Zjedzenie tylko jednego cheeseburgera lub pizzy może zmienić metabolizm
Najnowsze badania wykazały, że zjedzenie choćby jednego cheeseburgera lub pizzy może wpłynąć na zmianę naszego metabolizmu i spowodować zaburzenia gospodarki tłuszczowej oraz przyczynić się do rozwoju licznych schorzeń, takich jak choroby wątroby i cukrzyca.
Jak się okazuje, regularnie spożywane dużych porcji żywności zawierającej tłuszcze nasycone może wyrządzić trwałe szkody w organizmie, jak twierdzą naukowcy.
W badaniu udział wzięło 14 ochotników - szczupłych i zdrowych mężczyzn w wieku od 20 do 40 lat. Mieli oni spożywać olej palmowy, napój o smaku wanilii albo czystą wodę, po czym poddano analizie stan ich organizmów.
Olej palmowy zastosowany w badaniu zawierał podobną ilość tłuszczów nasyconych co osiem kawałków pizzy pepperoni lub 110 gramów cheeseburgera podawanego z dużą porcją frytek.
Testy wykazały, że spożywanie oleju palmowego zaowocowało natychmiastowym wzrostem akumulacji tłuszczu i zmniejszeniem wrażliwości na insulinę - homon, który reguluje poziom cukru we krwi
Również podwyższony poziom trójglicerydów, które przyczyniają się do chorób wątroby, doprowadził do zmian w aktywności genu związanego ze schorzeniami tego narządu.
Poziom glukagonu, hormonu, którego poziom zmienia się wraz ze stężeniem cukru we krwi, również uległ wzrostowi.
"Zmiany w organizmach uczestników badania przypominają skutki spożycia posiłku tak bogatego w tłuszcze nasycone jak 8 kawałków pizzy pepperoni lub cheeseburger i duża porcja frytek o łącznej masie 110 gramów” – tłumaczą naukowcy pod przewodnictwem profesora Michaela Rodena z niemieckiego Centrum Cukrzycy w Dusseldorfie na łamach czasopisma naukowego „Journal of Clinical Investigation”.
"Jeden taki posiłek prawdopodobnie wystarczy, aby wywołać przejściową insulinooporność i do pogorszyć metabolizm wątroby" – tłumaczą badacze.
Przeczytaj koniecznie
- Podróż bez niepotrzebnych problemów, czyli jak ułatwić sobie życie
- Po co sprzątać? Zobacz, jak uniknąć nadmiaru obowiązków
- Depilacja światłem - czy warto?
- Pediatra odpowiada na wasze pytania
- Nie daj się oszukać! Czy wiesz, jak rozpoznać prawdziwy tran?
- Nowa technologia w domu. Zobacz, jak zmieni twoje życie
"Zakładamy, że szczupłe i zdrowe osoby są w stanie odpowiednio zrekompensować jednorazowe spożycie posiłku zawierającego dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, niemniej jednak trwałe i powtarzalne narażenie na takie składniki odżywcze prowadzi do przewlekłej insulinooporności i niealkoholowego stłuszczenia wątroby” – dodają naukowcy.
Wyniki badań wskazują, że olej palmowy spowodował zmniejszenie wrażliwości na insulinę o 25 procent w całym organizmie, o 15 procent w wątrobie i o 34 procent w tkance tłuszczowej.
Poziom trójglicerydów w wątrobie został zwiększony o 35 procent, a mechanizm generujący glukozę z żywności innej niż węglowodany był o 70 procent bardziej aktywny.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.