Trwa ładowanie...

Zła dieta może doprowadzić do insulinooporności

Kanadyjscy naukowcy prowadzili badania na myszach i ludziach z otyłością
Kanadyjscy naukowcy prowadzili badania na myszach i ludziach z otyłością (iStock)

Najnowsze badania kanadyjskich naukowców dowodzą, że otyłość oraz wysokotłuszczowa dieta to prosta droga do pojawienia się insulinooporności. Skąd bierze się ona w środowisku jelitowym? Naukowcy są przekonani, że znaczący wpływ może mieć sposób odżywiania.

1. Insulinooporność - objawy

Insulinooporność pojawia się w sytuacji, kiedy organizm przestaje prawidłowo reagować na insulinę - hormon odpowiedzialny za regulację poziomu cukru we krwi. Problem najczęściej dotyka osób w średnim i podeszłym wieku. Pierwsze objawy choroby to wzrost masy ciała, zwiększona senność, wzmożony apetyt, czasem plamy na skórze. Nieleczona choroba może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2, która dotyka miliony osób na całym świecie.

2. Winna otyłość

Otyłość i nadwaga są kluczowymi czynnikami, które zwiększają ryzyko wystąpienia oporności na insulinę - uważają naukowcy z Uniwersytetu w Toronto.

W najnowszej publikacji w piśmie "Nature Communications" przekonują, że otyłość i wysokotłuszczowe jedzenie niszczą florę bakteryjną jelit powodując tzw. dysbiozę jelitową, czyli zaburzenie harmonijnej pracy jelit. W organizmie spada ilość bakterii jelitowych, a w układzie pokarmowym namnażają się patogeny. Dysbioza często ma związek również z długotrwałym przyjmowaniem antybiotyków.

Zobacz film: "Jak wstrzykiwać insulinę?"

Naukowcy sprawdzili, w jaki sposób niewłaściwa dieta może zaburzyć równowagę bakteryjną. Z ich badań wynika, że związek między mikroflorą jelitową a jelitowym układem odpornościowym stanowi pochodna immunologiczna cząsteczka immunoglobulina A (IgA). Przeciwciała typu A są białkiem odpornościowym wytwarzanym przez komórki układu odpornościowego. To one według najnowszych odkryć kanadyjskich naukowców są brakującym ogniwem, które może wyjaśnić w jaki sposób zła dieta prowadzi do oporności na insulinę.

3. Badanie na myszach i ludziach z otyłością

Naukowcy zaobserwowali podczas badań, że po wprowadzeniu wysokotłuszczowej diety, u myszy z otyłością i niedoborem IgA pogarszała się insulinooporność. Co więcej, po pobraniu od nich bakterii jelitowych i przeszczepieniu ich innym osobnikom bez podobnych zaburzeń, również u tych drugich pojawiała się insulinooporność.

Po tych doświadczeniach przeprowadzili podobne testy na ludziach. Analizowano poziom IgA w próbkach kału u ludzi, którzy przeszli operację bariatryczną (forma operacji odchudzającej). Badania analizowały stan przed i po operacji. Odkryto, że pacjenci po zabiegu mieli wyższy poziom IgA, a to może dowodzić, że ma on związek z metabolizmem i dietą.

IgA działa jak mechanizm obronny organizmu, pomaga neutralizować potencjalnie niebezpieczne bakterie. Naukowcy sa przekonani, że to prosty dowód na to, że wysokotłuszczowa dieta prowadząca w konsekwencji do otyłości obniża poziom IgA i prowadzi do rozwoju insulinooporności.

Ta z kolei sprzyja rozwojowi cukrzycy i zapalenia jelit.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze