Szafran - właściwości antydepresyjne, zastosowanie, cena

Szafran jest najdroższą i najszlachetniejszą przyprawą świata. Szafran jest bardzo pracochłonny i wymaga dużo cierpliwości - szafran zbiera się ręcznie z pręcików krokusa purpurowego, uprawianego w pasie od Morza Śródziemnego, przez Iran, aż po Indie. Żółtopomarańczowy proszek wykazuje silne działanie antydepresyjne - to nowe odkrycie medyczne. Szafran stanowi alternatywę dla stosowanych dotąd preparatów na bazie dziurawca. Działanie szafranu polega na podwyższeniu  stężenia serotoniny i dopaminy, co powoduje zwiększone poczucie szczęścia i poprawę nastroju.

Polecane wideo:

Szafran - właściwości antydepresyjne

Szafran jako środek antydepresyjny znany był już w starożytności, ale dopiero niedawne badania kliniczne potwierdziły jego skuteczność. W trzech pilotażowych analizach wykazano, że stosowanie szafranu wpływa na zwiększenie stężenia neuroprzekaźników: serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym. Szafran ma działanie zbliżone do syntetycznych antydepresantów: fluoksetyny i imipraminy. Szafran doprowadza do poprawy nastroju i pomaga w utrzymaniu równowagi emocjonalnej.

Dopamina jest zwana „hormonem szczęścia” i w sposób naturalny wydziela się w ludzkim organizmie w różnych sytuacjach - pod wpływem bodźców uczuciowych, ale też kiedy np. uprawiamy sport, pod wpływem używek, takich jak papierosy, alkohol, ale również na skutek jedzenia niektórych produktów. Trwa to tylko chwilę, później nasze poczucie nastroju gwałtownie się obniża, co powoduje również obniżenie kondycji psychicznej.

Szafran - zastosowanie

Szafran oprócz działania przeciwdepresyjnego wpływa na objawy napięcia przedmiesiączkowego. Stosowanie szafranu łagodzi m.in. przedłużający się stan złego samopoczucia psychicznego. Z badań wynika, że 75 proc. kobiet cierpiących na PMS w wieku 20-45 lat po zażyciu szafranu zdeklarowało poprawę swego samopoczucia.

Pokarmy szczęścia. Jedzenie, które poprawia nastrój

Jedna z najdroższych przypraw na świecie skutecznie poprawia nastrój. Wykazali to irańscy naukowcy, którzy podawali kobietom cierpiącym na zespół napięcia...

Oprócz działania antydepresyjnego, szafran ma działanie antynowotworowe, antybakteryjne oraz hamuje rozwój wolnych rodników, dzięki czemu szafran ma właściwości odmładzające. Szafran zalecany jest często jako wspomagające lekarstwo na takie choroby jak  przewlekła obturacyjna choroba płuc, reumatyzm, migrena, bóle głowy. Od dawna szafran był stosowany jako środek przeciwskurczowy, wspomagający trawienie, zwiększający apetyt oraz poprawiający nastrój.

Szafran jest używany również jako farba - od wieków wykorzystywali go buddyjscy mnisi do barwienia szat.

Choć badania naukowe udowodniły, że szafran posiada właściwości poprawiające nastrój, jednak należy pamiętać, że jako lek ziołowy posiada też skutki uboczne i nie może być stosowany w pewnych sytuacjach. Szafran przyjmowany w dużych dawkach może zwiększyć ryzyko poronienia, dlatego szafranu nie mogą spożywać kobiety w ciąży bez konsultacji z lekarzem.

Nie zaleca się również stosowania szafranu u dzieci, gdyż jak na razie brak jakichkolwiek informacji odnośnie bezpiecznych dawek i skutków regularnego stosowania go u najmłodszych.

Szafran ma przede wszystkim zastosowanie w kuchni. W sieci można znaleźć wiele przepisów z szafranem. Jednak szafran w przepisach nadaje jedynie aromat daniom. Ponadto należy bardzo ostrożnie podchodzić do ilości szafranu w przepisach, ponieważ za dużo szafranu może zepsuć danie.

Dania z szafranem są uważane za coś luksusowego. Jednak potrawy z szafranem należy przyrządzać bardzo ostrożnie. Mało kto wie, że jeśli przesadzimy z szafranem może to być groźne dla naszego zdrowia. Jeśli w naszym daniu z szafranem znajdzie się 20 g dawka tej przyprawy, zjedzenie całego posiłku z szafranem może doprowadzić do śmierci.

