Erytrytol – charakterystyka, wady, wpływ na zęby

Produkty z etykietą „bez dodatku cukru” są dobrą opcją dla osób zmagających się z cukrzycą, czy tych na diecie. Producenci jednak, by artykuły były dla nas smaczne, często dodają do nich zamienniki słodkiej substancji. Jednym z nich jest erytrytol (inaczej erytrol), który możemy kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Sprawdźmy, czy wygrywa ze zwykłym cukrem.

Erytrytol - charakterystyka

Erytrytol jest substancją, która zarówno wyglądem, jak i smakiem przypomina cukier. Jest on tylko odrobinę mniej słodki, a w ustach wywołuje uczucie chłodu. Nie zawiera żadnych kalorii. W sklepach znajdziemy go w formie granulek lub proszku.

Zobacz film: "Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?"

Według Światowej Organizacji Zdrowia erytrytol jest całkowicie bezpieczny. Znajduje się na liście dodatków spożywczych jako symbol E-968. W Polsce w produktach spożywczych możemy go znaleźć od 2008 roku.

Powody, dla których warto rzucić cukier

Cukier zawsze postrzegany jest jako deser i nagroda. Jednakże coraz bardziej wkracza do naszej diety i nie chodzi tu tylko o napoje gazowane. Czy może...

Erytrytol - czy jest szkodliwy dla układu trawiennego?

Substancja stosowana w małych ilościach nie spowoduje niestrawności czy problemów trawiennych. Erytrytol w większości wydalany jest z moczem. Istnieją jednak przypadki osób, u których po spożyciu nadmiernej ilości substancji wystąpiła biegunka, bóle żołądka czy głowy.

Maksymalna dawka, która nie powoduje skutków ubocznych, to ok. 50 g na dzień.

Erytrytol - czy podnosi poziom insuliny lub glukozy we krwi?

Nic nie wskazuje na to, że spożywanie erytrytolu spowoduje nagły skok poziomu insuliny lub glukozy. Jego indeks glikemiczny wynosi zero. Potwierdzają to badania japońskich naukowców z 1994 roku opublikowane w „European Journal of Clinical Nutrition”.

Właśnie dlatego substancja ta jest najczęściej stosowana przez osoby przebywające na diecie niskowęglowodanowej. Erytrytol nie wpływa także na wzrost poziomu cholesterolu.

 

Erytrytol - nie powoduje próchnicy

Okazuje się także, że produkty słodzone erytrytolem nie powodują próchnicy. Szkodliwe bakterie w jamie ustnej namnażają się przez cukier. Inaczej jest jednak z tą substancją – nie jest ona metabolizowana przez bakterie, więc nie wytwarza im dobrego środowiska do rozwoju.

Erytrytol wykazuje także działanie antyoksydacyjne – doskonale chroni organizm przed namnażaniem się wolnych rodników.

Erytrytol - wady substancji

Kiedy jemy, mózg wszystko rejestruje i wysyła organizmowi sygnały, by rozpoczął proces uwalniania hormonów zmniejszających apetyt.

Alkohole cukrowe, takie jak erytrotyl nie są jednak trawione, co nie powoduje przesyłania informacji. W rezultacie, chociaż jemy, nadal odczuwamy głód i jemy więcej. To jedyna wada substancji, ale w przypadku osób chcących pozbyć się nadprogramowych kilogramów - bardzo istotna.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej oraz Pedagogiki o sp. przedszkolnej i wczesnoszkolnej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 8 miesięcy temu

Substancje słodzące

Komentarze (3)
~mariann22
~mariann22 ponad rok temu

Pierwszy raz spotykam się że substancje (E968) wytworzone chemiczne są zdrowe i można je kupić w zdrowej żywności. Po prostu za głowę się łapię. I śmieje się z tych którzy kupują zdrową żywność.

