Przezskórna endoskopowa gastrostomia
Przezskórna endoskopowa gastrostomia (ang. Percutaneous endoscopic gastrostomy - PEG) to zabieg endoskopowy, polegający na umieszczeniu w żołądku sondy poprzez ściany jamy brzusznej. Stosuje się go głównie w celu odżywiania pacjentów, którzy nie mogą przyjmować pokarmów drogą doustną. Płyny i substancje odżywcze docierają wtedy prosto do żołądka. Przezskórna endoskopowa gastrostomia stanowi element leczenia żywieniowego.
1. Jakie są wskazania do wykonania przezskórnej endoskopowej gastrostomii?
Założenie sondy, która umożliwia dostarczanie pacjentom pożywienia bezpośrednio do żołądka, wykonywane jest przede wszystkim u tych pacjentów, u których zaburzona jest funkcja połykania, czyli po urazach, w chorobach neurologicznych. Ponadto w przypadku chorób nowotworowych górnego odcinka przewodu pokarmowego, w których połykanie jest znacznie utrudnione lub niemożliwie poprzez guz zlokalizowany w obrębie jamy ustnej, przełyku.
2. Jakie są przeciwwskazania do wykonania przezskórnej endoskopowej gastrostomii?
Nie u każdego pacjenta, także w stanie terminalnym, można wykonać zabieg przezskórnej endoskopowej gastrostomii. Do przeciwwskazań możemy zaliczyć stany nowotworowe w obrębie żołądka, jamy brzusznej, masywne wodobrzusze, zaburzenia krzepnięcia. Ponadto procesy zapalne w obrębie jamy otrzewnej oraz ciężki stan terminalny stanowią przeciwwskazanie do wykonania przez skórnejendoskopowej gastrostomii.
3. Przebieg zabiegu przezskórnej enoskopowej gastrostomii
Operacje przeprowadza chirurg w szpitalu lub ambulatorium chirurgicznym. Najpierw znieczula się miejscowogardło. Potem wprowadza się endoskop przez usta, gardło, przełyk do żołądka. Lekarz wykonuje małe nacięcie brzucha powyżej żołądka i przeprowadza igłę przez skórę i żołądek. Za pomocą igły umieszcza się rurkę w żołądku, a następnie przymocowuje się ją do skóry. Pacjent może iść do domu tego samego lub następnego dnia rano.
4. Możliwe komplikacje
Komplikacje związane z przezskórną endoskopową gastrostomią obejmują infekcje miejsca wkłucia, okołozabiegowe wycieki pożywienia z rurki, zatkania rurki. Przezskórna endoskopowa gastrostomia trwa krócej, niesie ze sobą mniejsze ryzyko i kosztuje mniej niż gastrostomia operacyjna. Jest często wykonywana, więc wielu lekarzy ma doświadczenie w wykonywaniu jej.
5. Na czym polega leczenie żywieniowe?
Leczenie żywieniowe jest integralną częścią leczenia, która poprawia stan odżywienia pacjenta, wspomaga proces leczniczy, a także znacząco przyspiesza efekty lecznicze. Leczenie żywieniowe dostosowane jest indywidualnie do zapotrzebowania pacjenta na składniki odżywcze, uzależnione jest od jego masy ciała, od zapotrzebowania na składniki odżywcze - mikroelementy i makroelementy. Leczenie żywieniowe można prowadzić dwiema drogami - drogą pozajelitową, czyli za pomocą żywienia parenteralnego oraz drogą dojelitową z zastosowaniem, np. przezskórnej endoskopowej gastrostomii. Leczenie żywieniowe nie jest nieobarczone ryzykiem powikłań, takich jak biegunka, nudności, wymioty, powikłania zakrzepowo-zatorowe w przypadku leczenia pozajelitowego, możliwość rozwoju zakażenia, jednak korzyści wynikające z jego zastosowania są dużo większe.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.