Czym są probiotyki?
Probiotyki to mikroorganizmy, które po wprowadzeniu do organizmu kolonizują się w przewodzie pokarmowym, zwłaszcza w jelicie grubym, wywierając korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. W przypadku dysbiozy jelitowej, spowodowanej np. przerostem bakterii gnilnych czy drożdżaków z rodzaju Candida duża ilość toksyn, które wydzielają te mikroogranizmy osłabiają barierę jelitową prowadząc m.in. do gorszej perystaltyki, rozszczelnienia bariery jelitowej, czego konsekwencją mogą być np. choroby autoimmunologiczne, dolegliwości typu wzdęcia, zaparcia, biegunki.
Probiotyki można dodawać do diety przy:
- biegunce podróżnych,
- biegunce po antybiotyku (może pojawić się nawet kilka tygodni po odstawieniu antybiotyku),
- ostrej biegunce u dzieci,
- zespole jelita drażliwego,
- infekcji rotawirusami (czyli tzw. "grypie żołądkowej").
1. Działanie probiotyków
Probiotyki działają w ten sposób, po wchłonięciu do jelita, przylegają do jego ścianek. Chronią ścianki jelita przed bakteriami gnilnymi i chorobotwórczymi. Zakwaszają także środowisko jelita. Udowodniono także inne korzystne działania probiotyków:
- zapobiegają biegunkom, zarówno tym poantybiotykowym jak i innym,
- probiotyki wspomagają wchłanianie witamin i składników odżywczych,
- obniżają poziom złego cholesterolu u osób starszych,
- zmniejszają podatność na rozwój alergii u dzieci,
- zwiększają odporność, w tym odporność immunologiczną.
2. Prebiotyki a probiotyki
Probiotyki to, najogólniej mówiąc, mikroorganizmy, które wpływają na florę bakteryjną jelit, wspomagając jej działanie. Są to przede wszystkim:
- pałeczki kwasu mlekowego,
- ziarniaki,
- bifidobakterie,
- drożdżaki.
Produkty spożywcze nazywane probiotykami zawierają najczęściej bakterie mlekowe, czyli pałeczki kwasu mlekowego. Wspomagają one florę bakteryjną jelit i przywracają równowagę między "dobrymi" a "złymi" bakteriami w organizmie.
Prebiotyki to substancje (a nie mikroorganizmy, jak probiotyki) stymulujące florę bakteryjną okrężnicy: w formie suplementów diety, jak i naturalnych substancji. Dzięki temu, że nie są trawione, docierają do jelita i dopiero tam zaczynają swoje działanie. Fermentują dzięki mikroflorze jelit i pobudzają produkcję dobrych bakterii w organizmie.
Prebiotyki, zawarte zarówno w specjalnych suplementach wspomagających pracę jelit, jak i naturalnych produktach to:
- błonnik pokarmowy,
- skrobia,
- inulina (zawarta w bananach, zbożach, cebuli, porach, czosnku).
Probiotyki i prebiotykiodpowiednio połączone mogą stanowić tzw. terapię synbiotyczną. Synbiotyki to odpowiednio dobrane do siebie probiotyki i prebiotyki.
3. Rodzaje probiotyków
Probiotyki możemy podzielić na suplementy diety i naturalne produkty probiotyczne.
Bakterie probiotyczne można znaleźć w naturalnych produktach probiotycznych i suplementach diety. To przede wszystkim pałeczki kwasu mlekowego (czyli Lactobacillus):
- Lactobacillus casei i różne ich odmiany, np. Lactobacillus casei ssp. rhamnosus, Lactobacillus casei ssp Shirota,
- Lactobacillus rhamnosus,
- Lactobacillus plantarum.
Poza nimi, w produktach osłonowych stosuje się także bifidobakterie i drożdżaki, np.:
- Bifidobacterium lactis,
- Bifidobacterium longum,
- Bifidobacterium infantis,
- Bifidobacterium adolescentis,
- Bifidobacterium bifidum,
- Saccharomyces boulardii (rodzaj drożdżaka),
Bakterie probiotyczne znajdują się w naturalnych produktach probiotycznych, czyli przede wszystkim w:
- jogurtach,
- zsiadłym mleku,
- maślankach,
- kefirach.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.