Pieprz cayenne - charakterystyka, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni

Miłośnicy ostrych dań na pewno znają pieprz cayenne. Sproszkowana, intensywnie pomarańczowa przyprawa nadaje pikantny smak i charakterystyczny aromat. Pieprz kajeński jest ceniony w kuchni, ale warto wiedzieć, że ma też właściwości lecznicze.

Pieprz cayenne - charakterystyka

Pieprz cayenne, który wielu z nas ma w swoich kuchennych szafkach, powstaje ze specjalnej odmiany papryki. Kiedy warzywa dojrzeją, papryka jest suszona, a następnie mielona na proszek. W tej formie trafia do pakowania, a później na półki sklepowe.

Polecane wideo:

Papryka cayenne jest rośliną pochodzącą z rejonu Ameryki Środkowej. W XVI i XVII wieku razem z hiszpańskimi i portugalskimi odkrywcami trafiła w inne miejsca świata. Obecnie papryki cayenne są uprawiane głównie w Indiach, Pakistanie, Chinach, Argentynie oraz USA. W sklepach można kupić zarówno świeże papryki cayenne, jak i przyprawę pod nazwą pieprz cayenne.

Skąd się bierze ostry smak pieprzu kajeńskiego? To zasługa kapsaicyny – związku chemicznego, który podrażnia kubki smakowe oraz podniebienie, co daje efekt pieczenia, a nawet bólu. Ostrość potraw określa się, używając skali Scoville’a. Pieprz cayenne mieści się w przedziale 30 000–50 000 SHU (jednostek ostrości). Dla porównania zwykła słodka papryka ma 0 SHU, a papryka jalapeno 2500– 8000 SHU.

Przypraw dietę, czyli jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Korzenny i rozgrzewający cynamon pobudza do pracy enzymy, które uczestniczą w metabolizmie węglowodanów. Poza tym cynamon reguluje poziom glukozy we krwi....

Pieprz cayenne - właściwości lecznicze

Pieprz cayenne to jedna z najbardziej wartościowych przypraw – zawiera witaminy, minerały i naturalne substancje chemiczne, które pozytywnie wpływają na zdrowie. To właśnie dzięki tym właściwościom pieprz cayenne znalazł zastosowanie w tradycyjnej medycynie naturalnej oraz nowoczesnych sposobach leczenia schorzeń.

Szczególnie istotną rolę spełnia kapsaicyna, która działa antybakteryjnie i przeciwbólowo. Pieprz cayenne skutecznie łagodzi bóle głowy oraz nerwobóle. Często jest składnikiem rozgrzewających plastrów oraz maści do stosowania miejscowego, w przypadku dolegliwości bólowych stawów i mięśni.

Badacze z Nottingham wykazali, że kapsaicyna ma właściwości antynowotworowe. Związek chemiczny odpowiada nie tylko za ostry smak, ale również zabija komórki rakowe, jednocześnie nie szkodząc zdrowym komórkom.

Pieprz kajeński jest źródłem beta-karotenu, witamin A oraz E, co korzystnie wpływa na stan układu odpornościowego. Po dania przyprawione ostrą papryką warto sięgnąć w czasie przeziębienia. Pieprz cayenne udrożnia zatkany nos, likwiduje ból głowy oraz skutecznie rozgrzewa.

Warto wiedzieć, że ostra papryka jest polecana osobom cierpiącym na choroby układu krążenia. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, poprawia krążenie oraz redukuje ryzyko niebezpiecznych zatorów oraz skrzepów, które są przyczyną zawałów i udarów.

Regularne dodawanie pieprzu cayenne do potraw ma świetny wpływ na organizm, ponieważ przyprawa ta jest bogata w minerały. Nawet małe ilości ostrej papryki dostarczają nam żelaza, cynku, miedzi, potasu, manganu, magnezu i selenu. Poza tym w pieprzu cayenne znajduje się wiele antyoksydantów, które chronią nas przed chorobami.

Ostre przyprawy pobudzają układ pokarmowy do wytężonej pracy, dlatego powinni z nich korzystać wszyscy, którzy mają problemy trawienne. Pieprz kajeński łagodzi wzdęcia, przyspiesza trawienie, zapobiega zatruciom pokarmowym oraz stymuluje produkcję soków żołądkowych. Eksperci twierdzą, że ostra papryka może nawet pomóc na wrzody żołądka.

Należy jednak pamiętać, że osoby z problemami ze strony układu pokarmowego powinny skonsultować spożywanie ostrych przypraw, w tym pieprzu cayenne, z lekarzem lub dietetykiem.

Pieprz cayenne - zastosowanie przy odchudzaniu

Pieprz cayenne to idealna przyprawa dla osób, które próbują schudnąć. Kapsaicyna przyspiesza metabolizm oraz procesy trawienne, hamuje apetyt i pozwala szybciej spalać tłuszcz. Oczywiście sama papryka nie wystarczy, by zgubić kilogramy, ale ostre przyprawy mogą wspomóc dietę i ćwiczenia.

