Żywienie w chorobach onkologicznych – wyniki z badania świadomości

W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci ciągle rośnie liczba osób, u których stwierdza się chorobę onkologiczną. Mimo rozwoju medycyny, słowo „nowotwór” dla wielu pacjentów wydaje się wyrokiem. Nie można się jednak poddawać! Poza operacją, lekami czy naświetleniami możemy pomóc sobie lub bliskim, skupiając większą uwagę na odżywianiu.

Wbrew pozorom nie jest błahy i nic nieznaczący temat. Żywienie oraz wsparcie żywieniowe w chorobach onkologicznych są bardzo ważne, dlatego postanowiliśmy sprawdzić, jaką świadomość na ten temat mają Polacy. Poprosiliśmy użytkowników abcZdrowie.pl, aby odpowiedzieli na kilka pytań. Na podstawie 365 uzupełnionych ankiet przygotowaliśmy infografikę podsumowującą:

Infografika

oraz raport specjalny, który można zobaczyć i pobrać tutaj:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Raport

Użytkownicy, którzy wypełnili ankiety, to w większości osoby w wieku pomiędzy 18 a 30 lat (33%) mieszkające w miastach między 100 a 500 tys. mieszkańców. Okazało się, że nieco ponad 1/4 respondentów to opiekunowie osób chorych onkologicznie. Spośród nich 17% nie zauważyło spadku apetytu u pacjentów ani zmniejszenia się ich wagi, jednak prawie 80% zaznaczyło, że wprost proporcjonalnie do zachorowania na nowotwór osłabł apetyt chorego oraz zmniejszyła się jego masa ciała.

Większość ankietowanych uznała, że odżywianie osób chorych onkologicznie jest bardzo ważne, gdyż pacjent musi mieć siłę, by przejść przez cały proces terapeutyczny (49%), organizm chorego potrzebuje więcej energii i składników odżywczych niż osoby zdrowej (37%), a nieodpowiednia dieta może prowadzić do osłabienia i pogorszenia samopoczucia (12%). W diecie osoby z chorobą onkologiczną szczególnie istotne jest białko jako budulec wielu narządów. Wyczerpany organizm pobiera w pierwszej kolejności właśnie białko, by prawidłowo funkcjonować i walczyć z chorobą, więc bardzo ważne jest spożywanie tego składnika odżywczego w dużych ilościach. Ankietowani w 38% zaznaczyli tę odpowiedź w pytaniu o to, co powinno się znajdować w diecie pacjenta onkologicznego. Pozostali użytkownicy zaznaczyli węglowodany (12%), warzywa (8%), owoce (3%), tłuszcze (3%), a 36% uznało, że wszystkie składniki są bardzo potrzebne.

Najbardziej cenionym źródłem wiedzy na temat żywienia onkologicznego jest dla ankietowanych lekarz (30%). W następnej kolejności użytkownicy wymieniają dietetyka (24%), internet (14%), innych chorych (11%), poradniki i prasę (9%), pielęgniarkę, oraz bliskich i znajomych (po 6%). Specjalistyczne preparaty odżywcze typu Nutridrink w 50% nigdy nie były stosowane przez użytkowników serwisu abcZdrowie.pl ani ich znajomych, 33% korzystało z nich w przeszłości a 17% nie potrafi sobie tego przypomnieć.

Polacy w większości wiedzą, że żywienie w chorobach onkologicznych ma duże znaczenie, jednak nie do końca zdają sobie sprawę z tego, że istnieją produkty wpierające, które można podawać pacjentom z nowotworem, by wspomóc ich w walce z chorobą. Szczególnie jest to ważne w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego czy dróg oddechowych, kiedy to chorzy mogą mieć kłopoty z przełykaniem. Jednocześnie również w rekonwalescencji po chorobie czy po leczeniu chemioterapią należy zwrócić uwagę na to, by pacjent otrzymywał codziennie odpowiednią dawkę wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Tylko wtedy szybko wróci do zdrowia i odzyska siły.

Następny artykuł: Polecane produkty

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.