Wasabi - charakterystyka, układ pokarmowy, działanie bakteriobójcze, próchnica

Wasabi – japoński chrzan o bardzo ostrym smaku – jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi. Mało kto jednak wie, że bylina ta wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, reguluje trawienie oraz pomaga chronić przed nowotworem.

1. Wasabi - charakterystyka

Wasabi jest powszechnie stosowane w kuchni japońskiej. Należy do rodziny kapustowatych, uprawia się je w specjalnych poletkach tarasowych od XVIII wieku. Wasabi było już znane w Japonii w erze Nara (710-793) jako medyczne ziele i jako antidotum na zatrucia pokarmowe. Z piśmiennictwa wynika, że może chronić przed astmą oraz wykazuje własności podobne do antybiotyku.  Od setek lat wasabi uważane było za dobry środek bakteriobójczy i grzybobójczy, stąd zaczęto je dodawać do sushi.

Zobacz film: "Domowe sushi maki [Skutecznie TV]"

2. Wasabi - układ pokarmowy

Chrzan japoński pobudza wydzielanie soków trawiennych. Jego stosowanie zaleca się w niestrawności. W sposób naturalny oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera ponadto błonnik pokarmowy, stąd przyprawę tę uznaje się za skuteczny lek na zaparcia.

Produkty z kuchni japońskiej, które podnoszą odporność
Produkty z kuchni japońskiej, które podnoszą odporność [7 zdjęć]

Nie od dziś wiadomo, że Japończycy cieszą się dobrym zdrowiem i słyną z długowieczności. Ich sekret tkwi...

zobacz galerię

3. Wasabi - działanie bakteriobójcze

Chrzan japoński poleca się spożywać w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Dowiedziono bowiem, że roślina ta wykazuje zdolność neutralizowania niektórych szczepów bakterii, wirusów i grzybów. Dobrze radzi sobie z między innymi z Helicobacter pylori, która to bakteria przyczynia się do rozwoju wrzodów żołądka.

Spożywanie wasabi ułatwia ponadto oddychanie. Pomaga oczyścić drogi oddechowe, udrażnia nos i zatoki.

Właściwości wasabi są imponujące. To ponadto prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Obfituje w witaminę C, witaminę A, potas, sód, magnez.

W wasabi znaleźć można również blisko dwadzieścia różnych rodzajów izotiocyjanianów (są one również składnikiem brukselki, kapusty, jarmużu). A te – jak przekonują niektórzy badacze – są w stanie zahamować rozwój nowotworów. To właśnie izotiocyjaniany odpowiadają za piekący smak japońskiego chrzanu.

Przeczytaj koniecznie

4. Wasabi - próchnica

W wasabi wiele jest również związków siarki, które są w stanie zahamować ekspansję bakterii z rodziny Streptococcus. Nieco dokładniej temu zagadnieniu przyjrzał się dr Hideki Masuda z Material Research and Development Laboratories at Ogawa & Co., Ltd. w Japonii, który wraz ze swoim zespołem orzekł, że wasabi jest w stanie zapobiec próchnicy zębów. Wyniki prowadzonych w tym zakresie badań przedstawiono na Międzynarodowym Kongresie Chemicznym.

Związki siarki według niektórych badaczy mają również zapobiegać niektórym typom nowotworów, przeciwdziałać astmie oskrzelowej, jak również zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy.

Najwięcej walorów prozdrowotnych ma świeżo starty korzeń japońskiego chrzanu
Najwięcej walorów prozdrowotnych ma świeżo starty korzeń japońskiego chrzanu (123RF)

5. Wasabi - w Polsce

Liczne właściwości prozdrowotne ma jedynie świeżo starty korzeń japońskiego chrzanu, który w Polsce jest trudno dostępny. Uprawianie wasabi w domu jest trudne, choć niektóre osoby próbują to robić. Wasabi wymaga szczególnych warunków uprawowych (wodnych i klimatycznych).

Na wyciągnięcie ręki mamy jednak zielone pasty, które zawierają jedynie kilka procent omawianej rośliny. Jej smak wzbogacony jest gorczycą, chrzanem i przyprawami, a kolor zawdzięcza barwnikowi. Przed zakupem warto więc upewnić się, jaki jest procentowy udział wasabi w danym produkcie (im więcej, tym lepiej).

Pasta wasabi, jaką kupić można w niemal każdym hipermarkecie, ma niezwykle ostry (wręcz palący) smak. A jak przekonują smakosze japońskiej kuchni, którzy mieli szczęście smakować świeżo startej rośliny, prawdziwe wasabi jedynie ogrzewa gardło i daje uczucie przyjemnego ciepła w zatokach.

Smak wasabi jest charakterystyczny, stosunkowo łatwo rozpoznawalny. Stanowi prawdziwą gratkę dla smakoszy kuchni japońskiej. Jest przy tym zdrową i wartościową przyprawą.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy