Zapotrzebowanie na białko

Białka są niezbędne do życia. Stanowią bowiem zasadniczy element budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka i wielu związków, jak enzymy, hormony. Ponadto regulują gospodarkę wodną organizmu oraz pełnią rolę transporterów leków. Zapotrzebowanie na białko jest zróżnicowane. Największa zawartość białka w diecie powinna występować u dzieci, kobiet w ciąży oraz u osób po operacji.

Polecane wideo:

Rola białka w organizmie

W organizmie białka pełnią zróżnicowane funkcje, które zapewniają prawidłowy rozwój, a tym samym zdrowie człowieka. Białka jako enzymy oraz hormony regulują przemianę materii, zapewniając prawidłowy stan organizmu oraz przystosowanie się do zmian środowiska zewnętrznego. Białkami są również przeciwciała odpowiedzialne za obronę ustroju przed działaniem drobnoustrojów i wirusów oraz innych czynników patogennych. Białka dzięki swoim właściwościom uczestniczą w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej ustroju. Pełnią też rolę transportową, gdyż przenoszą substancje odżywcze oraz leki, np. hemoglobina transportuje tlen. Optymalna zawartość białka w diecie decyduje o prawidłowym wzroście i rozwoju człowieka, regeneracji uszkodzonych tkanek (np. złuszczającej się ciągle skóry lub gojeniu ran), a zatem o zdrowiu człowieka.

Wartość odżywcza białek

Białka pokarmowe mają różną wartość odżywczą. Najbardziej wartościowe białko dla organizmu jest pochodzenia zwierzęcego (mleko i jego przetwory, mięso, ryby, jaja). Zawiera bowiem wszystkie aminokwasy egzogenne. Z kolei białka roślinne są niepełnowartościowe dla organizmu.

Tabela. Zawartość białka w 100 g produktu
Produkt Zawartość w g Produkt Zawartość w g
Mleko 2% 3,4 Soja, nasiona 34,0
Ser twarogowy chudy 19,8 Fasola biała 21,4
Kurczak – pierś 21,5 Kasza gryczana 12,6
Wołowina – pieczeń 21,0 Orzechy włoskie 16,0
Dorsz świeży 17,7 Jabłko 0,4

Dzienne zapotrzebowanie na białko uzależnione jest od wieku i stanu fizjologicznego organizmu. Człowiek dorosły, zdrowy, o prawidłowej masie ciała powinien z dietą spożywać 0,8-1,0 g białka na 1 kg masy ciała, czyli w diecie osoby ważącej 70 kg powinno znajdować się od 56 do 70 g białka na dobę. Tym samym dzienne zapotrzebowanie na energię powinno w 15-20% pochodzić z białka. Zapotrzebowanie na białko zwiększa się 1,5-2-krotnie dla dzieci i młodzieży, ponieważ białko buduje mięśnie oraz zapewnia prawidłowy rozwój organizmu. Ponadto kobiety w ciąży powinny przyjmować zwiększoną ilość białka w ciągu dnia (1,5 g na 1 kg masy ciała), aby zapewnić prawidłowy rozwój płodu. Nadmiar białka jest szkodliwy dla organizmu. Podczas metabolizmu białek powstają nadmierne ilości kwasu moczowego, który odkłada się w stawach, powodując stany zapalne. Ponadto tworzą się związki, które uszkadzają nerki oraz wątrobę, prowadząc do niewydolności tych narządów. Wiele osób cierpi z powodu alergii na białko, zwłaszcza mleka oraz ryb, dlatego nie należy spożywać tych składników odżywczych w dużych ilościach.

Polecane wideo:

Komentarze (9)
~mleko
~mleko

@~Aleksia: ale głupoty gadasz. Żadne modyfikacje. Głównym alergenem mleka są jego białka - kazeina, a właściwie jej frakcja LS1 oraz albuminy i globuliny. Można jeszcze wspomnieć o nietolerancji laktozy, choć to trochę inna bajki. Druga rzecz, o jakich dodawanych związkach chemicznych Ty mówisz? Do mleka producent nie może dodawać absolutnie żadnych związków chemicznych. No i UHT - to po prostu odpowiedni proces sterylizacji.. Tacy ludzie jak Ty tworzą narodowe mity...

