Przejdź na WP

Kardamon – wartości odżywcze i właściwości. Kardamon na odchudzanie i nie tylko

Kardamon to jedna z najdroższych przypraw na świecie. Najczęściej wykorzystuje się ją w kuchni do przyrządzania deserów, ale również dań mięsnych i rybnych. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę ze zdrowotnych właściwości kardamonu. Jak kardamon wpływa na nasze zdrowie?

Zobacz film: "Problemy z gardłem i metody na ich zwalczenie"

spis treści

1. Kardamon – wartości odżywcze

To roślina pochodząca z Azji o smaku korzennym i aromatycznym. Kardamon zawiera magnez, żelazo, wapń, kwasy organiczne, a także olejki eteryczne.

2. Kardamon – właściwości zdrowotne

Kardamon poza tym, że jest przyprawą o dość charakterystycznym smaku, ma również korzystny wpływ na organizm.

Oto najważniejsze właściwości zdrowotne kardamonu:

Ponadto, kardamon skutecznie jest wykorzystywany w aromaterapii. Dzięki charakterystycznemu zapachowi i leczniczym właściwościom pomaga w leczeniu objawów zapalenia oskrzeli, objawów astmy, jak również poprawia ukrwienie płuc.

Działanie przeciwnowotworowe kardamon ma w związku z właściwościami oczyszczającymi organizm z toksyn. Zawarte w kardamonie olejki wspomagają organizm w usuwaniu wolnych rodników.

Dzięki działaniom moczopędnym wspomaga leczenie nietrzymania moczu.

Kardamon - przyprawa wszechstronna
Kardamon - przyprawa wszechstronna [7 zdjęć]

Korzyści zdrowotne, jakie daje kardamon, obejmują ochronę przewodu pokarmowego, regulowanie stężenia...

zobacz galerię

3. Kardamon na ból gardła

Wywar z kardamonu może wspomóc leczenie bólu gardła. W celu przygotowania wywaru do płukania należy zagotować kardamon z cynamonem. Tak przygotowany wywar ma działanie przeciwbólowe i odkażające.

Ponadto, wywar z samego kardamonu może pomóc w pozbyciu się czkawki. Kardamon wystarczy zagotować w wodzie i po wystudzeniu wypić.

4. Kardamon na odchudzanie

W związku z właściwościami przyspieszającymi przemianę materii kardamon może wspomóc odchudzanie. Kardamon można dodać do herbaty, aby korzystać z jego dobroczynnego wpływu. Olejki eteryczne zawarte w kardamonie pobudzają pracę układu pokarmowego, a co za tym idzie przyspieszają proces trawienia.

Codzienne picie herbaty z kardamonem może zmniejszyć zmęczenie i zadziałać na organizm energetyzująco.

Zobacz też:

5. Kardamon w depresji

Czekolada z kardamonem to deser, który ma nie tylko wyrazisty smak, ale jednocześnie poprawia samopoczucie i może wspomóc leczenie depresji.

6. Kardamon - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 2 g (1 łyżeczka, mielony)
Wartość energetyczna 311 kcal 6,22 kcal
Białko 10,76 g 0,22 g
Węglowodany 68,5 g 1,37 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 28,0 g 0,56 g
Tłuszcz 6,70 g 0,13 g
Tłuszcze nasycone 0,68 g 0,01 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,87 g 0,02 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,43 g 0,01 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 21,0 mg 0,42 mg
Kardamon – wartości odżywcze i właściwości. Kardamon na odchudzanie i nie tylko
Kardamon – wartości odżywcze i właściwości. Kardamon na odchudzanie i nie tylko (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy