Przezskórna endoskopowa gastrostomia
Przezskórna endoskopowa gastrostomia (ang. Percutaneous endoscopic gastrostomy - PEG) to zabieg endoskopowy, polegający na umieszczeniu w żołądku sondy poprzez ściany jamy brzusznej. Stosuje się go głównie w celu odżywiania pacjentów, którzy nie mogą przyjmować pokarmów drogą doustną. Płyny i substancje odżywcze docierają wtedy prosto do żołądka. Przezskórna endoskopowa gastrostomia stanowi element leczenia żywieniowego.
Zobacz film: "Jak wygląda postępowanie pooperacyjne?"
1. Jakie są wskazania do wykonania przezskórnej endoskopowej gastrostomii?
Założenie sondy, która umożliwia dostarczanie pacjentom pożywienia bezpośrednio do żołądka, wykonywane jest przede wszystkim u tych pacjentów, u których zaburzona jest funkcja połykania, czyli po urazach, w chorobach neurologicznych. Ponadto w przypadku chorób nowotworowych górnego odcinka przewodu pokarmowego, w których połykanie jest znacznie utrudnione lub niemożliwie poprzez guz zlokalizowany w obrębie jamy ustnej, przełyku.
2. Jakie są przeciwwskazania do wykonania przezskórnej endoskopowej gastrostomii?
Nie u każdego pacjenta, także w stanie terminalnym, można wykonać zabieg przezskórnej endoskopowej gastrostomii. Do przeciwwskazań możemy zaliczyć stany nowotworowe w obrębie żołądka, jamy brzusznej, masywne wodobrzusze, zaburzenia krzepnięcia. Ponadto procesy zapalne w obrębie jamy otrzewnej oraz ciężki stan terminalny stanowią przeciwwskazanie do wykonania przez skórnejendoskopowej gastrostomii.
3. Przebieg zabiegu przezskórnej enoskopowej gastrostomii
Operacje przeprowadza chirurg w szpitalu lub ambulatorium chirurgicznym. Najpierw znieczula się miejscowogardło. Potem wprowadza się endoskop przez usta, gardło, przełyk do żołądka. Lekarz wykonuje małe nacięcie brzucha powyżej żołądka i przeprowadza igłę przez skórę i żołądek. Za pomocą igły umieszcza się rurkę w żołądku, a następnie przymocowuje się ją do skóry. Pacjent może iść do domu tego samego lub następnego dnia rano.
4. Możliwe komplikacje
Komplikacje związane z przezskórną endoskopową gastrostomią obejmują infekcje miejsca wkłucia, okołozabiegowe wycieki pożywienia z rurki, zatkania rurki. Przezskórna endoskopowa gastrostomia trwa krócej, niesie ze sobą mniejsze ryzyko i kosztuje mniej niż gastrostomia operacyjna. Jest często wykonywana, więc wielu lekarzy ma doświadczenie w wykonywaniu jej.
5. Na czym polega leczenie żywieniowe?
Leczenie żywieniowe jest integralną częścią leczenia, która poprawia stan odżywienia pacjenta, wspomaga proces leczniczy, a także znacząco przyspiesza efekty lecznicze. Leczenie żywieniowe dostosowane jest indywidualnie do zapotrzebowania pacjenta na składniki odżywcze, uzależnione jest od jego masy ciała, od zapotrzebowania na składniki odżywcze - mikroelementy i makroelementy. Leczenie żywieniowe można prowadzić dwiema drogami - drogą pozajelitową, czyli za pomocą żywienia parenteralnego oraz drogą dojelitową z zastosowaniem, np. przezskórnej endoskopowej gastrostomii. Leczenie żywieniowe nie jest nieobarczone ryzykiem powikłań, takich jak biegunka, nudności, wymioty, powikłania zakrzepowo-zatorowe w przypadku leczenia pozajelitowego, możliwość rozwoju zakażenia, jednak korzyści wynikające z jego zastosowania są dużo większe.
Komentarze