Zapotrzebowanie na białko

Białka są niezbędne do życia. Stanowią bowiem zasadniczy element budowy wszystkich tkanek ustroju człowieka i wielu związków, jak enzymy, hormony. Ponadto regulują gospodarkę wodną organizmu oraz pełnią rolę transporterów leków. Zapotrzebowanie na białko jest zróżnicowane. Największa zawartość białka w diecie powinna występować u dzieci, kobiet w ciąży oraz u osób po operacji.

Polecane wideo:

Rola białka w organizmie

W organizmie białka pełnią zróżnicowane funkcje, które zapewniają prawidłowy rozwój, a tym samym zdrowie człowieka. Białka jako enzymy oraz hormony regulują przemianę materii, zapewniając prawidłowy stan organizmu oraz przystosowanie się do zmian środowiska zewnętrznego. Białkami są również przeciwciała odpowiedzialne za obronę ustroju przed działaniem drobnoustrojów i wirusów oraz innych czynników patogennych. Białka dzięki swoim właściwościom uczestniczą w utrzymywaniu równowagi kwasowo-zasadowej ustroju. Pełnią też rolę transportową, gdyż przenoszą substancje odżywcze oraz leki, np. hemoglobina transportuje tlen. Optymalna zawartość białka w diecie decyduje o prawidłowym wzroście i rozwoju człowieka, regeneracji uszkodzonych tkanek (np. złuszczającej się ciągle skóry lub gojeniu ran), a zatem o zdrowiu człowieka.

Wartość odżywcza białek

Białka pokarmowe mają różną wartość odżywczą. Najbardziej wartościowe białko dla organizmu jest pochodzenia zwierzęcego (mleko i jego przetwory, mięso, ryby, jaja). Zawiera bowiem wszystkie aminokwasy egzogenne. Z kolei białka roślinne są niepełnowartościowe dla organizmu.

Tabela. Zawartość białka w 100 g produktu

Produkt Zawartość w g Produkt Zawartość w g
Mleko 2% 3,4 Soja, nasiona 34,0
Ser twarogowy chudy 19,8 Fasola biała 21,4
Kurczak – pierś 21,5 Kasza gryczana 12,6
Wołowina – pieczeń 21,0 Orzechy włoskie 16,0
Dorsz świeży 17,7 Jabłko 0,4

Dzienne zapotrzebowanie na białko uzależnione jest od wieku i stanu fizjologicznego organizmu. Człowiek dorosły, zdrowy, o prawidłowej masie ciała powinien z dietą spożywać 0,8-1,0 g białka na 1 kg masy ciała, czyli w diecie osoby ważącej 70 kg powinno znajdować się od 56 do 70 g białka na dobę. Tym samym dzienne zapotrzebowanie na energię powinno w 15-20% pochodzić z białka. Zapotrzebowanie na białko zwiększa się 1,5-2-krotnie dla dzieci i młodzieży, ponieważ białko buduje mięśnie oraz zapewnia prawidłowy rozwój organizmu. Ponadto kobiety w ciąży powinny przyjmować zwiększoną ilość białka w ciągu dnia (1,5 g na 1 kg masy ciała), aby zapewnić prawidłowy rozwój płodu. Nadmiar białka jest szkodliwy dla organizmu. Podczas metabolizmu białek powstają nadmierne ilości kwasu moczowego, który odkłada się w stawach, powodując stany zapalne. Ponadto tworzą się związki, które uszkadzają nerki oraz wątrobę, prowadząc do niewydolności tych narządów. Wiele osób cierpi z powodu alergii na białko, zwłaszcza mleka oraz ryb, dlatego nie należy spożywać tych składników odżywczych w dużych ilościach.

Komentarze (12)
~Krzysztof
~Krzysztof 3 tygodnie temu

To bzdura że białko zwierzęce jest lepsze! Ba, udowodniono, że białko zwierzęce ma na przykład niekorzystny wpływ na działanie nerek, przez wywoływanie stanu hiperfiltracji. Po zjedzeniu puszki tuńczyka tępo filtracji nerek wzrośnie o 39% co wywoła niekorzystny stan, po zjedzeniu tofu nie stanie się nic. I nie jestem wcale wege, wiem że wszystko w umiarze. Ale chociaż nie piszcie takich bzdur, bo to nieprawda.

