Trwa ładowanie...

Białe wino może zwiększyć ryzyko wystąpienia trądziku różowatego u kobiet

Avatar placeholder
21.04.2017 13:15
Istnieje silna zależność pomiędzy wypijanym alkoholem a trądzikiem różowatym
Istnieje silna zależność pomiędzy wypijanym alkoholem a trądzikiem różowatym (123rf)

Według nowych badań kieliszek białego wina może mieć negatywny wpływ na wygląd skóry. Badania wykazały, że kobiety preferujące ten określony rodzaj trunku obarczone są większym ryzykiem rozwoju trądziku różowatego, czyli stanu zapalnego skóry.

Trądzik różowaty powoduje rumień i zaczerwienienie na twarzy oraz szyi. W niektórych jego formach mogą powstać ogniska zapalne przypominające wypryski trądzikowe i pojawić się widoczne naczynia krwionośne.

W rozwoju schorzenia pewną rolę odgrywać może genetyka. Zdaniem Amerykańskiej Akademii Dermatologii u osób cierpiących na trądzik różowaty bakterie mogą stymulować odpowiedź układu immunologicznego.

Naukowcy odkryli, że picie białego wina zwiększa ryzyko rozwoju trądziku różowatego u kobiet
Naukowcy odkryli, że picie białego wina zwiększa ryzyko rozwoju trądziku różowatego u kobiet (123rf)
Zobacz film: "Jak pielęgnować cerę trądzikową?"

Zaczerwienie charakterystyczne dla trądziku różowatego częściej kojarzone jest z czerwonym winem. Jednak, jak podkreśla główny autor badania, Wen-Qing Li z Uniwersytetu Brown, podobne spostrzeżenie często rozpowszechniane jest przez pacjentów, którzy już przed wypiciem alkoholu doświadczali objawów chorobowych.

Nowe badania skoncentrowały się na roli alkoholu w rozwoju trądziku różowatego. Zespół Li przeanalizował przypadki prawie 83 000 kobiet, które brały udział w badaniu Nurses' Health Study II w latach 1991-2005. Naukowcy zbierali informacje o spożyciu alkoholu co 4 lata przez okres 14 lat. W tym czasie zdiagnozowano blisko 5 000 nowych przypadków trądziku różowatego.

Okazało się, że osoby pijące 1-3 kieliszki białego wina miesięcznie były o 14 proc. bardziej narażone na wystąpienie trądziku różowatego niż te stroniące od alkoholu. W przypadku ponad 5 kieliszków trunku ryzyko problemu dermatologicznego wzrosło o 49 proc.

Li wskazuje, że wyniki badania ukazują zależność, a nie związek przyczynowo-skutkowy. Konieczna jest także dokładniejsza analiza z udziałem mężczyzn, aby stwierdzić, czy na występowanie problemu mogą oddziaływać czynniki specyficzne dla danej płci.

Autor badania nie jest pewien, dlaczego białe wino wydaje się zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku różowatego. Sugeruje jednak, że ten napój alkoholowy może osłabiać układ odpornościowy i przyczynić się do rozszerzania naczyń krwionośnych.

Naukowcy podejrzewają, że istnieje szereg biologicznych powodów, dla których białe wino może przyczyniać się do rozwoju trądziku różowatego, a czerwony trunek zaostrzać ten stan. Ich zgłębienie to kolejne zadanie dla badaczy.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Wśród innych czynników, które mogą zaostrzać rumień na twarzy pacjentów, wymienia się światło słoneczne, kofeinę i ostre potrawy. Należy jednak pamiętać, że ludzie z tym schorzeniem zgłaszają różne przyczyny, więc wymienione czynniki nie dotyczą wszystkich pacjentów.

Z problemem można uporać się przy pomocy kremów, maści miejscowych i stosowanych doustnie antybiotyków.

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie "American Journal of Dermatology".

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze