Wpływ sposobu odżywiania się na zdrowie osób w podeszłym wieku

Z wiekiem w organizmie zachodzi wiele zmian: zmniejsza się pojemność płuc, spowolnieniu ulega przemiana materii, osłabia się sprawność fizyczna, znacznie rośnie ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.

Procesu starzenia się nie można zatrzymać. Jest nieuchronny, ale to od nas zależy, jak będzie postępować i jak będziemy się w tym okresie czuć. Ogromne znaczenie mają również czynniki środowiskowe oraz to, jak dotychczas o siebie dbaliśmy.

W podeszłym wieku mamy też wykształcone pewne nawyki żywieniowe związane z przygotowywaniem posiłków, doborem produktów oraz sposobem ich spożywania. Niestety nie zawsze są one dla nas dobre.

Problemem może być również brak apetytu, na który cierpi wiele osób w podeszłym wieku. Może on wynikać z wielu różnych czynników, m.in. obniżenia wydzielania śliny oraz trudności w żuciu. Z wiekiem pogarsza się też funkcjonowanie zmysłów węchu i smaku. Nie bez znaczenia są też czynniki psychiczne, m.in. samotność, depresja.

Seniorzy celowo unikają niektórych produktów, a to z kolei może doprowadzić do niedoboru energii oraz substancji odżywczych. Złe nawyki, jak choćby spożywanie w nadmiarze cukru i soli, znacząco zwiększają ryzyko rozwoju cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.

1. Dieta osób w podeszłym wieku

Wraz z wiekiem zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na określone składniki odżywcze, m.in. witaminy (D, A, E, B) oraz minerały (np. wapń). U osób starszych często też obserwuje się niedobory białkowe, na co wpływ mają niektóre choroby przewlekłe (np. marskość wątroby). To wszystko sprawia, że dieta seniorów powinna być odpowiednio zbilansowana, a produkty wysokiej jakości.

Niestety to jedynie teoria, bo rzeczywistość jest zdecydowanie mniej optymistyczna. Osoby starsze, zwłaszcza chorujące przewlekłe, w kwestii zakupów są często uzależnione od innych. Mają również swoje przyzwyczajenia i ulubione produkty, które mogą mieć niekorzystny wpływ na ich zdrowie. Nie zawsze mają ochotę na przygotowywanie posiłków, a do tego ograniczone są ich zasoby finansowe.

2. Jak zapobiec niedożywieniu osób starszych?

U seniorów często występującym problemem jest niedożywienie. Wbrew pozorom to bardzo niebezpieczny stan, który oddziałuje na zdrowie i samopoczucie. Objawia się utratą masy ciała, osłabieniem siły mięśniowej i obniżeniem sprawności psychomotorycznej. Na skórze mogą pojawić się obrzęki, wzrasta ryzyko infekcji. Kości ulegają demineralizacji i w efekcie są bardziej łamliwe. Pogorszeniu ulega nastrój.

Prawidłowe odżywianie chroni więc przed wieloma problemami zdrowotnymi. Jednak co zrobić w sytuacji, gdy senior nie ma apetytu lub nie chce zmienić swojej diety? Wówczas pomocna może okazać się żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Wśród tego rodzaju produktów znajdziemy m.in. Nutramil Complex.

Jest to dietetyczny środek spożywczy, który zawiera doskonale skomponowane składniki pokarmowe – białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikro- i makroelementy. Jest źródłem energii. Można go stosować jako całkowite zastąpienie lub uzupełnienie diety. Proszek dodaje się do posiłku lub przygotowuje z niego tradycyjny napój. Do wyboru są trzy smaki: neutralny, truskawkowy i waniliowy. Zaletą tego produktu jest brak laktozy, która wraz z wiekiem jest słabej trawiona.

Dieta osób starszych powinna być nie tylko zdrowa i dostarczać odpowiedniej ilości składników odżywczych, ale też smaczna i kolorowa. Nie wolno przy tym zapominać o aktywności fizycznej i wsparciu psychicznym ze strony bliskich.

Partnerem artykułu jest marka Nutramil

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.