Dieta podczas chemioterapii

Czym jest białaczka?

Białaczka jest nazwą dla grupy chorób nowotworowych układu krwiotwórczego, którego zdecydowana większość znajduje się wewnątrz kości...

Chemioterapia, czyli leczenie cytostatyczne, to sposób leczenia chorób nowotworowych, a polega na stosowaniu szczególnych grup leków w walce z chorobą. Stosowane leczenie niestety ma wiele skutków ubocznych, jednak można je łagodzić za pomocą dostępnych środków farmaceutycznych oraz poprzez przestrzeganie pewnych zachowań. Odpowiednio dobrana dieta może przynieś ulgę podczas stosowania leczenia. Wiele cytostatyków powoduje wystąpienie nudności i wymiotów. Mogą wystąpić już od pierwszego dnia chemioterapii, lub w późniejszym czasie.

1. Chemioterapia a wymioty

Wymioty i nudności to częste skutki chemioterapii. Aby zapobiec temu powikłaniu można stosować leki przeciwwymiotne. Warto również zmodyfikować swoją dietę, aby zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii. Należy unikać potraw gorących - korzystniej przyjmować posiłki letnie. Porcje dobrze jest podzielić na mniejsze części i spożywać małe, ale częste posiłki. Na okres leczenia warto zrezygnować z potraw o intensywnym zapachu, ciężkostrawnych, smażonych i powodujących wzdęcia. Nie należy jeść bezpośrednio przed podaniem leku lub przed spaniem.

Po spożyciu posiłku warto przez parę minut nie kłaść się do łóżka. Należy również pić dużą ilość płynów, najkorzystniej wody. Należy unikać napojów gazowanych. U niektórych chorych zmniejszenie przykrych dolegliwości powoduje ssanie cukierków, czy zjadanie małych kawałeczków chleba. Jeżeli dolegliwości mimo tych sposobów nadal będą się utrzymywać warto powiadomić o tym lekarza, który przepisze odpowiednie leczenie.

2. Owrzodzenia jamy ustnej a chemioterapia

Owrzodzenia jamy ustnej to kolejne z możliwych powikłań. Może występować zaczerwienienie, podrażnienie, pojawiają się drobne ranki i owrzodzenia. Z powodu obniżenia odporności częste są infekcje wirusowe i grzybicze. Konieczne jest przestrzeganie starannej higieny jamy ustnej i unikanie substancji które mogą podrażnić błonę śluzową jamy ustnej. Konieczne jest wyleczenie jeszcze przed zastosowaną chemioterapią wszystkich ubytków w zębach.

3. Dieta odpowiednia w chemioterapii

Wskazane jest unikanie potraw słodkich, kwaśnych, ostrych, mocnego alkoholu, papierosów. Także potrawy gorące mogą podrażniać błony śluzowe jamy ustnej. Należy unikać spożywania potraw suchych i trudnych do przełknięcia. Objawy łagodzi stosowanie siemienia lnianego. Warto także używać do mycia zębów miękkich szczoteczek i past niepodrażniających śluzówek.

Ze względu na uszkodzenie szpiku które może się pojawić podczas chemioterapii ważne jest spożywanie produktów bogatych w żelazo. Zawarte jest ono w orzechach, migdałach oraz w zielonych warzywach (sałata, brokuły, szpinak). Żelazo, którego niedobór powoduje niedokrwistość, czyli anemię lepiej wchłania się w obecności witaminy C, więc warto do potraw dodawać natkę pietruszki, sok z dzikiej róży albo świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy – bogate są bowiem w witaminę C.

W przypadku pojawienia się zaparć do diety w chemioterapii warto włączyć produkty bogate w błonnik - ziarna, orzechy, chleb pełnoziarnisty, otręby. Konieczne jest także picie dużej ilości płynów, najlepiej wody niegazowanej czy lekkich herbat. Jeśli natomiast problemem jest biegunka należy unikać pokarmów bogatobłonnikowych, mlecznych i surowych warzyw i owoców. Zmniejszyć dolegliwości może biały ryż, makaron, gotowane warzywa i drób. Konieczne jest przyjmowanie dużej ilości płynów.

4. Chemioterapia - czego się wystrzegać?

W trakcie chemioterapii należy pewnych zachowań unikać:

  • przyjmowanie leków dostępnych bez recepty należy konsultować z lekarzem, podobnie jak stosowanie diet lub zabiegów leczniczych,
  • w trakcie stosowania chemioterapii przeciwwskazane jest spożywanie alkoholu,
  • sok grejpfrutowy może wchodzić w reakcję ze stosowanym leczeniem dlatego należy go z jadłospisu wykluczyć,
  • unikać potraw ciężkostrawnych, ostrych, o intensywnym zapachu, a w niektórych przypadkach także kwaśnych.

Podczas leczenia wskazana jest dieta urozmaicona i bogata w witaminy i minerały. Warto spożywać dużo warzyw i owoców. Korzystne jest także jedzenie ryb, jednak nie smażonych ani wędzonych. Chude mięso, kasze, chudy nabiał, jajka, pieczywo pełnoziarniste są wskazane. Warto zastąpić tłuszcze sztuczne tłuszczami naturalnymi. Słodycze i ciasta najlepiej zastąpić suszonymi owocami i orzechami.

Należy ograniczyć spożywanie soli, kawy i mocnej herbaty. Dietę w chemioterapii warto potraktować jako składnik leczenia i nawet jeżeli występuje brak apetytu warto dbać o odpowiedni skład i jakość posiłków.

