Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Witaminy na wzrok - jakie wybrać?

Avatar placeholder
27.03.2024 17:37
Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzroku.
Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzroku. (iStock)

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Ich niedobór może doprowadzić m.in. do zaburzenia ostrości widzenia i innych problemów ze wzrokiem. Aby temu zapobiec, należy je dostarczać albo w diecie, albo spożywając suplementy diety wspierające pracę oczu. Oczywiście poprawa wzroku nie nastąpi z dnia na dzień, ale regularne przyjmowanie witamin z czasem da dobre efekty. Negatywnie na ostrość widzenia oddziałuje brak w diecie antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, dlatego ich również nie powinno zabraknąć w codziennym menu.

spis treści

1. Antyoksydanty na wzrok

Organizm człowieka codziennie narażony jest na działanie niekorzystnych czynników, które przyczyniają się do zaburzenia jego prawidłowego funkcjonowania. Są nimi m.in. tzw. wolne rodniki, degradujące komórki organizmu.

Wolne rodniki są szczególnie niebezpieczne dla narządu wzroku, a najbardziej wrażliwe na ich niekorzystny wpływ są siatkówka i nerw wzrokowy. Nie posiadają one właściwości regenerujących, więc szkody wywołane rodnikami tlenowymi są nieodwracalne.

Wolne rodniki mogą pochodzić ze skażonego powietrza, dymu papierosowego, mocno przetworzonej żywności itp. Zatem tak ważne dla organizmu są przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty. Są to minerały, witaminy, quasi-witaminy (antocyjany, luteina, kwercetyna), które mają zdolność usuwania z organizmu związków o działaniu utleniającym.

Zobacz film: "Niedobory witamin"

Luteina to żółty barwnik roślinny. Działa antyoksydacyjnie, szczególnie chroniąc oko. Barwnik ten gromadzi się także w soczewce oka. Dzięki takiemu zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej oka, która może pojawić się z wiekiem.

Luteina korzystnie wpływa także na funkcjonowanie siatkówki. Pochłania znaczną część światła niebieskiego oraz chroni oko przed promieniowaniem jonizującym komputerów i telewizorów. Luteinę można przyjmować w suplementach lub w pożywieniu. Źródłem luteiny są zielone i pomarańczowe owoce oraz warzywa, zwłaszcza szpinak. Zauważono, że osoby spożywające szpinak mają mniejsze problemy z oczami niż te, które patrzą na to warzywo z niechęcią.

Jednak najbardziej korzystnymi dla zdrowego wzroku antyoksydantami są glikozydy flawonowe, zawarte w liściach i owocach borówki czernicy (czarna jagoda). Te substancje nie tylko chronią oczy przed działaniem wolnych rodników, ale także wspomagają regenerację niektórych enzymów, niezbędnych do prawidłowego widzenia.

Oprócz tego, antyoksydanty pozyskane z borówki wzmacniają naczynia włosowate. Korzystnie wpływają na przepływ krwi i zmniejszają jej krzepliwość.

2. Witaminy na wzrok

Do witamin na oczy należą przede wszystkim:

2.1. Witamina A

Witamina A jest niewątpliwie bardzo ważną witaminą dla wzroku. Neutralizuje wolne rodniki, które przyczyniają się do jego uszkodzenia.

Poza tym jest niezbędna do syntezy rodopsyny – światłoczułego barwnika absorbującego fotony światła. Jest też niezbędna dla funkcjonowania i odnowy tkanki nabłonkowej, co uzależnia prawidłową strukturę i funkcje oka, a tym samym zdolność poprawnego widzenia.

Dodatkowo jako silny antyoksydant ochrania też te elementy oka, które są narażone na uszkodzenie w tzw. zjawiskach wysokoenergetycznych. Wzmacnia też działanie witaminy E.

Zbyt mała ilość witaminy A w organizmie prowadzi do tzw. kurzej ślepoty, a więc niedowidzenia o zmierzchu. Witaminę A można podać w preparatach doustnych, które są dostępne w aptece. Jej poziom w organizmie można także zwiększyć przez zmianę sposobu odżywiania. Produkty bogate w witaminę A to przede wszystkim wątróbka drobiowa i wieprzowa.

Oprócz tego warto przyjmować tę witaminę w postaci beta-karotenu, który z czasem w organizmie jest przekształcany w witaminę A. Beta-karoten powszechnie znajduje się w marchwi czy botwince. W znacznych niedoborach witaminy A rzadko pojawia się zespół suchego oka, owrzodzenie rogówki, a nawet rozlana martwica rogówki.

2.2. Witamina E

Witamina E ma największe właściwości przeciwutleniające. Ten antyoksydant chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powodują obumieranie komórek tworzących tkanki gałki ocznej. Skutecznie zapobiega utlenianiu witaminy A.

Oprócz tego wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko miażdżycy i hamuje przedwczesny rozpad krwinek czerwonych. Dodatkowo zwiększa wchłanianie beta-karotenu w jelicie cienkim.

Niedobór witaminy E jest rzadko spotykany, ponieważ ta witamina występuje powszechnie w produktach spożywczych. Jednak awitaminoza może powodować pogorszenie wzroku, rozdrażnienie, osłabienie, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry i niedokrwistość.

Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach. W dużej ilości występuje w olejach roślinnych – sojowym, kukurydzianym, słonecznikowym, oleju z orzechów. Oprócz tego witamina E w sporych ilościach znajduje się w migdałach, margarynie, jajach, marchwi, mleku, brukselce, orzechach, kiełkach pszenicy oraz w zielonych warzywach.

2.3. Witamina C

Witamina C od dawna jest znana jako antyoksydant, który chroni wzrok. Poza tym wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, zmniejszając ich przepuszczalność, poprawia odżywianie soczewki oka oraz reguluje proces wytwarzania płynu łzowego.

Witamina C posiada także inne właściwości. Bierze udział m.in. w aktywacji wielu enzymów, pomaga w absorpcji żelaza z pokarmów, usprawnia działanie układu odpornościowego oraz wpływa na układ nerwowy. Bierze również udział w tworzeniu tkanki łącznej.

Niedobór witaminy C może wywołać wylewy podspojówkowe lub nawet znacznie poważniejsze w skutkach krwotoki do wnętrza gałki ocznej.

Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, a więc szybko zostaje wydalona z organizmu, dlatego należy ją ciągle dostarczać do organizmu. Produkty bogate w witaminę C to m.in. głóg, cytrusy, truskawki, czarna porzeczka, warzywa.

Witaminy A, E i C to witaminy dla oczu, które uzupełniają swoje działanie: unieszkodliwiają wolne rodniki w tkankach, budują białka odpowiedzialne za odbieranie wrażeń wzrokowych. Jeśli są obecne wszystkie trzy, ich działanie jest wzmacniane.

2.4. Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wzroku, są niezbędne do działania układu nerwowego, w tym nerwu wzrokowego i innych nerwów zaopatrujących gałkę oczną, m.in. do mięśni poruszających okiem lub do zwieracza źrenicy.

Brak witamin z grupy B może spowodować łatwe męczenie się oczu, łzawienie, nadmierną wrażliwości na światło i inne poważniejsze dolegliwości.

2.5. Witamina D

Witamina D zwiększa odporność, a jej niedobór zwiększa ryzyko infekcji, również oczu, np. zapalenie spojówek. Ponadto witamina D zmniejsza ryzyko cukrzycy, której powikłaniem może być uszkodzenie wzroku. Korzystnie wpływa również na układ odpornościowy.

3. Minerały na wzrok

3.1. Cynk

Największe stężenie cynku znajduje się w siatkówce. Dzięki niemu oko szybko przyzwyczaja się do ciemności. Brak cynku wpływa na pogorszenie wzroku. Znaleźć go można w ostrygach, chudym mięsie, drobiu i rybach. Występuje także w kaszach i chlebie pełnoziarnistym. Zaleca się, aby był przyjmowany łącznie z selenem i miedzią.

3.2. Selen

Selen chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, pomaga pozbywać się z organizmu wolnych rodników. Odgrywa bardzo istotną rolę w leczeniu zaćmy. Źródłem selenu są m.in. ryby, chude mięso, drób, pszenica, brązowy ryż i pestki dyni.

3.3. Miedź

Miedź występuje na przykład w owocach morza, orzechach, grzybach, liściastych warzywach zielonych, pełnoziarnistych produktach zbożowych.

Minerały, takie jak selen, cynk i miedź, same w sobie nie mają działania antyoksydacyjnego, jednakże są niezbędne do syntezy enzymów o działaniu przeciwutleniającym.

4. Dieta dla zdrowych oczu

Dieta bogata w antyoksydanty, witaminy i minerały korzystnie wpływa na zdrowie oczu i jest skutecznym sposobem na poprawę ostrości widzenia.

Antyoksydanty występują w warzywach i owocach mających m.in. kolor fioletowy (np. borówki) czy pomarańczowy (np. marchewka, papryka, dynia, mango, morele).

Silną właściwość antyoksydacyjną posiada również biała herbata. Występują w niej polifenole, które chronią przed działaniem wolnych rodników.

Zbawienne na wzrok jest także spożywanie kukurydzy, szpinaku i żółtka jaj – produkty te chronią siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego, gdyż zawierają cenne barwniki.

W trosce o wzrok, należy wzbogacić dietę o rośliny z rodziny kapustnych, jak np. kalafior, kapusta, brukselka i brokuły.

Korzystny wpływ na wzrok przypisuje się także nienasyconym kwasom tłuszczowym omega-3, które mają właściwości antyoksydacyjne. Należący do tej grupy kwas dokozaheksaenowy (DHA) jest naturalnym składnikiem siatkówki oka. Pełni funkcję zabezpieczającą najbardziej wrażliwe jej obszary, czyli fotoreceptory.

Kwasy omega-3 występują głównie w olejach rybnych i roślinnych (sojowy, rzepakowy, z siemienia lnianego). Ich źródłem są także tłuste morskie ryby: halibut, makrela, śledź, łosoś. Można je znaleźć również w roślinach strączkowych (fasola, soja) oraz w orzechach włoskich.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Następny artykuł: Dieta na dobry wzrok
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze