Trwa ładowanie...

Inne napoje

Avatar placeholder
24.10.2016 13:31
Inne napoje
Inne napoje

Napój to płyn który służy zaspokojeniu pragnienia. Jest podstawowym elementem zdrowej diety. Dla człowieka najważniejszym napojem jest woda, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Oprócz wody często pijemy kawę, herbatę, alkohol, rzadziej mleko i jego płynne produkty. Naturalne soki owocowe korzystnie wpływają na zdrowie. Jednak niektórzy wolą pić popularne napoje gazowane, aby szybko zagasić pragnienie. Zatem, co pić, aby być zdrowym?

spis treści

1. Napoje gazowane

Zdrowe napoje
Zdrowe napoje

Oprócz wody najczęściej sięgamy po soki i nie zawsze zdrowe napoje. Unikajmy tych pełnych konserwantów

zobacz galerię

Prowadzenie zdrowego trybu życia wyklucza spożywanie napojów gazowanych (poza wodą mineralną). Prowadzone przez wiele lat badania udowodniły, że działanie napojów gazowanych na organizm człowieka jest negatywne. Picie napojów gazowanych sprzyja otyłości, wywołuje też próchnicę zębów i choroby przyzębia. Popularne kolorowe napoje gazowane to puste kalorie. Wprowadzają do ustroju sztuczne barwniki, polepszacze smaku. Wystarczy odwrócić etykietkę na butelce, aby zauważyć całą listę składników typu „E”.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Napoje gazowane są szczególnie niebezpieczne dla dzieci. Zwłaszcza w Ameryce, gdzie sprzedaż kolorowych napojów jest szczególnie rozległa, w szkołach obserwuje się zdecydowany wzrost problemu z próchnicą zębów.

Napoje gazowane zwiększają ryzyko chorób serca i cukrzycy. Nie oznacza to jednak, że napoje te całkowicie pozbawione są substancji słodzących. Zawarty w napojach kwas ortofosforowy (regulator kwasowości E 338) wypłukuje z organizmu wapń, magnez i żelazo, a co za tym idzie - przyczynić się może do osłabienia zębów i kości.

Najlepszym rozwiązaniem dla naszego zdrowia byłoby całkowite zrezygnowanie z picia kolorowych napojów i zastąpienia ich sokami bez cukru oraz wodą mineralną.

2. Naturalne soki

Soki są to napoje wykonane z naturalnych składników pozyskanych w procesie wytwarzania soku. Obecnie jedynymi dozwolonymi dodatkami do soków są: cukier spożywczy, naturalne przyprawy i zioła, witaminy i minerały oraz kwasek cytrynowy. Wybór soków bezpośrednio ze świeżych owoców, np. soku jednodniowego, jest niewielki. Większość stanowią soki odtwarzane, produkowane z owocowego koncentratu.

Nektary owocowe to rozcieńczone z wodą soki, przeciery albo mieszanina tych produktów. Minimalna zawartość soku w nektarze jest ściśle określona:

  • 50% dla jabłek, gruszek, pomarańczy,
  • 40% dla jeżyn, malin, moreli;
  • 35% dla wiśni;
  • 30% dla śliwek, agrestu, żurawin;
  • nie mniej niż 25% dla porzeczek,

Nektary nie powinny zawierać sztucznych barwników ani też konserwantów. Zaś do napojów owocowych zalicza się również takie produkty, które mimo dużej zawartości soku zawierają dodatki zabronione przy produkcji soków i nektarów.

Zdrowe napoje gaszą więc pragnienie, są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika. Ponadto zawierają antyoksydanty, które chronią nas prze wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi na starzenie się organizmu i choroby nowotworowe. Wartość odżywcza soku zależy od jego rodzaju.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze