Erytrytol – charakterystyka, wady, wpływ na zęby

Produkty z etykietą „bez dodatku cukru” są dobrą opcją dla osób zmagających się z cukrzycą, czy tych na diecie. Producenci jednak, by artykuły były dla nas smaczne, często dodają do nich zamienniki słodkiej substancji. Jednym z nich jest erytrytol (inaczej erytrol), który możemy kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Sprawdźmy, czy wygrywa ze zwykłym cukrem.

Erytrytol - charakterystyka

Erytrytol jest substancją, która zarówno wyglądem, jak i smakiem przypomina cukier. Jest on tylko odrobinę mniej słodki, a w ustach wywołuje uczucie chłodu. Nie zawiera żadnych kalorii. W sklepach znajdziemy go w formie granulek lub proszku.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Według Światowej Organizacji Zdrowia erytrytol jest całkowicie bezpieczny. Znajduje się na liście dodatków spożywczych jako symbol E-968. W Polsce w produktach spożywczych możemy go znaleźć od 2008 roku.

Powody, dla których warto rzucić cukier

Cukier zawsze postrzegany jest jako deser i nagroda. Jednakże coraz bardziej wkracza do naszej diety i nie chodzi tu tylko o napoje gazowane. Czy może...

Erytrytol - czy jest szkodliwy dla układu trawiennego?

Substancja stosowana w małych ilościach nie spowoduje niestrawności czy problemów trawiennych. Erytrytol w większości wydalany jest z moczem. Istnieją jednak przypadki osób, u których po spożyciu nadmiernej ilości substancji wystąpiła biegunka, bóle żołądka czy głowy.

Maksymalna dawka, która nie powoduje skutków ubocznych, to ok. 50 g na dzień.

Erytrytol - czy podnosi poziom insuliny lub glukozy we krwi?

Nic nie wskazuje na to, że spożywanie erytrytolu spowoduje nagły skok poziomu insuliny lub glukozy. Jego indeks glikemiczny wynosi zero. Potwierdzają to badania japońskich naukowców z 1994 roku opublikowane w „European Journal of Clinical Nutrition”.

Właśnie dlatego substancja ta jest najczęściej stosowana przez osoby przebywające na diecie niskowęglowodanowej. Erytrytol nie wpływa także na wzrost poziomu cholesterolu.

 

Erytrytol - nie powoduje próchnicy

Okazuje się także, że produkty słodzone erytrytolem nie powodują próchnicy. Szkodliwe bakterie w jamie ustnej namnażają się przez cukier. Inaczej jest jednak z tą substancją – nie jest ona metabolizowana przez bakterie, więc nie wytwarza im dobrego środowiska do rozwoju.

Erytrytol wykazuje także działanie antyoksydacyjne – doskonale chroni organizm przed namnażaniem się wolnych rodników.

Erytrytol - wady substancji

Kiedy jemy, mózg wszystko rejestruje i wysyła organizmowi sygnały, by rozpoczął proces uwalniania hormonów zmniejszających apetyt.

Alkohole cukrowe, takie jak erytrotyl nie są jednak trawione, co nie powoduje przesyłania informacji. W rezultacie, chociaż jemy, nadal odczuwamy głód i jemy więcej. To jedyna wada substancji, ale w przypadku osób chcących pozbyć się nadprogramowych kilogramów - bardzo istotna.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Pedagogiki o sp. przedszkolnej i wczesnoszkolnej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 6 miesięcy temu

Substancje słodzące

Komentarze (3)
~mariann22
~mariann22 11 miesięcy temu

Pierwszy raz spotykam się że substancje (E968) wytworzone chemiczne są zdrowe i można je kupić w zdrowej żywności. Po prostu za głowę się łapię. I śmieje się z tych którzy kupują zdrową żywność.

Odpowiedz
~Magda
~Magda 11 miesięcy temu

Co za bzdura w ostatnim akapicie. Przecież nikt nie je erytrolu (albo ERYTRYTOLU a nie erytrotylu!!!) samego, tylko w jakimś daniu. Sam słodzik nie jest trawiony, ale reszta dania jest, więc jak to się ma do wniosku w ostatnim akapicie?

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Substancje słodzące
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Substancje słodzące
Substancje słodzące

Słodziki a zdrowie

słodziki są również stałym elementem wszelkiego rodzaju diet. Zastosowanie substancji słodzących Substancje słodzące stosuje się przede wszystkim w: produkcji napojów, gumach...

Substancje słodzące

Fruktoza - pochodzenie, wpływ na zdrowie, otyłość

Fruktoza jest to cukier prosty. Fruktoza jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Większość produktów spożywczych zawiera fruktozę w swoim składzie. Niestety naukowcy mają już dowody na** związek fruktozy z powszechnymi chorobami cywilizacyjnymi**,...

Substancje słodzące

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

Bardzo ciemny kolor, karmelowy smak i specyficzny aromat - tak można najkrócej opisać cukier Muscovado. Pochodzący z Filipin i Barbadosu produkt ze względu na swoje właściwości porównywany jest z miodem. Sprawdź, na czym polega wyjątkowość tego ciemnego...

Substancje słodzące

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

„Biały cukier to zło" - to zdanie coraz częściej słyszymy od dietetyków i lekarzy. I właśnie dlatego na półkach sklepowych możemy spotkać wiele alternatyw dla tego słodkiego proszku. Już nie tylko ksylitol, stewia czy tagatoza są najpopularniejsze. W...

Substancje słodzące

Co to jest sacharoza?

wieku. Wcześniej środkiem słodzącym był miód pszczeli. Obecnie światowa produkcja cukru przekracza 100 milionów ton rocznie. Polska (...) wszelkich składników odżywczych. Słodząc herbatę, dostarczamy więc organizmowi...

Substancje słodzące

Co się dzieje z organizmem, gdy jesz za dużo cukru?

Co się dzieje z organizmem, gdy jesz za dużo cukru?

Słodki zabójca Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dziennie nie spożywać więcej niż 25 gramów cukru, czyli około sześciu łyżeczek. Nie chodzi tu tylko o cukier dodawany samodzielnie, np. do herbaty, ale o cukier ogólnie, który znajduje się w wielu...

Substancje słodzące

Poznaj erytrytol - cukier bez kalorii

Poznaj erytrytol - cukier bez kalorii

) i szkodliwych dla organizmu właściwości? Wypróbuj erytrytol. To naturalnie słodka substancja, którą możemy pozyskać poprzez fermentację kukurydzy (...) jest dodatkowych substancji. Dowiedz się, jakie korzyści zdrowotne...

Substancje słodzące

Owocowy deser

Owocowy deser

Substancje słodzące możemy znaleźć w każdym produkcie. Należy wziąć to po uwagę przy planowaniu swojego jadłospisu.

Substancje słodzące

Cukrowy detoks. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

Cukrowy detoks. Jak pokonać uzależnienie od cukru?

, dbasz o zdrowie? Nie do końca - chociaż te substancje słodzące są bardziej naturalne i nieprzetworzone, to wciąż są cukrem, który ma bardzo zły wpływ (...) , by zmniejszyć spożycie tej substancji o...