Odpowiedz
~Aleksia
~Aleksia

Generalnie to nie jest alergia na białko mleka, tylko na nowe związki powstające w wyniku modyfikacji mleka. Spożywamy głównie mleko UHT, a ono nie jest już tym samym mlekiem, które mamy od krowy. Poza tym dodawane związki chemiczne przedłużające trwałość powodują alergie. Dlaczego teraz tyle dzieci i ludzi ma alergię na produkty mleczne, a nasze babcie nie miały? To z powodu chemicznych dodatków stosowanych nagminnie przy produkcji.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Białka
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Białka
Białka

Produkty, dzięki którym wzbogacisz swoją dietę w białko

Produkty, dzięki którym wzbogacisz swoją dietę w białko

obfituje przede wszystkim w węglowodany i tłuszcze, a po białko sięgają głównie sportowcy i osoby na diecie. Podstawowym źródłem białka jest mięso (...) , aby dostarczyć nam pełnowartościowego białka. W składnik ten...

Białka

Jedz białko na śniadanie!

Jedz białko na śniadanie!

, że duża ilość białka na początku dnia zmniejsza ilość wysyłanych do mózgu sygnałów odpowiedzialnych za motywację do jedzenia i jedzenia „w nagrodę (...) zawierający 500 kcal składający się z ziaren zbóż i mleka (zawierający standardową...

Białka

Białko w diecie

Białko w diecie

płynach organizmu człowieka z wyjątkiem moczu i żółci. Nic więc dziwnego w tym, że człowiek potrzebuje białka, by wspomagać regenerację i wzrost (...) odpowiedniej ilości białka i niezbędnych aminokwasów jest większa....

Białka

Sery źródłem białka

Sery źródłem białka

Białko dodaje energii, poprawia humor i gwarantuje szybką regenerację mięśni, a to jeszcze nie wszystkie jego zalety. Białka są źródłem cennych

Białka

Białka roślinne a zwierzęce

Białka roślinne a zwierzęce

się z dietą, w której podstawą jest pierś kurczaka. Do wyboru mamy jednak nie tylko białka zwierzęce, ale również roślinne. Które z nich są zdrowsze (...) ? Funkcje białka w organizmie Określenie...

Białka

Organiczne mleko i mięso ma więcej kwasów omega-3

Organiczne mleko i mięso ma więcej kwasów omega-3

Kolejne badania dostarczają dowodów na to, że organiczna żywność może mieć ogromne zalety zdrowotne. Okazuje się, że tego typu mięso i nabiał zawiera większą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 niż standardowe produkty. Zdrowsze białko Badania opublikowane...

Białka

Co warto wiedzieć o lektynach?

Co warto wiedzieć o lektynach?

człowieka w walce z chorobami nowotworowymi. Jednocześnie białka, które w dużych ilościach dostarczamy organizmowi z pożywieniem, potrafią spowodować poważne (...) problemy zdrowotne, m.in. zaburzając funkcjonowanie systemu odpornościowego. Jeszcze...

Białka

Produkty, które są bogate w białko

Produkty, które są bogate w białko

oraz są dobrym źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika i białka. Orzechy nie są całkowitym białkiem, ponieważ nie zawierają wszystkich aminokwasów (...) , ale są dobrym dodatkiem do zdrowej diety.Spirulina Spirulina to jeden z superproduktów...

Białka

Co się dzieje z ciałem, gdy jesz za dużo protein?

Co się dzieje z ciałem, gdy jesz za dużo protein?

Zapotrzebowanie człowieka na białko Ilość dostarczanego białka zależy od codziennej aktywności fizycznej, wieku oraz płci. Osoba dorosła powinna (...) zapach z ust Wiele osób w swojej diecie zamienia węglowodany na białka....