Lokalizacja tkanki tłuszczowej a rozwój cukrzycy

Ilość tkanki tłuszczowej ma wpływ na ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób serca i udarów. Najnowsze badania donoszą o wpływie genetyki na powiązanie otyłości z występowaniem tych chorób.

Jak powszechnie wiadomo, insulina jest hormonem kontrolującym poziom cukru we krwi. Kiedy tkanki stają się oporne na jej działanie (tak zwana insulinooporność), wzrasta poziom glukozy, ale także lipidów we krwi. To z kolei po pewnym czasie zwiększa ryzyko cukrzycy i rozwoju chorób serca.

Na razie jednak nikt nie jest do końca pewny, dlaczego dochodzi do insulinooporności zarówno u osób szczupłych, jak i tych z większą ilością tkanki tłuszczowej. Według międzynarodowych badań, 43 procent osób u których rozwinęła się cukrzyca typu II są otyłe, a 14 procent pozostaje w zdrowej, prawidłowej wadze ciała, ale kluczowym jest rozmieszczenie tkanki tłuszczowej.

Glukometr - urządzenie służące do pomiaru stężenia glukozy we krwi
Glukometr - urządzenie służące do pomiaru stężenia glukozy we krwi (123RF)

Opracowanie z Uniwersytetu Cambridge, które zostało opublikowane w magazynie „Nature Genetics”, dowiodło, że duża część populacji na skutek zmian genetycznych ma tendencję do lokalizowania tkanki tłuszczowej nie pod skórą, a w większości w dolnych partiach ciała. Co więcej, ich ilość tłuszczu w organizmie w sporej mierze może znajdować się pomiędzy poszczególnymi organami.

Badania wykazały, że takie osoby są znacznie bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu II, **niezależnie od wartości ich BMI (ang. Body Mass Index). Osoby z takim rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej są narażone na rozwój cukrzycy blisko o 40 proc. bardziej w porównaniu do ludzi z prawidłowym, podskórnym rozmieszczeniem tłuszczu**.

Jak zmniejszyć ryzyko cukrzycy?
Jak zmniejszyć ryzyko cukrzycy? [10 zdjęć]

Stężenie glukozy we krwi odgrywa istotną rolę w etiologii cukrzycy, dlatego w trosce o zdrowie warto...

zobacz galerię

Zgodnie ze spostrzeżeniami badaczy, szczególnie duża ilość tkanki tłuszczowej może gromadzić w okolicach wątroby i trzustki. Według dr Luca Lotta z zakładu epidemiologii na Uniwersytecie Cambridge, lokalizacja tkanki tłuszczowej w obrębie ramion, nóg i tkanki podskórnej może odgrywać kluczową rolę w rozwoju cukrzycy.

Badania zwracają uwagę, na rolę obwodowej tkanki tłuszczowej jako depozytu energii, która jest efektem ubocznym przejadania się i małej aktywności ruchowej.

Należy zwrócić uwagę na to, że cukrzyca to choroba cywilizacyjna i każde badania prowadzące do zwiększenia świadomości na temat skutków ubocznych,  do jakich może doprowadzić staje się obiecująca. Bez wątpienia niska aktywność ruchowa i zbyt wysoka masa ciała mają wpływ na rozwój tej choroby. Koniecznym jest prowadzenie coraz bardziej zaawansowanych badań nad patogenezą cukrzycy i wszystkimi czynnikami, które mogą mieć wpływ na jej rozwój.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.