Erytrytol – charakterystyka, wady, wpływ na zęby

Produkty z etykietą „bez dodatku cukru” są dobrą opcją dla osób zmagających się z cukrzycą, czy tych na diecie. Producenci jednak, by artykuły były dla nas smaczne, często dodają do nich zamienniki słodkiej substancji. Jednym z nich jest erytrytol (inaczej erytrol), który możemy kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Sprawdźmy, czy wygrywa ze zwykłym cukrem.

1. Erytrytol - charakterystyka

Erytrytol jest substancją, która zarówno wyglądem, jak i smakiem przypomina cukier. Jest on tylko odrobinę mniej słodki, a w ustach wywołuje uczucie chłodu. Nie zawiera żadnych kalorii. W sklepach znajdziemy go w formie granulek lub proszku.

Według Światowej Organizacji Zdrowia erytrytol jest całkowicie bezpieczny. Znajduje się na liście dodatków spożywczych jako symbol E-968. W Polsce w produktach spożywczych możemy go znaleźć od 2008 roku.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Powody, dla których warto rzucić cukier
Powody, dla których warto rzucić cukier [8 zdjęć]

Cukier zawsze postrzegany jest jako deser i nagroda. Jednakże coraz bardziej wkracza do naszej diety...

zobacz galerię

2. Erytrytol - czy jest szkodliwy dla układu trawiennego?

Substancja stosowana w małych ilościach nie spowoduje niestrawności czy problemów trawiennych. Erytrytol w większości wydalany jest z moczem. Istnieją jednak przypadki osób, u których po spożyciu nadmiernej ilości substancji wystąpiła biegunka, bóle żołądka czy głowy.

Maksymalna dawka, która nie powoduje skutków ubocznych, to ok. 50 g na dzień.

Erytrytol nie powoduje próchnicy
Erytrytol nie powoduje próchnicy (123rf)

3. Erytrytol - czy podnosi poziom insuliny lub glukozy we krwi?

Nic nie wskazuje na to, że spożywanie erytrytolu spowoduje nagły skok poziomu insuliny lub glukozy. Jego indeks glikemiczny wynosi zero. Potwierdzają to badania japońskich naukowców z 1994 roku opublikowane w „European Journal of Clinical Nutrition”.

Właśnie dlatego substancja ta jest najczęściej stosowana przez osoby przebywające na diecie niskowęglowodanowej. Erytrytol nie wpływa także na wzrost poziomu cholesterolu.

 

4. Erytrytol - nie powoduje próchnicy

Okazuje się także, że produkty słodzone erytrytolem nie powodują próchnicy. Szkodliwe bakterie w jamie ustnej namnażają się przez cukier. Inaczej jest jednak z tą substancją – nie jest ona metabolizowana przez bakterie, więc nie wytwarza im dobrego środowiska do rozwoju.

Erytrytol wykazuje także działanie antyoksydacyjne – doskonale chroni organizm przed namnażaniem się wolnych rodników.

5. Erytrytol - wady substancji

Kiedy jemy, mózg wszystko rejestruje i wysyła organizmowi sygnały, by rozpoczął proces uwalniania hormonów zmniejszających apetyt.

Alkohole cukrowe, takie jak erytrotyl nie są jednak trawione, co nie powoduje przesyłania informacji. W rezultacie, chociaż jemy, nadal odczuwamy głód i jemy więcej. To jedyna wada substancji, ale w przypadku osób chcących pozbyć się nadprogramowych kilogramów - bardzo istotna.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy