Kuchnia szwajcarska

Kuchnia szwajcarska na całym świecie słynie ze swoich serów. Rzeczywiście, bardzo często potrawy szwajcarskie wykorzystują sery Gruyere, Emmentaler czy Raclette. Ze względu na to, że żółte sery, także te szwajcarskie, są dość kaloryczne, nie poleca się dań kuchni szwajcarskiej osobom, które chcą się odchudzić.

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Chociaż kuchnia Szwajcarii jest mało znana poza granicami tego kraju, na całym świecie wysoko ceniona jest szwajcarska czekolada oraz robione z niej ciasta i desery. Warto również pamiętać o potrawach, których korzenie wywodzą się z Szwajcarii - müsli i fondue.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Jak wygląda szwajcarska kuchnia?

Szwajcarska kuchnia wywodzi się z tradycji rolniczych, stąd zamiłowanie w niej do spożycia ziemniaków i sera. Jeśli ważna jest dla ciebie zdrowa kuchnia, raczej unikaj szwajcarskich potraw, poniaż jest bardzo kaloryczna oraz ciężkostrawna.

W związku z tym, iż Szwajcaria nie ma wielkich tradycji kulinarnych, w kuchni tego kraju można znaleźć dania podobne do tych z kuchni niemieckiej, francuskiej i włoskiej. Potrawy kuchni szwajcarskiej są ciężkostrawne oraz bardzo sycące, co jednak jest zaletą w klimacie alpejskim, zwłaszcza zimą. Wegetarianie powinni spróbować Alpermagaroninen, czyli zapiekanego makaronu z serem, który podaje się zazwyczaj z gotowanym jabłkiem i cebulką. Chętnie spożywane są zupy, które serwuje się z malutkimi kluseczkami, zwanymi Knöpfli. Szwajcarska czekolada, sama w sobie wyśmienita, używana jest do przygotowywania deserów i ciast. Na śniadanie lub jako przekąskę podaje się müsli, które zostało opracowane w Szwajcarii pod koniec XIX w. Najpopularniejsza jest odmiana Birchermüsli, choć nierzadko serwuje się müsli z mało sprzyjającą zachowaniu figury śmietaną.

Narodowe potrawy szwajcarskie

Szwajcarzy, w związku ze swoim ogromnym zamiłowaniem do sera, delektują się fondue. Fondue wywodzi się z francuskiego słowa „fondre”, czyli „topić”. Tradycyjnie fondue to dwa sery: Emmentaler i Gruyere, roztopione i zmieszane z białym winem (sok z cytryny ułatwia rozpuszczanie sera). Po zagotowaniu mieszane są w specjalnym rondelku (caquelon) nad podgrzewaczem. W masie serowej zanurzamy widelczyki z czerstwym, lekko przypieczonym w piekarniku chlebem lub bułką. Serowe fondue z powodzeniem można zrobić także w Polsce. Potrzebne naczynie można kupić w większości polskich sklepów.

Inna tradycyjna szwajcarska potrawa to raclette. Raclette to zarówno rodzaj sera, jak i szwajcarskiej potrawy z niego przygotowywanej. Tradycyjna odmiana raclette to małe ziemniaki, marynowane cebulki, korniszony, suszone mięso (np. szynka parmeńska) polane roztopionym serem. Tak jak fondue, jest to potrawa w sam raz na zimowe wieczory.

Popularne w Szwajcarii są również rösti, maluns, papet vaudois, których koniecznie należy spróbować, będąc w Szwajcarii. Niestety, te potrawy są bardzo kaloryczne, gdyż powstają z dużej ilości sera. Dlatego kuchnia szwajcarska nie jest zalecana osobom, które są na diecie odchudzającej. Niegdyś na typowe szwajcarskie śniadanie podawane były placki ziemniaczane, które przez Szwajcarów nazywane są Rösti. Obecnie zmieniły się przyzwyczajenia "śniadaniowe" Szwajcarów i Rösti bywa raczej dodatkiem serwowanym do różnych potraw. Placki ziemniaczane przygotowywane są z grubo startych, ugotowanych ziemniaków. Można je podawać ze stopionym serem, kiełbasą czy jajkiem.

Komentarze (5)
~truskaweczkaa
~truskaweczkaa ponad rok temu

Dziękuje bardzo za informacje przydadzą się do referatu :) ale dalej nie wiem jakie jest to szwajcarskie typowe śniadanie :p czy mogla byś mi to powiedziec bo serio bardzo potrzebne i jeszcze przepis bym prosiła :) pozdrawiam :)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Kuchnia szwajcarska
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Kuchnia szwajcarska
Kuchnia szwajcarska

Dania kuchni szwajcarskiej

Dania kuchni szwajcarskiej

Raclette to ulubiony przysmak Szwajcarów - jest nie tylko posiłkiem, ale także okazją do spotkania rodziny i przyjaciół.

Kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Tradycyjna kuchnia wietnamska

Do przyrządzenia wielu potraw potrzebne są niezbędne, orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy mong toi. Wietnamczycy nie zapominają również o świeżych ziołach i owocach morza.

Kuchnia ukraińska

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Kuchnia ukraińska - zdjęcia

Paska to tradycyjny wielkanocny chleb pieczony na Ukrainie w czasie Świąt Wielkanocnych. Podstawowymi składnikami paski są jaja, masło i cukier.

Kuchnia skandynawska

Smaki Skandynawii

Smaki Skandynawii

Kuchnia skandynawska jest niezwykle bogata w ryby. W zależności od sezonu ryby są odpowiednio przygotowywane, wędzone, konserwowane lub suszone.

Zupy

Ryżowa zupa

Ryżowa zupa

Orientalna zupa na bazie ryżu to smaczne źródło pożywnego białka i praktycznie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.

Naleśniki

Islandzkie naleśniki

Islandzkie naleśniki

Ciasto naleśnikowe i dużo kardamonu - oto typowe islandzkie naleśniki. Pyszne, rozgrzewające danie śniadaniowe z pewnością zasmakuje nie tylko mieszkańcom Islandii.

Kuchnia turecka

Tureckie przysmaki

Tureckie przysmaki

Popularna nie tylko w kuchni tureckiej, również ormiańskiej, bułgarskiej - baklava jest tradycyjnym deserem z ciasta francuskiego przełożona orzechami z dodatkiem miodu.