Zjedzenie tylko jednego cheeseburgera lub pizzy może zmienić metabolizm

Najnowsze badania wykazały, że zjedzenie choćby jednego cheeseburgera lub pizzy może wpłynąć na zmianę naszego metabolizmu i spowodować zaburzenia gospodarki tłuszczowej oraz przyczynić się do rozwoju licznych schorzeń, takich jak choroby wątroby i cukrzyca.

Jak się okazuje, regularnie spożywane dużych porcji żywności zawierającej tłuszcze nasycone może wyrządzić trwałe szkody w organizmie, jak twierdzą naukowcy.

W badaniu udział wzięło 14 ochotników - szczupłych i zdrowych mężczyzn w wieku od 20 do 40 lat. Mieli oni spożywać olej palmowy, napój o smaku wanilii albo czystą wodę, po czym poddano analizie stan ich organizmów.

Zobacz film: "Fakty i mity o pizzy"

Olej palmowy zastosowany w badaniu zawierał podobną ilość tłuszczów nasyconych co osiem kawałków pizzy pepperoni lub 110 gramów cheeseburgera podawanego z dużą porcją frytek.

Regularne spożywanie fast-foodów prowadzi do wielu trwałych zmian chorobowych
Regularne spożywanie fast-foodów prowadzi do wielu trwałych zmian chorobowych

Testy wykazały, że spożywanie oleju palmowego zaowocowało natychmiastowym wzrostem akumulacji tłuszczu i zmniejszeniem wrażliwości na insulinę - homon, który reguluje poziom cukru we krwi

Również podwyższony poziom trójglicerydów, które przyczyniają się do chorób wątroby, doprowadził do zmian w aktywności genu związanego ze schorzeniami tego narządu.

Poziom glukagonu, hormonu, którego poziom zmienia się wraz ze stężeniem cukru we krwi, również uległ wzrostowi.

"Zmiany w organizmach uczestników badania przypominają skutki spożycia posiłku tak bogatego w tłuszcze nasycone jak 8 kawałków pizzy pepperoni lub cheeseburger i duża porcja frytek o łącznej masie 110 gramów” – tłumaczą naukowcy pod przewodnictwem profesora Michaela Rodena z niemieckiego Centrum Cukrzycy w Dusseldorfie na łamach czasopisma naukowego „Journal of Clinical Investigation”.

"Jeden taki posiłek prawdopodobnie wystarczy, aby wywołać przejściową insulinooporność i do pogorszyć metabolizm wątroby" – tłumaczą badacze.

Przeczytaj koniecznie

"Zakładamy, że szczupłe i zdrowe osoby są w stanie odpowiednio zrekompensować jednorazowe spożycie posiłku zawierającego dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, niemniej jednak trwałe i powtarzalne narażenie na takie składniki odżywcze prowadzi do przewlekłej insulinooporności i niealkoholowego stłuszczenia wątroby” – dodają naukowcy.

Wyniki badań wskazują, że olej palmowy spowodował zmniejszenie wrażliwości na insulinę o 25 procent w całym organizmie, o 15 procent w wątrobie i o 34 procent w tkance tłuszczowej.

Poziom trójglicerydów w wątrobie został zwiększony o 35 procent, a mechanizm generujący glukozę z żywności innej niż węglowodany był o 70 procent bardziej aktywny.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!