Przejdź na WP

Dieta przy zespole jelita drażliwego. Sprawdź, czego unikać

Zespół jelita drażliwego to choroba jelita cienkiego o charakterze przewlekłym. Wiąże się z wieloma przykrymi dolegliwościami, m.in. bólami brzucha.

Nie udało się dotychczas jednoznacznie ustalić źródła choroby. Wiadomo jednak, że do jej rozwoju przyczynić się mogą: nadwrażliwość trzewna, zaburzenia funkcji motorycznej jelit oraz przebycie biegunki infekcyjnej.

1. Dieta w zespole jelita drażliwego

Problemy zwiastują bóle brzucha, zaburzenia rytmu wypróżnień, wzdęcia. Do tych objawów dołączyć mogą nudności, bóle mięśni i stawów oraz zaburzenia psychiczne (lęk, depresja). Zespół jelita drażliwego dwa razy częściej diagnozuje się u kobiet, najczęściej w wieku 20–40 lat.

To nie dieta jest przyczyną choroby, ale istnieje długa lista produktów, które mogą nasilać jej objawy. Warto spojrzeć na swój jadłospis i spróbować wyeliminować z niego to, co może negatywnie wpływać na nasze samopoczucie.

W kontekście zespołu jelita drażliwego często mówi się o diecie FODMAP (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols). Opracowana została przez australijskich naukowców z Monash University. Zdaniem badaczy węglowodany łatwo fermentujące i słabo wchłaniane nasilają objawy choroby i zaleca się ograniczyć ich spożywanie.

Z jadłospisu powinno się więc wykluczyć cebulę, groszek zielony, kapustę, czosnek, jabłka, twaróg, kwaśną śmietanę, nasiona roślin strączkowych, produkty pszenne. Eliminuje się je na 6–8 tygodni, po czym można stopniowo wprowadzać je do diety opierając się na indywidualnej tolerancji na te produkty.

Małą zawartością FODMAP wyróżniają się banany, pomidory, marchew, słodkie ziemniaki, winogrona, ser, mięso, jaja, ryby, pieczywo bezglutenowe.

Osoby z zespołem jelita drażliwego powinny regularnie jeść maksymalnie 5 posiłków dziennie. Zaleca się ograniczenie spożywania alkoholu, ostrych przypraw i tłustych potraw.

2. Problemy osób z zespołem jelita drażliwego

W przypadku tej choroby objawy są bardzo uciążliwe i mogą trwać nawet kilka miesięcy. To rodzi wiele problemów. Ból brzucha może zniechęcać do jedzenia, pojawia się brak apetytu. Z czasem chory traci na wadze, nie ma siły, pogorszeniu ulega jego samopoczucie.

Pojawić się mogą pierwsze objawy niedożywienia. Taki stan w dłuższej perspektywie jest bardzo niebezpieczny, wiąże się m.in. z wyższym ryzykiem zakażeń i infekcji.

W okresie nasilenia objawów choroby warto sięgnąć po żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Tego rodzaju preparaty stanowią uzupełnienie diety lub też kompleksowo ją zastępują. Wśród nich znajdziemy Nutramil Complex, który dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Jest źródłem białka, węglowodanów, witamin i minerałów. Dzięki wysokiej kaloryczności dodaje energii. Dostępny jest w trzech różnych smakach: neutralnym, waniliowym i truskawkowym. Jest szczególnie polecany w okresie biegunkowym u chorych na zespół jelita drażliwego, kiedy to przyjmowanie posiłków nie zawsze jest możliwe.

Łagodnie oddziałuje na układ pokarmowy, zapobiega niedożywieniu i wyniszczeniu organizmu. Nie zawiera glutenu i laktozy, które bardzo często są źle tolerowana przez osoby z chorobami jelit.

Ważne jest, by wyeliminować z diety te produkty, które nasilają objawy oraz dostarczać organizmowi niezbędną ilość potrzebnych mu składników. Mimo że choroby nie da się wyleczyć, to celem powinna być taka dieta, która zwiększa komfort codziennego życia z nią.

Partenerem artykułu jest marka Nutramil

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy