Trwa ładowanie...

Zjedzenie tylko jednego cheeseburgera lub pizzy może zmienić metabolizm

Avatar placeholder
20.05.2017 07:06
Zjedzenie tylko jednego cheeseburgera lub pizzy może zmienić metabolizm
Zjedzenie tylko jednego cheeseburgera lub pizzy może zmienić metabolizm

Najnowsze badania wykazały, że zjedzenie choćby jednego cheeseburgera lub pizzy może wpłynąć na zmianę naszego metabolizmu i spowodować zaburzenia gospodarki tłuszczowej oraz przyczynić się do rozwoju licznych schorzeń, takich jak choroby wątroby i cukrzyca.

Jak się okazuje, regularnie spożywane dużych porcji żywności zawierającej tłuszcze nasycone może wyrządzić trwałe szkody w organizmie, jak twierdzą naukowcy.

W badaniu udział wzięło 14 ochotników - szczupłych i zdrowych mężczyzn w wieku od 20 do 40 lat. Mieli oni spożywać olej palmowy, napój o smaku wanilii albo czystą wodę, po czym poddano analizie stan ich organizmów.

Olej palmowy zastosowany w badaniu zawierał podobną ilość tłuszczów nasyconych co osiem kawałków pizzy pepperoni lub 110 gramów cheeseburgera podawanego z dużą porcją frytek.

Zobacz film: "Fakty i mity o pizzy"
Regularne spożywanie fast-foodów prowadzi do wielu trwałych zmian chorobowych
Regularne spożywanie fast-foodów prowadzi do wielu trwałych zmian chorobowych

Testy wykazały, że spożywanie oleju palmowego zaowocowało natychmiastowym wzrostem akumulacji tłuszczu i zmniejszeniem wrażliwości na insulinę - homon, który reguluje poziom cukru we krwi

Również podwyższony poziom trójglicerydów, które przyczyniają się do chorób wątroby, doprowadził do zmian w aktywności genu związanego ze schorzeniami tego narządu.

Poziom glukagonu, hormonu, którego poziom zmienia się wraz ze stężeniem cukru we krwi, również uległ wzrostowi.

"Zmiany w organizmach uczestników badania przypominają skutki spożycia posiłku tak bogatego w tłuszcze nasycone jak 8 kawałków pizzy pepperoni lub cheeseburger i duża porcja frytek o łącznej masie 110 gramów” – tłumaczą naukowcy pod przewodnictwem profesora Michaela Rodena z niemieckiego Centrum Cukrzycy w Dusseldorfie na łamach czasopisma naukowego „Journal of Clinical Investigation”.

"Jeden taki posiłek prawdopodobnie wystarczy, aby wywołać przejściową insulinooporność i do pogorszyć metabolizm wątroby" – tłumaczą badacze.

Przeczytaj koniecznie

"Zakładamy, że szczupłe i zdrowe osoby są w stanie odpowiednio zrekompensować jednorazowe spożycie posiłku zawierającego dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, niemniej jednak trwałe i powtarzalne narażenie na takie składniki odżywcze prowadzi do przewlekłej insulinooporności i niealkoholowego stłuszczenia wątroby” – dodają naukowcy.

Wyniki badań wskazują, że olej palmowy spowodował zmniejszenie wrażliwości na insulinę o 25 procent w całym organizmie, o 15 procent w wątrobie i o 34 procent w tkance tłuszczowej.

Poziom trójglicerydów w wątrobie został zwiększony o 35 procent, a mechanizm generujący glukozę z żywności innej niż węglowodany był o 70 procent bardziej aktywny.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze