W jakich produktach jest syrop glukozowo-fruktozowy i jak zmniejszyć jego udział w diecie? (WIDEO)

Dlaczego syrop glukozowo-fruktozowy, skoro wytwarzany jest z kukurydzy, uznawany jest za tak niezdrową substancję? Głównym problemem jest fakt, że substancja ta zaburza w organizmie poczucie sytości. Spożywając produkty z zawartością syropu glukozowo-fruktozowego, mniej się najadamy, przez co musimy jeść więcej i więcej.

Znajduje się on nie tylko w słodyczach, ale też np. w jogurtach (co ciekawe również w tych "dietetycznych" z 0 proc. tłuszczu) i batonach musli. Jak się go wystrzegać i jakiej jego dawki nie wolno przekraczać - opowiada Sylwia Leszczyńska, dietetyk.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.