Odpowiedz
~realista
~realista 5 miesięcy temu

@~mleko: "producent nie może dodawać absolutnie żadnych związków chemicznych", w jakim ty świecie żyjesz? Wierzysz w te głupoty, że nie może dodawać? Popracuj w mleczarni, wtedy pogadamy. Przez takich jak ty, tworzą się mity.

Odpowiedz
~mleko
~mleko ponad rok temu

@~Aleksia: ale głupoty gadasz. Żadne modyfikacje. Głównym alergenem mleka są jego białka - kazeina, a właściwie jej frakcja LS1 oraz albuminy i globuliny. Można jeszcze wspomnieć o nietolerancji laktozy, choć to trochę inna bajki. Druga rzecz, o jakich dodawanych związkach chemicznych Ty mówisz? Do mleka producent nie może dodawać absolutnie żadnych związków chemicznych. No i UHT - to po prostu odpowiedni proces sterylizacji.. Tacy ludzie jak Ty tworzą narodowe mity...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie
Zdrowe odżywianie

Co jeść, aby zmniejszyć konsekwencje stresowania się?

Długotrwały stres wpływa bardzo niekorzystnie na nasze zdrowie. Kiedy jesteśmy pod jego wpływem zbyt długo, wzrasta nasze zapotrzebowanie na białko (...) i szybko spada poziom magnezu. Aby uzupełnić białko,...

Dieta przyszłej mamy

Czy w ciąży należy jeść za dwoje?

się macica i łożysko, a także objętość krwi w organizmie matki i dziecka, aż o 20 procent zwiększa się zapotrzebowanie na białko w ciąży. Warto spożywać (...) w czasie ciąży nie wzrasta tak bardzo zapotrzebowanie...

Białka

Produkty, dzięki którym wzbogacisz swoją dietę w białko

Produkty, dzięki którym wzbogacisz swoją dietę w białko

Produkty, dzięki którym wzbogacisz swoją dietę w białko Białko, to podstawowy budulec naszego ciała. Jest głównym składnikiem narządów, gruczołów (...) obfituje przede wszystkim w węglowodany i tłuszcze, a po białko...

Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie

Co się dzieje z ciałem, gdy jesz za dużo protein?

Co się dzieje z ciałem, gdy jesz za dużo protein?

Zapotrzebowanie człowieka na białko Ilość dostarczanego białka zależy od codziennej aktywności fizycznej, wieku oraz płci. Osoba dorosła powinna (...) przyjmować go ok. 0.9 g na każdy kilogram ciała. U dzieci i młodzieży...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

(im cieplejszy, tym lepiej), zawiera go od 10 do 16 proc. na 100 gramów. Jest to białko dobrze przyswajalne oraz bogate w unikalne aminokwasy, których nasz (...) dostarcza** błonnika pokarmowego **- w 100 gramach produktu znajduje się...

Karmienie piersią

Złote zasady dla karmiących piersią

Złote zasady dla karmiących piersią

jednocześnie zaspokoisz głód. Dzienne zapotrzebowanie na kalorie W związku z tym, że organizm kobiety karmiącej zwiększa dzienny wydatek energetyczny (...) zwiększyć ilość kalorii pochodzących z żywności o ok. 600. Pełnowartościowe...

Zdrowe przepisy

Pięć najzdrowszych koktajli

Pięć najzdrowszych koktajli

, dostarczą witamin i wprawią w dobry nastrój. Białko zawarte w serwatce i jogurcie pomaga budować masę mięśniową, a woda kokosowa doskonale nawadnia (...) tłuszczów nasyconych; 159 mg sodu. Na odchudzanie Imbir i pieprz kajeński...

Składniki mineralne

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Zapotrzebowanie na wapń Twoje ciało jest nieustannie narażone na utratę wapnia. Składnik ten jest wypłukiwany z organizmu wraz z potem (...) migdałów może zapewnić ok. 10% dziennego zapotrzebowania na wapń. Co więcej,...

Dieta przyszłej mamy

Zdrowa dieta dla kobiety w ciąży

jej i jej dziecku wszystkich składników odżywczych potrzebnych w ciąży (białko, węglowodany, tłuszcze, szczególnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (...) i minerały) oraz pokrycie całego zapotrzebowanie na...