Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr Krystyna Pogoń

Nieoceniona rola białka w diecie chorego na nowotwór

 Agnieszka Gotówka
26.01.2023 13:01
Nieoceniona rola białka w diecie chorego na nowotwór
Nieoceniona rola białka w diecie chorego na nowotwór (istock)

Choroba nowotworowa wymaga szczególnej troski o dietę. Nie chodzi tylko o ilość spożywanych produktów, ale również o ich jakość. Odpowiednio skomponowany jadłospis dodaje energii i wzmacnia układ odpornościowy. Nie może w nim zabraknąć źródeł pełnowartościowego białka.

spis treści

W literaturze specjalistycznej białka są niekiedy określane mianem protein. Słowo to wywodzi się z języka greckiego, od słowa "protos", które tłumaczy się jako "pierwszy", "najważniejszy". Już sama nazwa wskazuje więc, że białka są podstawowym składnikiem odżywczym. Stanowią element budulcowy wszystkich żywych organizmów. Pełnią wiele funkcji. Są m.in. elementem krwi i limfy oraz dostarczają energii niezbędnej do życia. Pomagają w walce z drobnoustrojami.

1. Jak zbudowane są białka?

Białka zbudowane są z aminokwasów, które łączą się w wielocząsteczkowe związki chemiczne. Są wśród nich aminokwasy:

  • egzogenne, m.in. walina, tryptofan, fenyloalanina – organizm nie jest w stanie ich sam wytworzyć, więc muszą zostać dostarczone wraz z pożywieniem,
  • półegzogenne, np. tyrozyna, cysteina,
  • endogenne, np. glicyna, alanina, arginina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy.

Źródłem białek są produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Mają one różną wartość biologiczną. Białka pełnowartościowe zawierają wszystkie 20 aminokwasów i są w całości wykorzystywane przez organizm człowieka. Ich źródłem są: mleko, nabiał, mięso, ryby, jaja i niektóre rośliny strączkowe.

Jest też wiele produktów, w których znajdują się białka niepełnowartościowe. Nie mogą zostać one w całości wykorzystane na potrzeby budulcowe organizmu, gdyż nie zawierają wszystkich aminokwasów egzogennych w odpowiednich proporcjach.

2. Rola białka w chorobie nowotworowej

Leczenie choroby nowotworowej jest procesem złożonym. W tym okresie organizm potrzebuje szczególnej troski, by mieć siłę do walki. Układ odpornościowy w trakcie terapii wykonuje tytaniczną pracę. Aktywność jego komórek jest wzmożona: te uszkodzone w wyniku chemio- i radioterapii muszą zostać odbudowane.

Białko bierze ponadto udział w transporcie większości leków cytostatycznych. Z kolei jego niedobór podnosi ryzyko pojawienia się działań niepożądanych po napromieniowaniu. To wszystko sprawia, że w czasie terapii dzienne zapotrzebowanie na białko wzrasta.

3. Jak zadbać o prawidłową ilość białka w diecie?

Komponując jadłospis, warto brać pod uwagę nie tylko wartość odżywczą posiłków, ale też preferencje żywieniowe. Dania powinny być zdrowe i smaczne, co jest niezwykle ważne zwłaszcza wówczas, gdy terapia pozbawiła chorego apetytu.

Nie należy unikać mięsa, ryb, jajek, produktów mlecznych, produktów zbożowych i nasion roślin strączkowych, które są cennym źródłem pełnowartościowego białka. Niektóre z nich mogą być jednak źle tolerowane i powodować bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia. W takiej sytuacji trzeba je wyeliminować z diety.

Zastąpić je mogą specjalne preparaty odżywcze, tzw. dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Wśród nich na uwagę zasługuje Nutramil complex, który stanowi kompozycję białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin, mikro- i makroelementów. Preparat może być spożywany przez osoby nietolerujące laktozy i glutenu. Dostępny jest w trzech smakach: neutralnym, waniliowym i truskawkowym.

Proces leczenia choroby jest bardzo złożony i wymaga ogromnego wsparcia. Potrzebują go nie tylko pacjenci, ale i ich najbliżsi.

Partnerem artykułu jest marka Nutramil

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze