Przejdź na WP

Curry – właściwości, zastosowanie

Czym dokładnie jest curry? Wielu osobom wydaje się, że curry to jedna przyprawa, ale jest to mylna opinia, ponieważ curry to zestaw odpowiednio dobranych przypraw. Co wchodzi w skład curry?

Zobacz film: "Curry z dynią i cielęciną"

spis treści

Curry posiada w swoim składzie wiele przypraw. Nie jest to bowiem, jak mogłoby się wydawać, jeden składnik. Na początku należy wymienić kurkumę, następnie imbir, pieprz, chili, także czosnek.

Właściwe proporcje powodują, że smak i aromat curry jest nie tylko charakterystyczny, ale także potrafi wydobyć z potrawy to, co najlepsze.

1. Curry – właściwości

Każda przyprawa, która wchodzi w skład curry, ma bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, a przede wszystkim na jego zdrowie.

Patrząc na skład curry możemy zatem śmiało powiedzieć, że przyprawa ta ma wiele dobroczynnych właściwości dla naszego zdrowia, ponieważ w curry znajdziemy takie składniki jak:

1.1. Curry - kurkuma

Najwięcej właściwości zdrowotnych ma kurkuma.

Zatem, jakie właściwości ma kurkuma zawarta w curry? Przede wszystkim kurkuma jest źródłem minerałów i witamin dla przykładu witaminy C, niacyny, kwasu foliowego, ryboflawiny czy tiaminy.

Dodatkowo kurkuma, która jest elementem curry zwiększa odporność całego organizmu, reguluje trawienie, a także obniża poziom cukru we krwi i zmniejsza cholesterol.

Curry to mieszanka kilku przypraw można ją dodać np. do delikatnego mięsa
Curry to mieszanka kilku przypraw można ją dodać np. do delikatnego mięsa (123RF)

1.2. Curry - imbir

Curry to także coraz bardziej popularny imbir. Jakie właściwości ma korzeń imbiru? Podobnie jak kurkuma imbir wpływa na pracę organizmu.

Wśród tych właściwości imbiru trzeba wymienić wpływ na ograniczenie mdłości, redukcję bólu np. stawów, imbir podobnie jak aspiryna rozrzedza krew.

Zioła i przyprawy o właściwościach antyrakowych
Zioła i przyprawy o właściwościach antyrakowych [8 zdjęć]

Immunoterapia to nowoczesna strategia leczenia nowotworów, która polega na aktywacji układu immunologicznego....

zobacz galerię

Imbir jest nie tylko składnikiem curry, ale też syropów i innych leków, ponieważ wspiera organizm w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, zmniejsza kaszel. Zawarty w curry imbir może być też zażywany pod różną postacią przy migrenowych bólach głowy.

1.3. Curry - czosnek

Czosnek, który także znajdziemy w curry, jest bardzo często stosowany w naszych kuchniach, ale wiele osób zażywa go w celach leczniczych.

Mówi się, że czosnek jest naturalnym antybiotykiem, a dzieje się tak, dlatego, że potrafi zahamować rozwój bakterii, które powodują infekcję.

Czosnek, który jest jednym ze składników curry, obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, niszczy pasożyty występujące w jelitach.

Przeczytaj także

1.4. Curry - chili

[Chili] (https://portal.abczdrowie.pl/niezwykle-wlasciwosci-papryczki-chili) to kolejny składnik przyprawy curry.

Przez większość osób papryka chili kojarzy się z ostrym, intensywnym smakiem. Jednak należy też wiedzieć, że ta papryka to źródło magnezu, potasu, żelaza.

Chili, które znajdziemy również w curry, zawiera także substancje wspomagające spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej, dlatego przyprawa curry tak często jest składnikiem diety odchudzającej.

2. Curry – zastosowanie

Mieszanka curry to orientalny smak, który bardzo dobrze komponuje się z wieloma mięsami, rybami, a także drobiem.

Curry może być stosowane oddzielnie, ale sprawdzi się też, jako składnik sosów. Curry może być także dodawane do zup dla przykładu ostrej zupy pieprzowej.

Niektórzy nie wyobrażają sobie sałatki bez dodawania szczypty curry. Mieszanka curry to przede wszystkim potrawy z kuchni greckiej, japońskiej, tajskiej i indyjskiej.

W daniach wegetariańskich i wegańskich curry może być dodane do tofu czy szpinaku. Mieszanka przypraw wydobędzie smak i aromat z krewetek. Curry jest łączone z jogurtem naturalnym, śmietaną, a także mleczkiem kokosowym. Sosy curry są w większości łatwe i szybkie w przygotowaniu.

3. Curry w proszku - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 2 g (1 łyżeczka)
Wartość energetyczna 325 kcal 6,50 kcal
Białko 14,29 g 0,29 g
Węglowodany 55,8 g 1,12 g
Cukier 2,76 g 0,06 g
Błonnik 53,2 g 1,06 g
Tłuszcz 14,01 g 0,28 g
Tłuszcze nasycone 1,65 g 0,03 g
Tłuszcze jednonienasycone 8,78 g 0,18 g
Tłuszcze wielonienasycone 3,06 g 0,06 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0,70 mg 0,01 mg

Porównaj wartości z innym produktem:

Curry – właściwości, zastosowanie
Curry – właściwości, zastosowanie (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy