Trwa ładowanie...

Przeciwutleniacze - charakterystyka, najpopularniejsze przeciwutleniacze zawarte w żywności

Przeciwutleniacze, nazywane także antyoksydantami, to związki, które chronią nasze komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Przeciwutleniacze usuwają z naszego organizmu nadmiar tych szkodliwych związków. Dodatkowo, przeciwdziałają powstawaniu nowych rodników tlenowych. Do przeciwutleniaczy zaliczamy kurkuminę, resweratrol, witaminę C, witaminę E, beta – karoten, koenzym Q10, gingerol. Związki przeciwutleniające występują w wielu produktach żywnościowych.

Zobacz film: "Problemy z wątrobą to nie tylko alkohol. 3 najczęstsze choroby wątroby"

spis treści

1. Czym są przeciwutleniacze?

Przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty charakteryzują się niezwykle dobroczynnym wpływem na organizm człowieka. Główną rolą przeciwutleniaczy jest neutralizacja wolnych rodników z naszego ciała, usuwanie oksydatywnych uszkodzeń, ochrona organizmu człowieka przed stresem oksydacyjnym, a także zapobieganie powstawaniu nowych rodników. Wolne rodniki są cząsteczkami występującymi w sposób naturalny w naszym organizmie. W ich składzie znajdują się niesparowane elektrony, są więc atomami tlenu z brakującym elektronem na ostatniej orbicie. Wolne rodniki, jako bardzo reaktywne cząstki, dążą do przywłaszczenia elektronów z innych cząstek naszego organizmu. Ich celem mogą stać się np. atomy białka. Szkodliwe działanie wolnych rodników może skutkować zniszczeniem struktury białek (uszkodzeniem błon komórkowych lub struktur DNA). Nadmiar rodników może powodować rozwój chorób cywilizacyjnych, takich jak:

Spożywanie żywności bogatej w przeciwutleniacze zapobiega zachwianiu równowagi organizmu. Oprócz tego, przeciwutleniacze zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się. Jedzenie produktów zawierających antyoksydanty może ochronić nas także przed schorzeniami degeneracyjnymi układu nerwowego, np. chorobą Alzheimera.

2. Najpopularniejsze przeciwutleniacze zawarte w żywności

Przeciwutleniacze, nazywane antyoksydantami występują naturalnie w wielu produktach żywnościowych (np. pochodzenia roślinnego). Sporą dawkę antyoksydantów zawierają surowe warzywa i owoce, a także niektóre przyprawy.

Szczególnie popularnym przeciwutleniaczem jest witamina C, czyli kwas askorbinowy. Witamina C usprawnia funkcjonowanie układu immunologicznego, chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także pełni ważną funkcję w syntezie kolagenu czy melanin. Doskonałym źródłem witaminy C są następujące produkty: acerola, czarna porzeczka, owoce dzikiej róży, chrzan, papryka czerwona.

Witamina E to kolejny popularny przeciwutleniacz. Związek ten uczestniczy w wielu istotnych procesach życiowych, a także chroni nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, a także uszkodzeniami komórek, spowodowanymi działaniem wolnych rodników. Witamina E opóźnia także procesy starzenia się skóry. Doskonałym źródłem witaminy E są pestki dyni, nasiona słonecznika, sezam, orzechy włoskie, zarodki pszenicy, pestki winogron, a także produkty z pełnego zboża.

Gingerol to antyoksydant występujący przede wszystkim w imbirze. Związek ten charakteryzuje się niezwykle silnym działaniem przeciwnowotworowym.

Kurkumina jest polifenolem o niezwykłych właściwościach leczniczych. Występuje w kurkumie, przyprawie szeroko stosowanej w kuchni arabskiej i azjatyckiej. Stosowanie kurkuminy przeciwdziała demencji, a także chorobie Alzheimera. Warto nadmienić, że kurkumina może pomóc również pacjentom borykającym się dolegliwościami trawiennymi, schorzeniami wątroby, chorobami trzustki.

Antyoksydanty (przeciwutleniacze) mają duży wpływ na wygląd ciała, samopoczucie i funkcjonowanie różnych układów organizmu człowieka. Ich główną funkcją jest neutralizacja wolnych rodników, które gromadząc się w tkance tłuszczowej, spowalniają lub nawet hamują proces odchudzania oraz przyczyniają się do starzenia się organizmu. Wolne rodniki są również odpowiedzialne za powstawanie wielu chorób, w tym nowotworów, cukrzycy, zapalenia wątroby, miażdżycy. W każdym organizmie występują wolne rodniki, jednak to ich ilość decyduje o ich niebezpieczeństwie. Zalecam zatem spożywać produkty bogate w antyoksydanty, które zabezpieczą przed wieloma schorzeniami.

Koenzym Q10, nazywany także ubichinonem, jest naturalnym przeciwutleniaczem, chroniącym naszą skórę przed uszkodzeniami oraz przedwczesnym starzeniem. Związek o nazwie ubichinon występuje dodawany jest do wielu produktów kosmetycznych, np. kremów czy balsamów. Regularne stosowanie koenzymu Q10 redukuje widoczność zmarszczek mimicznych. Naturalny ubichinon obecny jest w mięsie łososia, a także tuńczyka.

Przeciwutleniacze występują także w niektórych przyprawach, takich jak oregano, goździki czy cynamon. Warto zadbać o ich odpowiednie stężenie, ponieważ pełnią kluczową rolę w profilaktyce raka i innych chorób cywilizacyjnych, takich jak zawał serca czy miażdżyca.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.