Pieprz cayenne jest głównym składnikiem napoju oczyszczającego na diecie lemoniadowej. To dość drastyczny sposób na odchudzanie, ponieważ przez tydzień pije się wyłącznie wodę z sokiem z cytryny, pieprzem cayenne i syropem klonowym. Kilka lat temu dieta lemoniadowa była bardzo popularna wśród gwiazd Hollywood. Jej miłośniczką była m.in. piosenkarka Beyonce. Ze względu na restrykcyjność, nie należy stosować jej bez porozumienia z lekarzem.

Pieprz cayenne - zastosowanie w kuchni

Pieprz kajeński to jedna z najpopularniejszych ostrych przypraw. Jest często wykorzystywany w daniach kuchni meksykańskiej oraz azjatyckiej. Obecnie pieprz cayenne jest dostępny na całym świecie i chętnie dodawany do potraw przez wszystkich miłośników ostrych smaków.

Ostrą paprykę można dodawać do zup, sosów, mięs, ryb, drobiu oraz wszelkiego rodzaju marynat. Często szczyptę pieprzu cayenne dodaje się też do potraw z czekoladą. Ciasta, lody, desery z odrobiną pieprzu cayenne zyskują zupełnie inny smak i aromat. Filiżanka gorącej czekolady z pieprzem cayenne to świetny sposób na rozgrzanie się w zimowy wieczór.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Ciąża i dziecko
najnowsze pytania

Pomocni lekarze

Artykuły Ciąża i dziecko
Ciąża i dziecko

Dlaczego warto jeść kalafiora?

Dlaczego warto jeść kalafiora?

, która jest niezwykle ważna dla układu nerwowego. Kalafior powinien znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży - to właśnie cholina odpowiada za prawidłowy rozwój (...) mózgu dziecka. Jedzenie kalafiora przyniesie korzyści...

Ciąża i dziecko

9 najważniejszych badań, które powinna wykonać każda kobieta

9 najważniejszych badań, które powinna wykonać każda kobieta

Najważniejsze badania, które powinna wykonać każda kobieta O tym, że zdrowie jest najważniejsze, nie musimy nikogo przekonywać. Właśnie dlatego nie warto bagatelizować symptomów takich jak zaburzenia miesiączkowania, chroniczne zmęczenie czy bóle brzucha....

Ciąża i dziecko

Obalamy mity na temat endometriozy

Obalamy mity na temat endometriozy

, że endometrioza całkowicie przekreśla szanse na poczęcie dziecka i szczęśliwe donoszenie ciąży. Istnieją skuteczne metody leczenia niepłodności związanej (...) , jajowodów czy jelit. Choroba ta często dotyka kobiety...

Ciąża i dziecko

Grzyby trujące zawierające amanitynę

Grzyby trujące zawierające amanitynę Odtwórz wideo

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego jedne grzyby są smaczne i jadalne, a inne powodują niebezpieczne dla zdrowia i życia zatrucia? Wszystko przez znajdujące się w leśnych skarbach toksyczne substancje, z których najbardziej groźną dla człowieka...

Ciąża i dziecko

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Sposoby na zdrowie naszych babć coraz bardziej popularne

Powrót do korzeni Bańki, pijawki i naturalne mikstury - świat oszalał na punkcie tradycyjnych metod leczniczych. Nic dziwnego - to proste i skuteczne sposoby na walkę z objawami chorób i wzmocnienie odporności. Stosują je nawet celebryci i sportowcy,...

Ciąża i dziecko

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Dieta antyrakowa - fakty i mity

Zdrowie na talerzu Zdrowa dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, także nowotworowych. Dzięki postępowi nauki możemy poznać i wykorzystać potencjał drzemiący w licznych produktach spożywczych i, włączając je do codziennego jadłospisu,...

Ciąża i dziecko

Lubczyk - ziele miłości

Lubczyk - ziele miłości

Zdrowie z natury Liście lubczyku nie tylko dodają aromatu potrawom, ale również pozytywnie wpływają na zdrowie. Popularne zioło od wieków wykorzystywane jest jako naturalne remedium na wiele dolegliwości. Pozytywnie działa na układ pokarmowy, moczowy...

Ciąża i dziecko

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Freekeh, czyli zielone ziarno pszenicy

Poznaj freekeh Freekeh (inaczej frikeh, freekah czy farik), to inna nazwa zielonego ziarna pszenicy - produktu znanego najbardziej w Środkowo-Wschodniej i Północnej Afryce oraz krajach arabskich. Jest to jeden z rodzajów gruboziarnistej kaszy produkowanej...