Dieta podczas chemioterapii

Czym jest białaczka?

Białaczka jest nazwą dla grupy chorób nowotworowych układu krwiotwórczego, którego zdecydowana większość znajduje się wewnątrz kości i nazywana jest szpikiem...

Chemioterapia, czyli leczenie cytostatyczne, to sposób leczenia chorób nowotworowych, a polega na stosowaniu szczególnych grup leków w walce z chorobą. Stosowane leczenie niestety ma wiele skutków ubocznych, jednak można je łagodzić za pomocą dostępnych środków farmaceutycznych oraz poprzez przestrzeganie pewnych zachowań. Odpowiednio dobrana dieta może przynieś ulgę podczas stosowania leczenia. Wiele cytostatyków powoduje wystąpienie nudności i wymiotów. Mogą wystąpić już od pierwszego dnia chemioterapii, lub w późniejszym czasie.

Polecane wideo:

1. Chemioterapia a wymioty

Wymioty i nudności to częste skutki chemioterapii. Aby zapobiec temu powikłaniu można stosować leki przeciwwymiotne. Warto również zmodyfikować swoją dietę, aby zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii. Należy unikać potraw gorących - korzystniej przyjmować posiłki letnie. Porcje dobrze jest podzielić na mniejsze części i spożywać małe, ale częste posiłki. Na okres leczenia warto zrezygnować z potraw o intensywnym zapachu, ciężkostrawnych, smażonych i powodujących wzdęcia. Nie należy jeść bezpośrednio przed podaniem leku lub przed spaniem.

Po spożyciu posiłku warto przez parę minut nie kłaść się do łóżka. Należy również pić dużą ilość płynów, najkorzystniej wody. Należy unikać napojów gazowanych. U niektórych chorych zmniejszenie przykrych dolegliwości powoduje ssanie cukierków, czy zjadanie małych kawałeczków chleba. Jeżeli dolegliwości mimo tych sposobów nadal będą się utrzymywać warto powiadomić o tym lekarza, który przepisze odpowiednie leczenie.

2. Owrzodzenia jamy ustnej a chemioterapia

Owrzodzenia jamy ustnej to kolejne z możliwych powikłań. Może występować zaczerwienienie, podrażnienie, pojawiają się drobne ranki i owrzodzenia. Z powodu obniżenia odporności częste są infekcje wirusowe i grzybicze. Konieczne jest przestrzeganie starannej higieny jamy ustnej i unikanie substancji które mogą podrażnić błonę śluzową jamy ustnej. Konieczne jest wyleczenie jeszcze przed zastosowaną chemioterapią wszystkich ubytków w zębach.

3. Dieta odpowiednia w chemioterapii

Wskazane jest unikanie potraw słodkich, kwaśnych, ostrych, mocnego alkoholu, papierosów. Także potrawy gorące mogą podrażniać błony śluzowe jamy ustnej. Należy unikać spożywania potraw suchych i trudnych do przełknięcia. Objawy łagodzi stosowanie siemienia lnianego. Warto także używać do mycia zębów miękkich szczoteczek i past niepodrażniających śluzówek.

Ze względu na uszkodzenie szpiku które może się pojawić podczas chemioterapii ważne jest spożywanie produktów bogatych w żelazo. Zawarte jest ono w orzechach, migdałach oraz w zielonych warzywach (sałata, brokuły, szpinak). Żelazo, którego niedobór powoduje niedokrwistość, czyli anemię lepiej wchłania się w obecności witaminy C, więc warto do potraw dodawać natkę pietruszki, sok z dzikiej róży albo świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy – bogate są bowiem w witaminę C.

W przypadku pojawienia się zaparć do diety w chemioterapii warto włączyć produkty bogate w błonnik - ziarna, orzechy, chleb pełnoziarnisty, otręby. Konieczne jest także picie dużej ilości płynów, najlepiej wody niegazowanej czy lekkich herbat. Jeśli natomiast problemem jest biegunka należy unikać pokarmów bogatobłonnikowych, mlecznych i surowych warzyw i owoców. Zmniejszyć dolegliwości może biały ryż, makaron, gotowane warzywa i drób. Konieczne jest przyjmowanie dużej ilości płynów.

4. Chemioterapia - czego się wystrzegać?

W trakcie chemioterapii należy pewnych zachowań unikać:

  • przyjmowanie leków dostępnych bez recepty należy konsultować z lekarzem, podobnie jak stosowanie diet lub zabiegów leczniczych,
  • w trakcie stosowania chemioterapii przeciwwskazane jest spożywanie alkoholu,
  • sok grejpfrutowy może wchodzić w reakcję ze stosowanym leczeniem dlatego należy go z jadłospisu wykluczyć,
  • unikać potraw ciężkostrawnych, ostrych, o intensywnym zapachu, a w niektórych przypadkach także kwaśnych.

