Uzupełnianie niedoborów żywieniowych w chorobie nowotworowej

Prawidłowe odżywianie sprzyja zdrowiu, ponieważ urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta dostarcza cennych składników odżywczych, warunkujących właściwy przebieg licznych procesów zachodzących w organizmie. Spożywanie wartościowych pod względem odżywczym produktów ma szczególne znaczenie w trakcie terapii nowotworowej, poprawia bowiem samopoczucie pacjentów i działa wspomagająco na proces leczenia.

1. Rola żywienia w leczeniu nowotworów

Podstawą zdrowej diety jest przyjmowanie dużych ilości niesłodzonych napojów i spożywanie produktów żywieniowych bogatych w witaminy i składniki mineralne. Jeśli organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości składników odżywczych lub nie jest w stanie ich wchłonąć, pojawiają się niedobory tych substancji. Stan niedożywienia jest szczególnie groźny dla osób dotkniętych chorobą nowotworową, które potrzebują składników odżywczych do zachowania prawidłowej masy ciała i skutecznej walki z infekcjami. Warto podkreślić, że dobre nawyki żywieniowe mogą pomóc pacjentom w łagodzeniu objawów chorobowych i skutków ubocznych prowadzonych terapii, zwiększeniu skuteczności leczenia nowotworów (niektóre metody terapeutyczne przynoszą lepsze efekty, gdy pacjent jest dobrze odżywiony) i poprawie jakości życia chorego.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Wpływ chorób nowotworowych na układ pokarmowy

Choroby nowotworowe mogą oddziaływać na sposób, w jaki organizm przyswaja składniki odżywcze. Często zdarza się bowiem, że pacjent spożywa odpowiednie ilości pokarmu, ale jego ciało nie jest w stanie wchłonąć wszystkich substancji dostarczanych mu z pożywieniem. Dobrym tego przykładem jest zaburzenie absorpcji białka, węglowodanów i tłuszczów u osób chorych na raka żołądka lub jelit. Obniżenie wchłaniania składników odżywczych może być również wynikiem zastosowania niektórych metod leczenia, na przykład chemioterapii, immunoterapii, radioterapii i przeszczepu komórek macierzystych.

W przebiegu choroby nowotworowej i prowadzonego leczenia może dochodzić do wystąpienia wielu uciążliwych objawów ze strony układu pokarmowego, takich jak: spadek łaknienia, suchość w ustach, trudności z połykaniem, ranki w jamie ustnej, nudności, wymioty, biegunka, zaparcia i ból brzucha. Ponadto chory może odczuwać smaki inaczej niż zwykle, a przyjemne dotąd zapachy jedzenia mogą stać się nieznośne. Gdy wyżej wymienionym objawom towarzyszy obniżone wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia, niedobory żywieniowe są nieuniknione. Niedożywienie sprawia, że pacjent jest osłabiony i zmęczony, a jego ciało nie jest w stanie bronić się przed infekcjami i regenerować podczas leczenia.

3. Jak uzupełniać niedobory żywieniowe w trakcie terapii nowotworowej?

Braki składników odżywczych u pacjentów dotkniętych chorobą nowotworową należy uzupełniać, by wzmocnić organizm i poprawić jego funkcjonowanie. W stanie niedożywienia lub w przypadku ryzyka wystąpienia niedożywienia warto sięgnąć po dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego.

Niedożywienie to powszechny problem wśród osób poddawanych terapii nowotworowej. Na szczęście niedobory żywieniowe można skutecznie uzupełniać, zwiększając tym samym szanse chorych na powrót do zdrowia.

spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Wpływ chorób onkologicznych na stan odżywienia pacjentów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.