Trwa ładowanie...

Zła dieta może doprowadzić do insulinooporności

Najnowsze badania kanadyjskich naukowców dowodzą, że otyłość oraz wysokotłuszczowa dieta to prosta droga do pojawienia się insulinooporności. Skąd bierze się ona w środowisku jelitowym? Naukowcy są przekonani, że znaczący wpływ może mieć sposób odżywiania.

Zobacz film: "Jak wstrzykiwać insulinę?"

1. Insulinooporność - objawy

Insulinooporność pojawia się w sytuacji, kiedy organizm przestaje prawidłowo reagować na insulinę - hormon odpowiedzialny za regulację poziomu cukru we krwi. Problem najczęściej dotyka osób w średnim i podeszłym wieku. Pierwsze objawy choroby to wzrost masy ciała, zwiększona senność, wzmożony apetyt, czasem plamy na skórze. Nieleczona choroba może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2, która dotyka miliony osób na całym świecie.

2. Winna otyłość

Otyłość i nadwaga są kluczowymi czynnikami, które zwiększają ryzyko wystąpienia oporności na insulinę - uważają naukowcy z Uniwersytetu w Toronto.

W najnowszej publikacji w piśmie "Nature Communications" przekonują, że otyłość i wysokotłuszczowe jedzenie niszczą florę bakteryjną jelit powodując tzw. dysbiozę jelitową, czyli zaburzenie harmonijnej pracy jelit. W organizmie spada ilość bakterii jelitowych, a w układzie pokarmowym namnażają się patogeny. Dysbioza często ma związek również z długotrwałym przyjmowaniem antybiotyków.

Naukowcy sprawdzili, w jaki sposób niewłaściwa dieta może zaburzyć równowagę bakteryjną. Z ich badań wynika, że związek między mikroflorą jelitową a jelitowym układem odpornościowym stanowi pochodna immunologiczna cząsteczka immunoglobulina A (IgA). Przeciwciała typu A są białkiem odpornościowym wytwarzanym przez komórki układu odpornościowego. To one według najnowszych odkryć kanadyjskich naukowców są brakującym ogniwem, które może wyjaśnić w jaki sposób zła dieta prowadzi do oporności na insulinę.

3. Badanie na myszach i ludziach z otyłością

Naukowcy zaobserwowali podczas badań, że po wprowadzeniu wysokotłuszczowej diety, u myszy z otyłością i niedoborem IgA pogarszała się insulinooporność. Co więcej, po pobraniu od nich bakterii jelitowych i przeszczepieniu ich innym osobnikom bez podobnych zaburzeń, również u tych drugich pojawiała się insulinooporność.

Po tych doświadczeniach przeprowadzili podobne testy na ludziach. Analizowano poziom IgA w próbkach kału u ludzi, którzy przeszli operację bariatryczną (forma operacji odchudzającej). Badania analizowały stan przed i po operacji. Odkryto, że pacjenci po zabiegu mieli wyższy poziom IgA, a to może dowodzić, że ma on związek z metabolizmem i dietą.

IgA działa jak mechanizm obronny organizmu, pomaga neutralizować potencjalnie niebezpieczne bakterie. Naukowcy sa przekonani, że to prosty dowód na to, że wysokotłuszczowa dieta prowadząca w konsekwencji do otyłości obniża poziom IgA i prowadzi do rozwoju insulinooporności.

Ta z kolei sprzyja rozwojowi cukrzycy i zapalenia jelit.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.