Podczas leczenia wskazana jest dieta urozmaicona i bogata w witaminy i minerały. Warto spożywać dużo warzyw i owoców. Korzystne jest także jedzenie ryb, jednak nie smażonych ani wędzonych. Chude mięso, kasze, chudy nabiał, jajka, pieczywo pełnoziarniste są wskazane. Warto zastąpić tłuszcze sztuczne tłuszczami naturalnymi. Słodycze i ciasta najlepiej zastąpić suszonymi owocami i orzechami.

Należy ograniczyć spożywanie soli, kawy i mocnej herbaty. Dietę w chemioterapii warto potraktować jako składnik leczenia i nawet jeżeli występuje brak apetytu warto dbać o odpowiedni skład i jakość posiłków.

Bibliografia

  • Gajewska D. (red.), 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Urban & Partner, Wrocław 2010, ISBN 978-83-7609-228-7
  • Sikorski Z.E. Chemia żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83-204-3630-3
  • Orzechowska-Juzwenko K. Zarys chemioterapii nowotworów narządowych i układowych, Volumed, Wrocław 2000, ISBN 83-87804-15-0
  • Madej G. Chemioterapia onkologiczna dorosłych i dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1999, ISBN 83-200-2194-4

Dieta w chorobie nowotworowej

Komentarze (4)
~neta
~neta ponad rok temu

Witam, pracuje w sklepie ze zdrowa zywniością, przyszła do mnie kobieta z zapytaniem czy podczas chemii może zasuplementować się zielonym jęczmieniem... a pytała ,ponieważ LEKARZ zabronił jej jeść warzyw i owoców i przyjmowania żadnych suplementów podczas leczenia. ręce mi opadły!

Odpowiedz
~Wiesław Świebodzin
~Wiesław Świebodzin ponad rok temu

Chemioterapia oraz wszelkie inwazyjne metody w walce z nowotworem dostępne w służbie zdrowia pomagają tylko na jedno : zabić komórki raka oraz te zmodyfikowane. Największą szkodę wyrządzają w jelitach zabijając wszelkie dobre bakterie , które są niezbędne przy trawieniu i wchłanianiu pokarmu. Żadne jogurty i temu podobne nie poprawią stanu bakterii w jelitach, a to dlatego ,że w jogurtach itp. produktach jest kilka szczepów , a żeby był prawidłowy ich stan w nas potrzeba ich co najmniej 20.Ludziom wciskają kit [ nawet lekarze są ciency w tej wiedzy i nie chcą się do tego przyznać], ludzie jedzą i piją a poprawy nie widać. Ludzie bądzcie świadomi i weżcie swoje życie w swoje ręce.Czekam na dyskusje. Mam syna z nowotworem wiec mam to sprawdzone i też się uczę Pozdrawiam.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w chorobie nowotworowej
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dieta w chorobie nowotworowej
Dieta w chorobie nowotworowej

Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

i problemy z przyjmowaniem pokarmów w chorobie nowotworowej Właściwa dieta może zmniejszyć objawy uboczne towarzyszące radioteriapii (...) towarzyszących chorobie jest tak zwana...

Dieta w chorobie nowotworowej

Leczenie żywieniowe nadzieją dla chorych na nowotwór

Leczenie żywieniowe nadzieją dla chorych na nowotwór

na dziesięciu może umrzeć właśnie z tego powodu, a nie przez samą chorobę nowotworową. Tymczasem skutki niedożywienia często można wyleczyć odpowiednio (...) na nowotwór może umrzeć wcale nie z powodu choroby podstawowej,...

Dieta w chorobie nowotworowej

Wpływ diety na walkę z chorobą nowotworową

. Pacjenci walczący z chorobą nowotworową często doświadczają braku apetytu. Spadek łaknienia nierzadko występuje jednocześnie ze zmianą odczuwanych smaków (...) , desery mleczne oraz płatki śniadaniowe. Jak zwalczać skutki uboczne...

Dieta w chorobie nowotworowej

Problemy żywieniowe chorych na nowotwór

jest toczący się w organizmie proces chorobowy. Niektóre choroby nowotworowe powodują bowiem obniżenie wchłaniania substancji odżywczych, co wiąże (...) zapachu. Kaloryczność posiłków można zwiększać, dodając do potraw...

Dieta w chorobie nowotworowej

Leczenie raka dietą

infekcji. W tym nowotworowych. Dieta antyrakowa - leczenie raka jest niezwykle trudne, więc lepiej zdrowo się odżywiać i mu zapobiegać. (...) Leczenie raka jest niezwykle ciężkie i nie zawsze jest możliwe...

Dieta w chorobie nowotworowej

Rola białka w żywieniu pacjentów onkologicznych

Rola białka w żywieniu pacjentów onkologicznych

. Dlaczego dostarczanie białka jest tak istotne w chorobie nowotworowej? Białka pełnią wiele ważnych funkcji: budulcową, regulującą i transportującą (...) , przekazują informacje pomiędzy narządami (a także...