Szafran - cena

  Szafran jest powszechnie znany jako najdroższa przyprawa świata. Jednak jak każda przyprawa również szafran cenę może mieć różną. Cena szafranu zależy od jego jakości, dlatego za najwyższej jakości szafran cena może osiągnąć nawet 30 tysięcy złotych za kilogram. W przypadku szafranu cena nie jest jednak tak istotna, ponieważ przyprawy stosuje się bardzo mało, ponieważ za dużo szafranu może zepsuć smak dania.

Komentarze (11)
~dyl sowizdrzał
~dyl sowizdrzał ponad rok temu

Dziwię się,ze tak niedawno naukowcy odkryli właściwosci medyczne szafranu. W Polsce juz od dawna mozna kupić lek ziołowy z szfranu o nazwie "Szafraceum" z dodatkiem zeńszenia z róznymi witaminami w przystępnej cenie. Widocznie ci naukowcy nie byli w Polsce i po raz kolejny odkryli własciwosci lecznicze szafranu po starozytnych chińczykach i polskiej firmie Lek-am., której powyzszy lek pomaga - utrzymać pozytywny nastrój, wspomaga utrzymanie równowagi emocjonalnej. Dodatek witamin B2, B6, B12 wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Żeń-szeń działa korzystnie w sytuacjach stresowych.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zioła i przyprawy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zioła i przyprawy
Zioła i przyprawy

Żeńszeń jako adaptogen

Żeńszeń jako adaptogen Odtwórz wideo

) oraz węglowodany (oligo- i polisacharydy). Zioło to poleca się stosować w takich stanach jak: zaburzenia pamięci i kojarzenia, obniżona odporność

Zioła i przyprawy

Zioła, które obniżają ciśnienie

Zioła, które obniżają ciśnienie

diastoliczne zostało obniżone. Zioła to samo zdrowie! Powyższe przykłady ziół i przypraw są dowodem na to, że zmiana nawyków żywieniowych (...) składająca się z dużej ilości warzyw i owoców oraz mniejszej...

Zioła i przyprawy

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym (...) dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie...

Zioła i przyprawy

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto hodować w domu

Zioła, które warto wyhodować w domu Nie potrzebujesz ogrodu, aby móc korzystać z dobroczynnych właściwości ziół. Wystarczy postawić doniczki (...) z roślinami na balkonie lub nawet w kuchni i od czasu do czasu je podlewać....

Zioła i przyprawy

Zdrowotne właściwości musztardy

Zdrowotne właściwości musztardy

przyprawy - najlepsza dla ciebie może okazać się musztarda stołowa - pasuje do sałatek, kanapek, mięs i sosu winegret. Delikatniejsza jest musztarda

Zioła i przyprawy

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Dlaczego cynamon jest dobry dla mózgu?

Właściwości cynamonu O tym, że cynamon rewelacyjnie działa na nasze zdrowie, wiedzieli już starożytni Grecy. Współcześnie jest hitem wśród przypraw (...) i korzennego aromatu. Za co cenimy tę przyprawę? Cynamon pozytywnie...

Zioła i przyprawy

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Ocet balsamiczny - sekret zdrowia i urody

Brunatne złoto Wykorzystywany przez mistrzów kuchni całego świata ocet balsamiczny, w rejonie Morza Śródziemnego znany jest od tysięcy lat. Jego owianą tajemnicą recepturę przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie, a jako produkt ekskluzywny gościł...

Zioła i przyprawy

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

Jakie przyprawy ułatwiają odchudzanie?

glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby. Eksperci radzą (...) Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd...

Zioła i przyprawy

Żeń-szeń

Żeń-szeń Odtwórz wideo

Jeśli chodzi o nazwężeń-szenia, to słowo to pochodzi od terminu „Panax Ginseng". Panaceum oznacza środek na wszelkie dolegliwości, zaś gin-seng to człekokształtny korzeń. Warto wiedzieć, że roślina ta jest jednym z najstarszych surowców leczniczych...

Zioła i przyprawy

Nieocenione właściwości rozmarynu

Nieocenione właściwości rozmarynu

odkryto, że roślina ta jest doskonałą przyprawą w kuchni, a ponadto wykazuje wiele właściwości leczniczych. Niepozorna krzewinka potrafi zneutralizować (...) nawet toksyczne, rakotwórcze substancje! Dlaczego warto dodawać go do potraw? Rozmaryn...