Trwa ładowanie...

Chirurg mówi, jak wydłużyć życie o 13 lat. Proste i niedrogie

Avatar placeholder
02.02.2024 10:37
Znany chirurg mówi, jak zwiększyć szanse na zdrowe i długie życie
Znany chirurg mówi, jak zwiększyć szanse na zdrowe i długie życie (Getty Images)

Jakie zasady zdrowego odżywiania zbliżą nas do długowieczności? Amerykański chirurg plastyczny twierdzi, że wystarczy wprowadzić sześć zasad, by wydłużyć życie o 13 lat! Oto co zaleca dr Anthony Youn.

spis treści

1. Włączenie ryb do diety

Ryby są skarbnicą witamin, minerałów oraz niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają kluczową rolę w zdrowym odżywianiu. Regularne spożywanie ryb co najmniej raz na tydzień może o 15 proc. obniżyć ryzyko występowania chorób sercowych.

2. Ograniczenie czerwonego mięsa

Redukcja spożycia czerwonego mięsa i przetworzonych produktów mięsnych do zalecanych 70 gramów dziennie może znacząco wpłynąć na zmniejszenie ryzyka raka jelita grubego. Choć czerwone mięso jest źródłem istotnych składników odżywczych, jego nadmiar jest szkodliwy.

3. Jedzenie produktów pełnoziarnistych

Zobacz film: "Obiad z piekarnika, czyli aromatyczny kurczak z pysznymi dodatkami"

Włączenie do diety produktów pełnoziarnistych, takich jak kasza gryczana, płatki owsiane czy brązowy ryż, to doskonały sposób na wydłużenie życia. Mowa bowiem o produktach bogatych w rozpuszczalny błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu LDL i zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL, a także zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.

4. Wyeliminowanie z diety słodzonych napojów

Unikanie słodzonych napojów, które nie dostarczają organizmowi żadnych składników odżywczych, jest istotnym krokiem w kierunku zdrowszego życia. Ich nadmierne spożycie negatywnie wpływa na profil lipidowy i może prowadzić do otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorób serca.

5. Wprowadzenie do menu strączków

Rośliny strączkowe takie jak fasola, soczewica czy groch są bogate w białko i błonnik. Zastępowanie nimi przetworzonego mięsa w diecie może o 20 proc. zredukować ryzyko cukrzycy typu 2. Co więcej, spożywanie roślin strączkowych wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu LDL, ciśnienia krwi i ryzyka chorób serca.

6. Sięganie w ramach przekąski po orzechy i nasiona

Dieta wzbogacona o orzechy i nasiona (takie jak chia czy słonecznik) może pomóc w kontroli masy ciała i obniżać poziom złego cholesterolu. Regularne spożywanie tych produktów wykazuje znaczący wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze