Wpływ chorób onkologicznych na stan odżywienia pacjentów

Zaburzenia stanu odżywienia u osób chorujących na nowotwory występują wyjątkowo często. Problemy te objawiają się brakiem apetytu oraz trudnościami w spożywaniu posiłków. W konsekwencji prowadzą do utraty masy ciała, ogólnego osłabienia organizmu, mogą także mieć wpływ na tolerancję terapii.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Choroba nowotworowa wywołuje w organizmie stan zapalny. Komórki nowotworowe wydzielają substancje, które hamują łaknienie i zwiększają zużycie energii. Jednocześnie dochodzi do rozpadu białek strukturalnych (pochodzących głównie z mięśni) i tkanki tłuszczowej. Choroba nowotworowa może powodować zaburzenia w działaniu narządów uczestniczących w procesach trawienia i wchłaniania. To powoduje, że u pacjentów pojawiają się nudności, wzdęcia, wymioty i biegunka. Nasilające się problemy gastryczne prowadzą do sytuacji, w której chory traci ochotę na jedzenie, zmniejsza się jego apetyt, spożywa on zbyt mało posiłków, a jego masa ciała spada.

Te same reakcje mogą wystąpić na skutek leczenia onkologicznego. Terapia ma za zadanie zniszczenie komórek nowotworowych, ale zdarza się, że może uszkodzić również te zdrowe. Niepożądanymi jej działaniami mogą być m.in.: wypadanie włosów, nudności, wymioty, biegunka oraz owrzodzenia jamy ustnej. Intensywność ich występowania zależy od typu nowotworu, miejsca występowania, czasu leczenia oraz dawki leków przyjmowanych przez pacjenta. Znaczący wpływ na odżywienie organizmu chorych ma również miejsce występowania nowotworu. Jeżeli został zlokalizowany w gardle lub przełyku, może utrudnić połykanie.

Zaburzenia stanu odżywienia można korygować za pomocą prawidłowej diety. Jadłospis pacjenta powinien zawierać produkty dostarczające białko, energię, bogate w witaminy i składniki mineralne – to ważne zarówno przed rozpoczęciem terapii, w trakcie jej trwania, jak i w okresie rekonwalescencji. Jeśli jednak potrzeb chorego organizmu nie jesteśmy w stanie zaspokoić za pomocą tradycyjnych produktów spożywczych, należy rozważyć zastosowanie wsparcia żywieniowego – na przykład poprzez wysokoenergetyczne preparaty odżywcze przeznaczone do żywienia medycznego.

Należy pamiętać, że prawidłowy stan odżywienia organizmu może przełożyć się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań pooperacyjnych, skrócenie okresu pobytu w szpitalu czy obniżenie ryzyka powikłań metabolicznych. To właśnie dlatego wspomaganie diety pacjentów onkologicznych wysokoenergetycznymi preparatami odżywczymi jest tak ważne.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w chorobie nowotworowej
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Dieta w chorobie nowotworowej
Dieta w chorobie nowotworowej

Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

. Nudności i problemy z przyjmowaniem pokarmów w chorobie nowotworowej Właściwa dieta może zmniejszyć objawy uboczne towarzyszące radioteriapii (...) chorobie jest tak zwana anoreksja...

Dieta w chorobie nowotworowej

Wpływ diety na leczenie onkologiczne

Wpływ diety na leczenie onkologiczne

są natomiast tłuste potrawy i obfite dania. Zapobieganie niedożywieniu podczas terapii nowotworowej Bogata w kalorie i składniki odżywcze dieta chroni (...) przekąsek typu paluszki, krakersy, które dostarczają tak...

Dieta w chorobie nowotworowej

Leczenie żywieniowe nadzieją dla chorych na nowotwór

Leczenie żywieniowe nadzieją dla chorych na nowotwór

właśnie z tego powodu, a nie przez samą chorobę nowotworową. Tymczasem skutki niedożywienia często można wyleczyć odpowiednio dobraną terapią żywieniową (...) wcale nie z powodu choroby podstawowej, a w wyniku niedożywienia...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta a rak jelita grubego

, Warszawa 2006, ISBN 83-7404-404-7, Chace D., Keane M. Dieta w chorobach nowotworowych, KDC, Warszawa 2002, ISBN 83-88729-85-3, Chace D., Keane M (...) . Dieta w chorobach...

Dieta w chorobie nowotworowej

Leczenie raka dietą

na zachorowania. Osłabiony przez stres układ odpornościowy działa jak zielone światło dla bakterii, wirusów i różnych infekcji. W tym nowotworowych. Dieta (...) Leczenie raka jest niezwykle ciężkie i nie zawsze jest...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dr Budwig - dieta, produkty, zasady diety

jest również autorką popularnej diety. Dieta dr Budwig jest uważana za dietę antynowotworową, jednak ma ona dobry wpływ na nasze ogólne zdrowie. Zadaniem (...) diety dr Budwig jest dostarczenie odpowiedniej ilości kwasów Omega 3 do...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dietoprofilaktyka i dietoterapia nowotworów

Choroby nowotworowe są najczęstszą, tuż po chorobach układu krążenia, przyczyną zgonów w Polsce. Według danych pochodzących z Krajowego Rejestru (...) Nowotworów, w 2010 roku z powodu chorób nowotworowych...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta podczas chemioterapii

Chemioterapia, czyli leczenie cytostatyczne, to sposób leczenia chorób nowotworowych, a polega na stosowaniu szczególnych grup leków w walce (...) przestrzeganie pewnych zachowań. Odpowiednio dobrana dieta może przynieś...