieszanki ziołowe stosowane do różnych potraw.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!