Podatek od cukru to za mało. Zwolennicy zdrowego odżywiania apelują, by na opakowaniach słodyczy i słodzonych napojów wprowadzić ostrzeżenia jak na papierosach
Nikt nie kwestionuje szkodliwości palenia papierosów. Z jedzeniem słodkości jest już trochę gorzej. W związku z tym eksperci od zdrowego odżywiania apelują, by sięgnąć po kroki radykalne i umieścić na opakowaniu batonika napis "cukier może powodować raka" albo wprost - "zabija", dołączając wymowne zdjęcie.
1. Cukier sprzyja rozwojowi raka
Badania przeprowadzone jeszcze w latach 60. pokazywały jasny związek między spożywaniem dużych ilości cukru i ryzykiem raka. Naukowcy odkryli w moczu szczurów, spożywających produkty z dużą ilością cukru, podwyższone stężenie enzymu beta-glukoronidazy, który może przyczynić się do rozwoju nowotworu pęcherza moczowego.
Tu przeczytasz więcej na temat tych badań.
Słodzone napoje i przekąski, które są niestety powszechnym elementem naszej diety, przyczyniają się do nadwagi i otyłości, prowadząc do rozwoju innych chorób. Wśród nich można wymienić nadciśnienie i cukrzycę. A wszystko to zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju m.in. raka jelita grubego i przełyku.
2. Co czwarty Polak jest otyły
Ministerstwo Zdrowia zapowiada wprowadzenie podatku cukrowego, który na początku objąłby napoje słodzone. Jak wyliczył Główny Urząd Statystyczny, roczne spożycie cukru w Polsce wynosi 51,1 kg na jednego mieszkańca. Ta liczba robi wrażenie, zwłaszcza że nasze społeczeństwo tyje w zastraszającym tempie. Co czwarty dorosły Polak cierpi na otyłość, a sześciu na dziesięciu z nas ma nadwagę.
Według szacunków Narodowego Funduszu Zdrowia za 6 lat na otyłość będzie chorować aż 30 proc. społeczeństwa. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała otyłość za chorobę przewlekłą, tak samo, jak nadciśnienie tętnicze, cukrzycę typu 2 czy przewlekłe choroby układu oddechowego. NFZ szacuje, że osoby, u których zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia napojów słodzonych, żyją średnio o 15 lat krócej.
Ministerstwo Zdrowia zapowiada, że podatek cukrowy ma wejść w życie 1 kwietnia 2020 r.
Podatek od cukru od kilku lat obowiązuje w kilkudziesięciu państwach na świecie. Czy przyniosło to spodziewany efekt? Zdaniem ekspertów tylko częściowo.
Badania opublikowane w "Journal of The American Medical Association" dowiodły, że po wprowadzeniu takiego rozwiązania w USA, w Filadelfii spożycie słodkich napojów gazowanych w ciągu roku spadło o 51 proc.
W przeciwieństwie do tego np. w Wielkiej Brytanii wyższa cena nie odstraszyła konsumentów, a spożycie słodkich napojów nadal utrzymuje się tam na wysokim poziomie.
3. Mówmy wprost: "cukier zabija"
Eksperci od zdrowego odżywiania przekonują, że podatek to tylko częściowe rozwiązanie. W walce o zdrowie i życie naszych rodaków trzeba pójść o krok dalej. Proponują, żeby powtórzyć rozwiązanie zastosowane na paczkach papierosów.
Zgodnie z tym pomysłem na opakowaniach gazowanych napojów i słodkich przekąskach znalazłyby się drastyczne zdjęcia pokazujące, jak cierpią chorzy na różnego typu nowotworów.
Przed sięgnięciem po dodatkową porcję cukru miałby nas też powstrzymać wymowny napis w stylu: "cukier zabija" albo "cukier może powodować raka".
A wy co sądzicie o takim rozwiązaniu? Czy powstrzymałoby to was przed sięgnięciem po kolejną słodką przekąskę albo gazowany napój?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.