Polecane wideo:

Bibliografia

  • Gajewska D. (red.), 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Urban & Partner, Wrocław 2010, ISBN 978-83-7609-228-7
  • Sikorski Z.E. Chemia żywności - odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009, ISBN 978-83-204-3630-3
  • Orzechowska-Juzwenko K. Zarys chemioterapii nowotworów narządowych i układowych, Volumed, Wrocław 2000, ISBN 83-87804-15-0
  • Madej G. Chemioterapia onkologiczna dorosłych i dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1999, ISBN 83-200-2194-4

Dieta w chorobie nowotworowej

Komentarze (4)
~neta
~neta

Witam, pracuje w sklepie ze zdrowa zywniością, przyszła do mnie kobieta z zapytaniem czy podczas chemii może zasuplementować się zielonym jęczmieniem... a pytała ,ponieważ LEKARZ zabronił jej jeść warzyw i owoców i przyjmowania żadnych suplementów podczas leczenia. ręce mi opadły!

Odpowiedz
~Wiesław Świebodzin
~Wiesław Świebodzin

Chemioterapia oraz wszelkie inwazyjne metody w walce z nowotworem dostępne w służbie zdrowia pomagają tylko na jedno : zabić komórki raka oraz te zmodyfikowane. Największą szkodę wyrządzają w jelitach zabijając wszelkie dobre bakterie , które są niezbędne przy trawieniu i wchłanianiu pokarmu. Żadne jogurty i temu podobne nie poprawią stanu bakterii w jelitach, a to dlatego ,że w jogurtach itp. produktach jest kilka szczepów , a żeby był prawidłowy ich stan w nas potrzeba ich co najmniej 20.Ludziom wciskają kit [ nawet lekarze są ciency w tej wiedzy i nie chcą się do tego przyznać], ludzie jedzą i piją a poprawy nie widać. Ludzie bądzcie świadomi i weżcie swoje życie w swoje ręce.Czekam na dyskusje. Mam syna z nowotworem wiec mam to sprawdzone i też się uczę Pozdrawiam.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta w chorobie nowotworowej
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

a

~ika555 • ostatni post wczoraj

2
Artykuły Dieta w chorobie nowotworowej
Dieta w chorobie nowotworowej

Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej

Nowotwory, stanowią obecnie jedną z najgroźniejszych chorób. Wiele osób chorujących na nowotwory ma problemy z jedzeniem. Brak apetytu, trudności ze spożywaniem posiłków, a w rezultacie utrata wagi i osłabienie to skutki choroby, a także efekty uboczne...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dietoprofilaktyka i dietoterapia nowotworów

Choroby nowotworowe są najczęstszą, tuż po chorobach układu krążenia, przyczyną zgonów w Polsce. Według danych pochodzących z Krajowego Rejestru Nowotworów, w 2010 roku z powodu chorób nowotworowych umarło ok. 93 tys. osób. Wśród mężczyzn najczęściej...

Dieta w chorobie nowotworowej

Uzupełnianie niedoborów żywieniowych w chorobie nowotworowej

Prawidłowe odżywianie sprzyja zdrowiu, ponieważ urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta dostarcza cennych składników odżywczych, warunkujących właściwy przebieg licznych procesów zachodzących w organizmie. Spożywanie wartościowych pod względem odżywczym...

Dieta w chorobie nowotworowej

Leczenie żywieniowe nadzieją dla chorych na nowotwór

Leczenie żywieniowe nadzieją dla chorych na nowotwór

Artykuł sponsorowany Nawet 80 proc. pacjentów chorych na nowotwór cierpi z powodu niedożywienia i wyniszczenia organizmu. Co gorsza, czterech na dziesięciu może umrzeć właśnie z tego powodu, a nie przez samą chorobę nowotworową. Tymczasem skutki...

Dieta w chorobie nowotworowej

Dieta a rak jelita grubego

Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów zaraz po raku prostaty u mężczyzn i raku piersi u kobiet. Dieta odgrywa istotną rolę zarówno w procesie leczenia, jak również w profilaktyce nowotworowej. Co powinny więc jeść osoby, które...

Dieta w chorobie nowotworowej

Żywienie w chorobach onkologicznych - wyniki z badania świadomości

W ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci ciągle rośnie liczba osób, u których stwierdza się chorobę onkologiczną. Mimo rozwoju medycyny, słowo „nowotwór" dla wielu pacjentów wydaje się wyrokiem. Nie można się jednak poddawać! Poza operacją, lekami czy...

Dieta w chorobie nowotworowej

Leczenie raka dietą

Leczenie raka jest niezwykle ciężkie i nie zawsze jest możliwe całkowite wyleczenie. Tymczasem wystarczy odpowiednia dieta i rzucenie palenia, by nowotwór się nie rozwinął. Dieta antyrakowa Medycyna naturalna wykorzystuje kilka prostych zasad...

Dieta w chorobie nowotworowej

Wpływ chorób onkologicznych na stan odżywienia pacjentów

Wpływ chorób onkologicznych na stan odżywienia pacjentów

Zaburzenia stanu odżywienia u osób chorujących na nowotwory występują wyjątkowo często. Problemy te objawiają się brakiem apetytu oraz trudnościami w spożywaniu posiłków. W konsekwencji prowadzą do utraty wagi, ogólnego osłabienia organizmu, mogą także...