Czekoladowy mit (WIDEO)
Wiele osób uważa, że czekolada powoduje trądzik
Czekolada to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Jest uwielbiana przez wszystkich ze względu na aromat, różnego rodzaju dodatki w postaci bakalii czy owoców. Czekolada zasłużyła sobie na miano afrodyzjaka, ponieważ wyzwala pozytywne uczucia, od szczęścia aż po euforię.
Czekolada jest spożywana niemal codziennie. Wiele osób zastanawia się – czy te słodkości mają wartości odżywcze? Wiadomo, że czekolada spożywana w nadmiarze może być przyczyną otyłości, zaś cukier w niej zawarty powoduje próchnicę zębów, szczególnie u małych dzieci, które jedzą czekoladę bardzo często.
Kawałek czekolady zawiera flawonoidy, które są antyoksydantami, tzn. chronią organizm przez wolnymi rodnikami. Z tego powodu, czekolada jest składnikiem wielu balsamów do ciała, kuracji oraz kosmetyków. Zabiegi czekoladowe wywierają zbawienny wpływ na ciało, odprężają i relaksują. Niewielki kawałek czekolady dostarcza organizmowi sporo energii, ponieważ zawiera węglowodany proste, które są najłatwiejszym źródłem energii dla człowieka. Tabliczka czekolady jest zalecana osobom, które intensywnie uprawiają sport oraz pracują fizycznie.
Kostka czekolady poprawia nastrój, ponieważ po zjedzeniu rośnie w mózgu poziom neuroprzekaźników. Serotonina chroni organizm przed schorzeniami układu nerwowego, zaś endorfiny potęgują uczucie przyjemności i relaksu. Czekolada zawiera też dużą ilość magnezu, który ułatwia wchłanianie wapnia.
Czekolada jednak nie służy osobom, które mają problemy z układem krążenia i nadciśnieniem tętniczym. Smakołyk może powodować alergię ze względu na dużą zawartość mleka, pszenicy i orzechów. Niektórzy uważają, że słodycze mogą nasilać zmiany trądzikowe.