Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Bartosz Kulczyński

Warzywa kapustne w diecie człowieka

Warzywa kapustne w diecie człowieka
Warzywa kapustne w diecie człowieka

Racjonalny sposób żywienia powinien charakteryzować się dużą zawartością warzyw w diecie. Ze względu na obfitość prozdrowotnych składników warto poświęcić chwilę uwagi warzywom kapustnym. Do tej rodziny warzyw należą przede wszystkim: kapusta włoska, pekińska, chińska, głowiasta biała i czerwona, brokuły, brukselka, kalafior i kalarepa. Wspólną ich cechą jest niska kaloryczność wynikająca z niewielkiej zawartości tłuszczów i węglowodanów. Najbogatszym w składniki mineralne i witaminy wydaje się wciąż niedoceniany i tak rzadko w naszej kuchni obecny jarmuż. 100 gramów tego produktu zawiera między innymi: 530 mg potasu (11 proc. dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka), 150 mg wapnia (15 proc.), 1,7 mg żelaza (15 proc.), 892 μg witaminy A (100 proc.), 120 mg witaminy C (ponad 100 proc.).

spis treści

1. Właściwości warzyw kapustnych

Warzywa kapustne są także bogate w karotenoidy – naturalny barwnik roślinny. Związki te wykazują szerokie spektrum dobroczynnego oddziaływania na organizm człowieka. Należy wymienić tu głównie: obniżanie poziomu cholesterolu całkowitego, a zarazem podwyższanie dobrego cholesterolu, wspomaganie działania układu immunologicznego, zapobieganie powstawaniu nowotworów.

Brokuły czy kapusta są dobrym źródłem witaminy K, która odgrywa ważną rolę w procesach krzepnięcia krwi. Dlatego też wśród osób stosujących leki przeciwzakrzepowe, np. acenokumarol, zaleca się ograniczanie spożywania tej grupy warzyw.

Kapusta biała, włoska, a przede wszystkim pekińska bogate są w witaminę E. W 100 gramach produktu znajduje się ok. 2 mg tej witaminy (ok. 15 proc. dziennego zapotrzebowania). Jej głównym zadaniem jest ochrona naszych komórek przed utlenianiem, które może prowadzić do powstawania zmian nowotworowych.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Ponadto, jak już wspomniano w przypadku jarmużu, warzywa kapustne obfitują w witaminę C. Jest ona nam niezbędna do produkcji kolagenu. Dodatkowo pomaga zwalczać infekcje, usprawnia wchłanianie żelaza, a także wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Narażeni na niedobór tej witaminy są przede wszystkim reumatycy, palacze, osoby zmagające się często ze stresem.

2. Warzywa kapustne w profilaktyce nowotworów

Jednak z żywieniowego punktu widzenia warzywa kapustne są postrzegane przede wszystkim jako produkty o dużym znaczeniu w profilaktyce nowotworowej. Właściwości antykancerogennych nabierają ze względu na występujące w nich związki zwane glukozynolanami. Przeprowadzone badania  dowiodły, że substancje te prowadzą do hamowania podziałów komórek nowotworowych, a także przyspieszania śmierci komórek zawierających uszkodzone DNA. Według naukowych doniesień, spożycie warzyw kapustnych co najmniej raz w tygodniu przyczynia się do zmniejszenia ryzyka powstania raka prostaty o ok. 40 proc.

3. Na co uważać spożywając warzywa kapustne?

Należy jednak pamiętać, że nadmierne spożycie produktów bogatych we wspomniane glukozynolany może wywołać niekorzystne działanie wolotwórcze. Zbyt wysoka podaż tych substancji powoduje hamowanie produkcji hormonu ‒ tyroksyny. Następstwem tego jest nadaktywność tyrotropowej przysadki mózgowej i w konsekwencji powstanie wola.

Ponadto warzywa kapustne wykazują działanie wzdymające. Z tego też powodu zaleca się ograniczenie lub wyeliminowanie tych produktów z diety u osób cierpiących przede wszystkim na choroby układu pokarmowego. Biorąc pod uwagę wszystkie wspomniane powyżej aspekty, należy również i w przypadku warzyw zachować umiar w jedzeniu.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze