Trwa ładowanie...

Najgorszy wybór na śniadanie. Produkty powodujące ból stawów #ZdrowaPolka

Avatar placeholder
28.09.2021 17:46
Niewłaściwa dieta może skutkować nasileniem stanów zapalnych i objawów bólowych w stawach
Niewłaściwa dieta może skutkować nasileniem stanów zapalnych i objawów bólowych w stawach (123rf.com)

Bóle i stany zapalne stawów mogą zdarzać się nawet u młodych osób. Przyczyną bywają nie tylko urazy czy choroby przewlekłe, lecz również zła dieta. Już od rana popełniamy błedy, które rujnują nasze stawy. Sprawdź, co należy wyrzucić z menu na śniadanie.

spis treści

1. Ból stawów - przyczyny

Na problemy ze stawami skarży się coraz więcej osób, niezależnie od wieku. Bóle i stany zapalne powodują dyskomfort, utrudniają funkcjonowanie.

Przyczynę może stanowić reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycowe zapalenie stawów oraz choroba zwyrodnieniowa stawów.

Zobacz film: "Tych produktów nie jedz na pusty żołądek"

Niezależnie od zdiagnozowanych schorzeń warto wyeliminować z diety produkty, które mogą skutkować nasileniem dolegliwości.

Zdrowe śniadanie może zapewnić dobry początek dnia. Jeśli regularnie będziemy dbać o jego optymalny skład, możemy sobie zagwarantować zdrowie na wszystkich płaszczyznach.

Czego unikać w śniadaniowym menu?

2. Ból stawów - co wyeliminować z diety

Zdrowe żywienie oznacza przede wszystim produkty świeże i duże ilości warzyw i owoców w diecie.

Są też grupy składników, których szczególnie należy unikać. Dotyczy to smażonych i przetwarzanych dań, cukrów, węglowodanów rafinowanych, nabiału, soli, konserwantów.

Nie można też zapominać o negatywnym wpływie tytoniu i alkoholu na zdrowie.

W Mount Sinai School of Medicine ustalono, że redukcja ilości smażonych potraw w diecie pomoże zmniejszać stany zapalne. Dotyczy to także żywności przetworzonej. Może ona upośledzać naturalną odporność.

Smażone mięso lub odgrzewanie mrożonek nie jest więc dobrym śniadaniowym pomysłem. Dotyczy to także potraw z grilla.

W procesie smażenia, podgrzewania, grillowania dochodzi do uwalniania szkodliwych substancji w produktach spożywczych. To skutkuje uszkadzaniem w organizmie niektórych białek.

Gotowanie w wysokiej temperaturze także może szkodzić. Ciało próbuje neutralizować toksyny za pomocą cytokin. Skutek to stany zapalne.

Do stanów zapalnych prowadzą także cukry oraz rafinowane węglowodany. Pieczywo z białej mąki powinno więc zniknąć ze stołu. Jeśli lubisz bułeczki na śniadanie, czas na zmianę przyzwyczajeń.

Nabiał również może szkodzić na stawy. Płatki z mlekiem to prawdziwa śniadaniowa katastrofa. Mleko może przyczynać się do bólu stawów i podrażnień tkanki wokół stawów. W płatkach zwykle jest zbyt wiele cukru.

Sól i konserwanty zawarte w jedzeniu to kolejna potencjalna przyczyna stanów zapalnych stawów.

3. Ból stawów - te produkty mogą pomóc

Lepiej zastąpić podgrzewaną żywność produktami, które są świeże i surowe. Osoby cierpiące na przewlekłe bóle stawów sugerują, że zbawienna dla nich okazuje się często dieta wegańska.

Można spożywać produkty nie pochodzące od zwierząt, ale bogate w białka. Przykłady to szpinak, masło orzechowe, tofu, fasola, soczewica i komosa ryżowa.

Jednak tak, jak jest wiele przyczyn zapalenia stawów, tak też może być wiele rozwiązań. Ważne jest zachowanie zbilansowanej diety i życiowej równowagi.

Warto zrezygnować z używek. Zdrowa dieta powinna iść w parze z aktywnością fizyczną oraz zdrowym snem.

Ten tekst jest elementem naszego cyklu #ZdrowaPolka, w którym pokazujemy, jak zadbać o swoją kondycję fizyczną i psychiczną. Przypominamy o profilaktyce i radzimy, co zrobić, żeby żyć zdrowiej. Więcej przeczytasz tutaj

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze