Kuchnia afrykańska

Kuchnia afrykańska i tradycyjne potrawy Czarnego Lądu to, wbrew pozorom, dość rozległy i niejednoznaczny temat. Warto zaznaczyć, że nie ma typowej afrykańskiej kuchni, gdyż w Afryce żyje wiele grup etnicznych, zachowujących własne tradycje. Można jednak starać się uchwycić pewne cechy charakterystyczne dla kuchni Afryki. Z pewnością są to takie składniki, jak afrykańskie zboża, owoce i warzywa, które składają się na tradycyjne afrykańskie potrawy. Wybierając się do Afryki, warto pamiętać, iż dania afrykańskie często są dość ostre.

Zobacz film: "Aktywacje: Kuchnia afrykańska"

Specyfika kuchni afrykańskiej

Kuchnia afrykańska opiera się na łatwo dostępnych, naturalnych składnikach. Są to przede wszystkim owoce, warzywa, zboża i mięso. Typowe afrykańskie danie składa się głównie z warzyw - zawiera błonnik, skrobię, witaminy. W odróżnieniu od polskiego codziennego odżywiania, nie używa się w tej kuchni białego cukru i żadnych przetworzonych składników. Większość potraw przygotowywanych na tym kontynencie to dania pikantne, mocno przyprawione.

Dania afrykańskie bazują głównie na poniższych składnikach:

  • maniok - to najpopularniejsza roślina uprawna Afryki - robi się z niego mąkę, olej, alkohol, stosuje się jako przyprawę, a także zjada na surowo,
  • pochrzyn - to warzywo bulwiaste, podobne do ziemniaka, tak też jest przyrządzane - gotowane lub pieczone, może być głównym składnikiem potrawy "fufu",
  • ryż (szczególnie brązowy),
  • fasola,
  • kukurydza,
  • sorgo,
  • proso,
  • kokos,
  • banany zwyczajne (pizang, figa rajska),
  • melony,
  • owoce morza,
  • dziczyzna (ma dużo mniej tłuszczu niż inne rodzaje mięsa).

Typowe afrykańskie posiłki

Śniadanie jest lekkim posiłkiem, dającym energię do pracy. Przykłady afrykańskiego śniadania:

  • owsianka z prosa lub sorgo,
  • "pap" (rodzaj owsianki) z kukurydzy, z dodatkiem chili i zielonych warzyw,
  • gotowany pochrzyn z bananem zwyczajnym.

Obiad w Afryce spożywa się między dwunastą a czwartą po południu. Typowe dania obiadowe to:

  • "gari akpu" i inne potrawy przyrządzone z manioku,
  • zupy warzywne,
  • tarty pochrzyn lub semolina (rodzaj mąki gruboziarnistej) z zupą warzywną, np. z juty.

Na kolację często konsumuje się takie same potrawy, jak na obiad.

Kurczak z kuskusem to danie afrykańskie, uznawane za takie przede wszystkim ze względu na aromatyczne, egzotyczne przyprawy oraz połączenie mięsa i kwaśnego soku ze słodkimi rodzynkami.

Do przyrządzenia kurczaka z kuskusem potrzebne będą:

  • 4 grillowane udka z kurczaka bez skórki,
  • 2 łyżeczki soku z limonki,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 średnia posiekana cebula,
  • 5 zmiażdżonych ząbków czosnku,
  • 3 filiżanki ciepłego bulionu,
  • 3 pocięte w paski marchewki,
  • 1 posiekany seler,
  • 1 szklanka odsączonych nasion ciecierzycy,
  • 1 szklanka odsączonych karczochów z puszki,
  • 1/3 szklanki rodzynek,
  • 1 szklanka kaszy kuskus.

Zalej udka z kurczaka sokiem z limonki i zostaw na 15 minut. Włóż kurczaka do kamionkowego garnka. Smaż 10 minut. Odwróć kurczaka, dodaj cebulę i czosnek i smaż przez następne 10 minut. Polej kurczaka bulionem i sokiem z limonki, dodaj marchew. Duś około 20 minut. Dodaj resztę warzyw i gotuj na małym ogniu 5 minut. Wyjmij warzywa i kurczaka, odsącz z sosu. Podawaj je z kaszą kuskus z rodzynkami, polane sosem.

Do przyrządzania kaszy kuskus z rodzynkami według afrykańskiego przepisu będziesz potrzebować:

  • 1 i 3/4 szklanki bulionu,
  • 1/3 szklanki rodzynek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/4 łyżki cynamonu,
  • 1/4 łyżki gałki muszkatołowej.

Zagotuj wszystko, oprócz kaszy. Kuskus zalej gorącym wywarem i zostaw na 5 minut.

Aby sok z limonki zyskał bardziej egzotyczny posmak, możesz go doprawić. Wymieszaj 2 łyżeczki soku z limonki z 1 łyżeczką kolendry, 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru i pieprzu.

Jeśli lubisz potrawy afrykańskie i nie boisz się eksperymentować w kuchni, dania z kurczakiem to świetny pomysł dla ciebie. Kuchnia afrykańska to zdrowa kuchnia, wymarzona dla osób szukających zrównoważonej, zdrowej diety.

Komentarze (3)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia afrykańska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia afrykańska
Kuchnia afrykańska

Poznaj smaki Afryki (WIDEO)

Coraz bardziej nas Polaków fascynuje egzotyczna kuchnia. W sklepach nareszcie mamy dostęp do produktów z całego świata i chcemy umieć

Zupy

Afrykańska zupa

Afrykańska zupa

Zupa pochodzi ze wschodniej części Czarnego Lądu, a jej podstawowym składnikiem są orzechy ziemne.

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Zupy

Zupa afrykańska

Sekret tej orzechowej zupy leży w składnikach. Przede wszystkim w maśle orzechowym, które nadaje potrawie specyficzny smak i konsystencję. Składniki: 3 szklanki posiekanej cebuli, 3 łodygi selera naciowego, 1 łyżka oleju, 2 papryki, 1 łyżka pieprzu, 2...

Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia włoska

Regionalne włoskie przysmaki

Regionalne włoskie przysmaki

Tradycyjny sos bolognese przyrządza się z różnych rodzajów mięs, boczku i warzyw. Sekretem udanego sosu wg Włochów jest długie gotowanie potrawy (nawet do 4 godzin).

Kuchnia marokańska

Smaki Maroko

Smaki Maroko

Maroko może poszczycić się bogactwem barw i różnorodnością także w kuchni. Aromatyczne przyprawy i warzywa dojrzewające w marokańskim słońcu cieszą oko i podniebienie.

Kuchnia i gotowanie

Gotowanie

Gotowanie

Gotowanie z przyjaciółmi sprawia wiele przyjemności i jest coraz częściej wybieraną formą spędzania wolnego czasu.