Jaja jako suplement diety

spis treści
rozwiń

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prowadzą badania nad jajami nowej generacji, wzbogaconymi o witaminy i korzystne kwasy tłuszczowe.

1. Produkcja jaj doskonałych

Naukowcy pracujący nad projektem „Ovocura” podkreślają, iż jaja są doskonałym produktem, z którego dzięki odpowiedniej obróbce technologicznej można pozyskiwać substancje pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. Aby uzyskać jaja ulepszone, kury hoduje się w odpowiednich warunkach i karmi specjalnymi paszami. Naukowcy w żaden sposób nie modyfikują jaj, cały proces ich produkcji przebiega naturalnie. Efektem końcowym są jaja wzbogacone witaminami i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Zastosowanie jaj nowej generacji

Ulepszone jaja będą sprzedawane do jedzenia, jednak głównym celem naukowców jest wykorzystanie ich w produkcji biopreparatów i produktów proleczniczych. W przeciwieństwie do innych dostępnych suplementów diety, preparaty z jaj nowej generacji będą jedynymi, których źródłem nie są rośliny. Takie suplementy znajdą zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycy, choroby Alzheimera, chorób krążenia i serca, a także będą wzmacniały organizm i wspomagały funkcje mózgu i układu krążenia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!