Jadłospisy w pomorskich szpitalach do poprawy

Jedzenie w pomorskich szpitalach nie jest najlepszej jakości. Posiłki nie są odpowiednio zbilansowane. Na talerzach pacjentów królują parówki i mortadela, brakuje na nich warzyw i owoców. To tylko niektóre wnioski, jakie płyną z raportu sanepidu.

Na terenie województwa pomorskiego w ubiegłym roku urzędowej kontroli żywienia Państwowej Inspekcji Sanitarnej podlegały 44 placówki – szpitale i samodzielne oddziały szpitalne. Jest wśród nich 8 szpitali, w których posiłki dla pacjentów przygotowywane są we własnym zakresie oraz 5 placówek, w których żywieniem zajmują się firmy zewnętrzne. Najwięcej, bo aż 31 szpitali, zdecydowało się podpisać umowę z firmą cateringową.

Inspektorzy Państwowego Wojewódzkiego Inspektoratu Sanitarnego w Gdańsku odwiedzili pomorskie szpitale w grudniu ubiegłego roku. Kilka dni temu opublikowano wyniki kontroli. A te nie napawają optymizmem.

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

W kilku przypadkach stwierdzono, że w miejscach, w których przygotowuje się posiłki jest brudno, a sprzęt do pracy z żywnością nie spełnia wymagań higieniczno-sanitarnych. Kontrola ujawniła również, że w niektórych szpitalnych kuchniach sięga się po przeterminowane środki spożywcze. Nie odkładano również próbek żywności do badań sanitarnych.

– W jednym przypadku za stwierdzone nieprawidłowości nałożono na osobę odpowiedzialną mandat karny w wysokości 400 zł, wydano zalecenia z terminami usunięcia nieprawidłowości oraz dwie decyzje administracyjne nakazujące poprawę stanu higieniczno-sanitarnego w określonym terminie – mówi WP parenting Anna Obuchowska, rzecznik prasowy WSSE w Gdańsku.

Przeczytaj koniecznie

1. Szpitalne jadłospisy do poprawy

Analizie poddano 33 jadłospisy 10-dniowe, nieprawidłowości stwierdzono w 70 proc. z nich.

Kontrola ujawniła, że na podawanych pacjentom talerzach królują parówki, złej jakości wędlina, czerwone mięso i jego przetwory oraz podroby. Brakuje na nich natomiast warzyw, owoców i fermentowanych produktów mlecznych (kefirów, jogurtów).

W wykazie posiłków dla pacjentów nie było również informacji o obecnych w nich alergenach.

Żywienie w polskich szpitalach od lat jest tematem często poruszanym przed pacjentów
Żywienie w polskich szpitalach od lat jest tematem często poruszanym przed pacjentów

Inspektorzy pobrali do badań laboratoryjnych 13 próbek obiadowych. Każda z nich budziła zastrzeżenia. – W jednej próbce stwierdzono zbyt niską wartość energetyczną dania. Wszystkie zbadane posiłki obiadowe charakteryzowały się zawyżoną ilością soli, wynoszącą po uśrednieniu 7,4 g/posiłek obiadowy, gdzie całodzienna zalecana przez WHO wartość dla spożycia soli wynosi 5g/osobę/dzień – wskazuje Anna Obuchowska.

Jakie właściwości ma sól himalajska?
Jakie właściwości ma sól himalajska? [6 zdjęć]

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała...

zobacz galerię

2. Catering na cenzurowanym

– Do dyrekcji skontrolowanych szpitali przesłano 18 pism z zaleceniami do dalszego żywienia pacjentów w związku z brakiem regulacji prawnych w tym zakresie. Do chwili obecnej 9 placówek pisemnie zadeklarowało poprawę jakości żywienia – podsumowuje wyniki kontroli Anna Obuchowska z pomorskiego sanepidu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy