Nowy superfood w walce z cukrzycą

Mango może być bardzo skuteczne w zapobieganiu chorobom metabolicznym i cukrzycy - tak wynika z czterech różnych badań przedstawionych podczas Experimental Biology Conference 2017.

Zobacz film: "Kosmiczny owoc niebawem na naszych stołach? Obejrzyj nasz film:"

W jednym z badań zespół ekspertów z Wydziału Żywienia i Nauk o Żywności z Texas A & M University sprawdzał, jak chude i otyłe osoby wchłaniają, metabolizują i wydalają kwas galusowy, glikozydy i galotaninę po spożyciu mango przez kolejnych sześć tygodni. Zdaniem naukowców, regularne spożywanie owocu przez dłuższy okres może zwiększyć działanie przeciwzapalne.

W innym badaniu eksperci z tego samego uniwersytetu ocenili, w jaki sposób spożywanie mango wpływa na bakterie jelitowe, zarówno u osób szczupłych, jak i otyłych.

Potwierdzono, że substancje pochodzące z mango mogą mieć potencjał terapeutyczny w zwalczaniu otyłości i zaburzeń metabolicznych. Jednak eksperci zauważyli, że należy przeprowadzić obszerniejsze badania w celu potwierdzenia wyników.

Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2?
Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2? [5 zdjęć]

Istnieją dwa główne typy tej choroby, ale nie wszyscy rozumieją, na czym polega różnica między nimi....

zobacz galerię

W jeszcze innym teście zespół naukowców ocenił metaboliczne efekty codziennego spożycia mango przez sześć tygodni wśród szczupłych i otyłych uczestników. Naukowcy zauważyli, że spożywanie mango codziennie w okresie badania pomogło zmniejszyć poziom ciśnienia krwi u uczestników o prawidłowej wadze. Odkryli również, że codzienne spożycie mango pomogło uczestnikom otyłym utrzymywać długoterminową homeostazę glukozy.

Z drugiej strony w badaniu przeprowadzonym przez naukowców ze Stanowego Uniwersytetu Oklahoma oceniono reakcję zdrowych mężczyzn na spożycie wysokotłuszczowego śniadania, do którego w jednej grupie dodano koktajl z mango. Eksperci stwierdzili, że picie napoju spowodowało niewielką różnicę w reakcji uczestników po posiłku.

Ostatnie odkrycia odzwierciedlają wcześniejsze wyniki eksperymentów, które wykazały korzystny wpływ działania mango na pacjentów z cukrzycą. Na przykład w badaniu przeprowadzonym przez naukowców z College of Human Sciences na Uniwersytecie Stanowym Oklahoma wykazano, że spożywanie tego owocu może obniżyć poziom glukozy we krwi u otyłych dorosłych. W ramach testu badacze zbadali 20 dorosłych otyłych osób, które zostały poinstruowane, aby jeść 10 gramów liofilizowanego mango przez 12 tygodni.

Badanie wykazało, że po jego zakończeniu pacjenci wykazali stosunkowo niższy poziom cukru we krwi. U mężczyzn zauważono też znaczące zmniejszenie obwodu talii.

Naukowcy podkreślają, że cieszą ich te obiecujące wyniki badań nad mango. Owoc zawiera wiele bioaktywnych związków, w tym mangiferiny i przeciwutleniacze, które mogą przyczyniać się do korzystnego wpływu na stężenie glukozy we krwi. Ponadto, mango zawiera błonnik, który może pomóc w obniżaniu wchłaniania glukozy do krwiobiegu.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Ich wyniki wskazują, że codzienne spożycie 10 g liofilizowanego mango (co odpowiada około 100 g świeżego mango), może pomóc obniżyć poziom cukru we krwi u osób otyłych.

Jednakże konkretne składniki i mechanizmy stojące za leczniczym wpływem mango nie zostały jeszcze znalezione i konieczne są dalsze badania kliniczne, szczególnie u osób, które mają problemy z kontrolą cukru.

Mechanizm skuteczności mango w walce z cukrzycą wymaga przeprowadzenia dalszych badań, jednak na ten moment naukowcy wiedzą już, że zawiera złożoną mieszaninę związków polifenolowych, które mogą pomóc w walce z chorobą.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!