Co robić, gdy jedzenie uczula?

Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu, a dokładniej systemu odpornościowego, na określony składnik naszej diety. Wysypka, swędzenie w gardle, łzawienie – tak między innymi objawia się alergia. Za wszystko odpowiada zła dieta.

1. Dieta w alergii

Pojawia się gdy nasz system odpornościowy uznaje określony czynnik za alergen. Alergenem jest konkretny składnik pożywienia. Organizm mylnie znajduje w nim zagrożenie i próbuje go zwalczyć. Alergia na dany produkt pojawia się zwykle po kilkakrotnym kontakcie z produktem. Jej rozpoznanie nie jest proste. Żeby postawić diagnozę lekarz robi testy skórne i badanie krwi oraz przeprowadza wywiad lekarski.

Objawy alergii pokarmowej mogą zostać uznane za nietolerancję pokarmową. Nic bardziej mylnego. Alergia jest związana z upośledzeniem systemu immunologicznego. Natomiast nietolerancja pokarmowa pojawia się gdy brakuje jakiegoś enzymu trawiennego. Brak owego enzymy jest przyczyną nietolerowania przez organizm pewnych składników. Alergia pokarmowa ma to do siebie, że można z niej wyrosnąć. Farmakologiczne leczenie alergii pokarmowej czasami jest zalecane. Nietolerancja pokarmowa jest natomiast trwała.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

2. Objawy alergii pokarmowej

Najczęstsze objawy alergii pokarmowej:

3. Czego nie powinna zawierać dieta dla alergika?

Produkt najbardziej uczulający to białko. Niektórzy zastępują mleko krowie mlekiem sojowym. Nie jest to dobre rozwiązanie, gdyż białko sojowe również bardzo alergizuje. Wapń należy uzupełniać w innych produktach, na przykład jedząc mięso.

Białek jajek kurzych najczęściej nie tolerują dzieci. Trzeba bardzo uważać na produkty, które się spożywa, gdyż jajka są składnikiem większości dań, zup w proszku, ciast, makaronów.

Nawet niewielka ilość może spowodować gwałtowną reakcję uczuleniową. Uczulenie wywołują orzeszki ziemne, włoskie, fistaszki, pekan, nerkowce i migdały. Należy uważnie czytać etykietki kupowanych produktów, a w restauracji można spytać kelnera.

Zadziwiające jest, że ryby uczulają również na odległość. Wystarczy poczuć jej zapach lub dotknąć.

  • Zboża

Zawierają białko. Osoby na nie uczulone powinny unikać pszenicy, żyta, owsa. Owoce Szczególnie uczulająco działają cytrusy i truskawki. Dieta osób uczulonych na owoce nie powinna zawierać również soku z tych owoców.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!