Najgorszy wybór na śniadanie. Produkty powodujące ból stawów #ZdrowaPolka
Bóle i stany zapalne stawów mogą zdarzać się nawet u młodych osób. Przyczyną bywają nie tylko urazy czy choroby przewlekłe, lecz również zła dieta. Już od rana popełniamy błedy, które rujnują nasze stawy. Sprawdź, co należy wyrzucić z menu na śniadanie.
1. Ból stawów - przyczyny
Na problemy ze stawami skarży się coraz więcej osób, niezależnie od wieku. Bóle i stany zapalne powodują dyskomfort, utrudniają funkcjonowanie.
Przyczynę może stanowić reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów oraz choroba zwyrodnieniowa stawów.
Niezależnie od zdiagnozowanych schorzeń warto wyeliminować z diety produkty, które mogą skutkować nasileniem dolegliwości.
Zdrowe śniadanie może zapewnić dobry początek dnia. Jeśli regularnie będziemy dbać o jego optymalny skład, możemy sobie zagwarantować zdrowie na wszystkich płaszczyznach.
Czego unikać w śniadaniowym menu?
2. Ból stawów - co wyeliminować z diety
Zdrowe żywienie oznacza przede wszystim produkty świeże i duże ilości warzyw i owoców w diecie.
Są też grupy składników, których szczególnie należy unikać. Dotyczy to smażonych i przetwarzanych dań, cukrów, węglowodanów rafinowanych, nabiału, soli, konserwantów.
Nie można też zapominać o negatywnym wpływie tytoniu i alkoholu na zdrowie.
W Mount Sinai School of Medicine ustalono, że redukcja ilości smażonych potraw w diecie pomoże zmniejszać stany zapalne. Dotyczy to także żywności przetworzonej. Może ona upośledzać naturalną odporność.
Smażone mięso lub odgrzewanie mrożonek nie jest więc dobrym śniadaniowym pomysłem. Dotyczy to także potraw z grilla.
W procesie smażenia, podgrzewania, grillowania dochodzi do uwalniania szkodliwych substancji w produktach spożywczych. To skutkuje uszkadzaniem w organizmie niektórych białek.
Gotowanie w wysokiej temperaturze także może szkodzić. Ciało próbuje neutralizować toksyny za pomocą cytokin. Skutek to stany zapalne.
Do stanów zapalnych prowadzą także cukry oraz rafinowane węglowodany. Pieczywo z białej mąki powinno więc zniknąć ze stołu. Jeśli lubisz bułeczki na śniadanie, czas na zmianę przyzwyczajeń.
Nabiał również może szkodzić na stawy. Płatki z mlekiem to prawdziwa śniadaniowa katastrofa. Mleko może przyczynać się do bólu stawów i podrażnień tkanki wokół stawów. W płatkach zwykle jest zbyt wiele cukru.
Sól i konserwanty zawarte w jedzeniu to kolejna potencjalna przyczyna stanów zapalnych stawów.
3. Ból stawów - te produkty mogą pomóc
Lepiej zastąpić podgrzewaną żywność produktami, które są świeże i surowe. Osoby cierpiące na przewlekłe bóle stawów sugerują, że zbawienna dla nich okazuje się często dieta wegańska.
Można spożywać produkty nie pochodzące od zwierząt, ale bogate w białka. Przykłady to szpinak, masło orzechowe, tofu, fasola, soczewica i komosa ryżowa.
Jednak tak, jak jest wiele przyczyn zapalenia stawów, tak też może być wiele rozwiązań. Ważne jest zachowanie zbilansowanej diety i życiowej równowagi.
Warto zrezygnować z używek. Zdrowa dieta powinna iść w parze z aktywnością fizyczną oraz zdrowym snem.
Ten tekst jest elementem naszego cyklu #ZdrowaPolka, w którym pokazujemy, jak zadbać o swoją kondycję fizyczną i psychiczną. Przypominamy o profilaktyce i radzimy, co zrobić, żeby żyć zdrowiej. Więcej przeczytasz tutaj
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.