Przyczyny niestrawności

Dokucza ci niestrawność? Są na nią proste sposoby. Najlepsza metoda, która pomoże zlikwidować niestrawność, to rozpoznanie jej przyczyny. Dopiero eliminacja niektórych pokarmów, pozbycie się stresu, rzucenie papierosów czy nawet wolniejsze jedzenie pomoże pozbyć się tej przykrej dolegliwości.

1. Jakie są objawy niestrawności?

Ból brzucha to najczęstszy objaw niestrawności. Towarzyszy mu przeważnie zgaga, kłopotliwe odbijanie się, pieczenie, uczucie przejedzenia. Niestrawność powoduje, że brzuch staje się twardy i nabrzmiały. W ustach z kolei pojawia się nieprzyjemny posmak. Wypróżnianie następuje normalnie. Niestrawność można rozpoznać gdy powyższe objawy utrzymują się 3 miesiące na przełomie 12 ostatnich miesięcy.

2. Jakie są przyczyny niestrawności?

  • Zła dieta – ciężkostrawna dieta, wysokokaloryczne jedzenie ociekające tłuszczem.
  • Połykanie jedzenia – zbyt szybkie tempo spożywania pokarmów prowadzi do niedokładnego przeżuwania.
  • Zbyt duże porcje jedzenia – twój żołądek ma ograniczoną pojemność, przejadanie mu szkodzi;
  • Nieregularne spożywanie posiłków.
  • Siedzący tryb życia.
  • Życie w stresie.
  • Częste picie alkoholu.
  • Palenie papierosów.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

3. Jak walczyć z niestrawnością?

  • Zmień nawyki żywieniowe – zrezygnuj z pokarmów tłustych, ciężkostrawnych, smażonych, przetworzonych i konserwowanych. Na ich miejsce wprowadź warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Zawarty w nich błonnik i enzymy pomogą usprawnić funkcjonowanie gospodarki jelitowej.
  • Ogranicz tłuszcze zwierzęce – możesz je zastąpić olejami i tłuszczami roślinnymi.
  • Obserwuj reakcje swojego organizmu na konkretne potrawy – jeżeli zauważasz, że po zjedzeniu cebuli, roślin strączkowych, itd. nie czujesz się najlepiej, odstaw je na jakiś czas i wprowadź ponownie do diety. Czasem organizm musi się przyzwyczajać stopniowo.

     

  • Przestrzegaj wskazanej temperatury pokarmu – jeżeli jakiś produkt powinien być zjadany na ciepło, nie zjadaj go w zimnej postaci. Na niestrawność zastosuj zioła, przyprawy – używaj majeranku, bazylii, koperku. Dzięki im trawienie przebiegnie szybciej i sprawniej.
  • Jedzenie spożywaj powoli, dokładnie przeżuwaj kęsy – dzięki temu odciążysz żołądek i pokarm zostanie szybciej strawiony. Podczas jedzenia zachowuj pozycję siedzącą. Jedzenia nie powinno się popijać, ponieważ osłabia to działanie kwasów żołądkowych, a tym samym utrudnia się trawienie.
  • Między posiłkami pij wodę mineralną oraz zioła na niestrawność. Pomocna będzie herbatka rumiankowa.
  • Palenie papierosów powoduje niestrawność. Dym papierosowy osłabia żołądek, ponieważ uszkadza jego błonę śluzową.
spis treści
rozwiń
Następny artykuł: Objawy

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!