Odpowiedz
~Magda
~Magda ponad rok temu

Co za bzdura w ostatnim akapicie. Przecież nikt nie je erytrolu (albo ERYTRYTOLU a nie erytrotylu!!!) samego, tylko w jakimś daniu. Sam słodzik nie jest trawiony, ale reszta dania jest, więc jak to się ma do wniosku w ostatnim akapicie?

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Substancje słodzące
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Substancje słodzące
Substancje słodzące

Cukier krzepi, ale czy na pewno? (WIDEO)

Cukier krzepi, ale czy na pewno? (WIDEO)

Przygotowując posiłki, często nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile cukru zawierają poszczególne produkty. Dietetyk Ewa Kurowska postanowiła przygotować małe zestawienie konkretnych produktów. Zawartość cukru w niektórych z nich może zaskoczyć. Ile cukru...

Substancje słodzące

Fruktoza - pochodzenie, wpływ na zdrowie, otyłość

Fruktoza jest to cukier prosty. Fruktoza jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym. Większość produktów spożywczych zawiera fruktozę w swoim składzie. Niestety naukowcy mają już dowody na** związek fruktozy z powszechnymi chorobami cywilizacyjnymi**,...

Substancje słodzące

Słodziki a zdrowie

słodziki są również stałym elementem wszelkiego rodzaju diet. Zastosowanie substancji słodzących Substancje słodzące stosuje się przede wszystkim w: produkcji napojów, gumach...

Substancje słodzące

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

Trehaloza - właściwości i zastosowanie

„Biały cukier to zło" - to zdanie coraz częściej słyszymy od dietetyków i lekarzy. I właśnie dlatego na półkach sklepowych możemy spotkać wiele alternatyw dla tego słodkiego proszku. Już nie tylko ksylitol, stewia czy tagatoza są najpopularniejsze. W...

Substancje słodzące

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

Cukier Muscovado - zdrowszy zamiennik zwykłego cukru

Bardzo ciemny kolor, karmelowy smak i specyficzny aromat - tak można najkrócej opisać cukier Muscovado. Pochodzący z Filipin i Barbadosu produkt ze względu na swoje właściwości porównywany jest z miodem. Sprawdź, na czym polega wyjątkowość tego ciemnego...

Substancje słodzące

Co to jest sacharoza?

wieku. Wcześniej środkiem słodzącym był miód pszczeli. Obecnie światowa produkcja cukru przekracza 100 milionów ton rocznie. Polska (...) wszelkich składników odżywczych. Słodząc herbatę, dostarczamy więc organizmowi...

Substancje słodzące

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

Ksylitol, czyli cukier brzozowy

substancji słodzących, takich jak sacharoza, laktoza czy fruktoza, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym i świetnie się metabolizuje. Jest to możliwe dzięki temu, że z chemicznego punktu widzenia ksylitol nie...

Substancje słodzące

Czym można zastąpić cukier? (WIDEO)

Czym można zastąpić cukier? (WIDEO) Odtwórz wideo

Czym można zastąpić cukier? Biały cukier znajduje się w większości słodkich produktów, a także kolorowych napojach. Jakby tego było stosuje się go także do wypieków i deserów, a także dosładza nim kawę czy herbatę. Spożywany w tak dużych ilościach może...

Substancje słodzące

Cukier w diecie

Cukier w diecie

Korzyści ze spożywania cukru są niewspółmierne z jego szkodliwością. Chwilowe nasycenie po zjedzeniu słodkości, w niedługim czasie objawi się niepohamowanym apetytem.

Substancje słodzące

Co się stanie, gdy będziesz jadł 40 łyżeczek cukru dziennie?

Co się stanie, gdy będziesz jadł 40 łyżeczek cukru dziennie?

Damon Gameau, australijski aktor, postanowił przez dwa miesiące całkowicie zmienić dietę, jeść wyłącznie produkty uchodzące za zdrową żywność, a wszystko udokumentować w postaci filmu „That Sugar Film". Jak zmienił się jego stan zdrowia po 60 dniach eksperymentu? Bardzo...