Co opiekun osoby chorej onkologicznie powinien wiedzieć na temat żywienia?

Artykuł sponsorowany

Opiekunowie osób chorych na nowotwór zawsze mierzą się z wieloma wyzwaniami. Pośród najczęstszych pytań, jakie im towarzyszą jest to: jak mogę jeszcze pomóc mojemu bliskiemu? Okazuje się, że jednym z ważnych zagadnień jest kwestia wspierania we właściwym odżywianiu się chorego i przygotowywania dla niego odpowiednich potraw.

spis treści

1. Żywienie a spadek masy ciała

Badania wskazują, że utrata masy ciała dotyka większości pacjentów onkologicznych. Zwracanie szczególnej uwagi na sposób żywienia jest bardzo istotne i często pozwala zapobiegać niedożywieniu lub wyniszczeniu organizmu.

Warto wiedzieć, iż odpowiedni stan odżywienia, bez drastycznych spadków masy ciała jest w pewnym stopniu szansą dla chorego, by łatwiej przejść przez trudne leczenie i by móc zachować jego ustalony rytm. Dostarczenie odpowiedniej ilości substancji i składników odżywczych będzie stanowiło źródło energii, zatem także siły w walce z chorobą.

2. Żywienie jako podstawa funkcjonowania

Doniesienia są zgodne – odpowiednie żywienie jest podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.

U pacjentów onkologicznych występuje większe ryzyko zaburzeń w odpowiednim odżywianiu się. Stosowane różnych form terapii, jak też objawy związane z obecnością nowotworu, wpływają często negatywnie na stan odżywienia chorych. Bardzo uciążliwe są dolegliwości związane z układem pokarmowym. Pacjent może mieć zaburzone odczuwanie głodu i zmniejszony apetyt. Może cierpieć z powodu pojawiających się okresowo nudności, wymiotów, biegunek czy bólów brzucha. Zdarza się również, że w zaawansowanym stadium choroby występują problemy z gryzieniem lub z przełykaniem. Jak pomagać choremu?

3. Dieta jako wspomaganie leczenia

Zobacz film: "Żywienie medyczne w walce z chorobą"

Aby pomóc osobie chorej na nowotwór, warto dbać o jej codzienne żywienie.

Przygotowywanie domowych posiłków, które są „swojskie” i smaczne bardzo często przynosi bliskiemu pacjentowi radość. Człowiek chory potrzebuje jednak najczęściej więcej energii i składników odżywczych, w tym nawet 2x więcej białka niż zdrowy - zwłaszcza w okresach związanych z leczeniem. Wtedy tradycyjna dieta często nie jest w stanie zaspokoić takiego zwiększonego zapotrzebowania.

Polecane są wówczas specjalistyczne preparaty doustnego wsparcia żywieniowego, które mają różny skład, kaloryczność i mogą być dopasowane do indywidualnych potrzeb pacjentów. Jeżeli osoba chora jest w stanie normalnie jeść, wtedy produkty typu Nutridrink Protein podaje się między posiłkami lub używa się jako dodatek do potraw. Dzięki temu można w łatwy sposób uzupełnić niedobory substancji w organizmie.

Jeżeli odżywianie drogą doustną jest niemożliwe, można zastosować wsparcie dojelitowe poprzez zgłębniki, sztuczne przetoki odżywcze (np. gastrostomię) lub żywienie dożylne. Wprowadzenie wsparcia żywieniowego może wpłynąć na poprawę samopoczucie pacjenta a także przyczynić się do złagodzenia objawów niepożądanych prowadzonego leczenia i skrócenia czasu pobytu w szpitalu. Rozwiązanie w postaci preparatów odżywczych może być wygodnym, a czasem wręcz niezbędnym uzupełnieniem diety chorego.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy