Wpływ chorób onkologicznych na stan odżywienia pacjentów

Zaburzenia stanu odżywienia u osób chorujących na nowotwory występują wyjątkowo często. Problemy te objawiają się brakiem apetytu oraz trudnościami w spożywaniu posiłków. W konsekwencji prowadzą do utraty masy ciała, ogólnego osłabienia organizmu, mogą także mieć wpływ na tolerancję terapii.

To musisz wiedzieć

Choroba nowotworowa wywołuje w organizmie stan zapalny. Komórki nowotworowe wydzielają substancje, które hamują łaknienie i zwiększają zużycie energii. Jednocześnie dochodzi do rozpadu białek strukturalnych (pochodzących głównie z mięśni) i tkanki tłuszczowej. Choroba nowotworowa może powodować zaburzenia w działaniu narządów uczestniczących w procesach trawienia i wchłaniania. To powoduje, że u pacjentów pojawiają się nudności, wzdęcia, wymioty i biegunka. Nasilające się problemy gastryczne prowadzą do sytuacji, w której chory traci ochotę na jedzenie, zmniejsza się jego apetyt, spożywa on zbyt mało posiłków, a jego masa ciała spada.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Te same reakcje mogą wystąpić na skutek leczenia onkologicznego. Terapia ma za zadanie zniszczenie komórek nowotworowych, ale zdarza się, że może uszkodzić również te zdrowe. Niepożądanymi jej działaniami mogą być m.in.: wypadanie włosów, nudności, wymioty, biegunka oraz owrzodzenia jamy ustnej. Intensywność ich występowania zależy od typu nowotworu, miejsca występowania, czasu leczenia oraz dawki leków przyjmowanych przez pacjenta. Znaczący wpływ na odżywienie organizmu chorych ma również miejsce występowania nowotworu. Jeżeli został zlokalizowany w gardle lub przełyku, może utrudnić połykanie.

Zaburzenia stanu odżywienia można korygować za pomocą prawidłowej diety. Jadłospis pacjenta powinien zawierać produkty dostarczające białko, energię, bogate w witaminy i składniki mineralne – to ważne zarówno przed rozpoczęciem terapii, w trakcie jej trwania, jak i w okresie rekonwalescencji. Jeśli jednak potrzeb chorego organizmu nie jesteśmy w stanie zaspokoić za pomocą tradycyjnych produktów spożywczych, należy rozważyć zastosowanie wsparcia żywieniowego – na przykład poprzez wysokoenergetyczne preparaty odżywcze przeznaczone do żywienia medycznego.

Należy pamiętać, że prawidłowy stan odżywienia organizmu może przełożyć się na zmniejszenie ryzyka wystąpienia powikłań pooperacyjnych, skrócenie okresu pobytu w szpitalu czy obniżenie ryzyka powikłań metabolicznych. To właśnie dlatego wspomaganie diety pacjentów onkologicznych wysokoenergetycznymi preparatami odżywczymi jest tak ważne.

Następny artykuł: Wpływ diety na leczenie onkologiczne

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!